Quantcast

Kuršių marias skrodė kurėnai ir optimistai

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Kuršių mariose lenktyniavo jauniausi buriuotojai ir seniausi laivai. Plaukiantys Nidos link ar priešinga kryptimi į Klaipėdą ties Juodkrante vienoje marių pusėje galėjo gėrėtis baltomis buriavimo mokyklos „Žiemys“ sezono atidarymo varžybų burėmis, o Juodkrantėje rinkosi burvaltės į tradicinės „Burpilio“ regatos pirmąjį etapą, skirtą Eduardui Jonušui, neringiškiui atkūrusiam kurėną, atminti.

Aštuonių burvalčių varžybas laimėjo kapitono Aurelijaus Armonavičiaus vairuojamas kurėnas „Kuršis“. Simboliška, kad į marias grįžo ir beveik prieš metus katastrofą patyręs kurėnas „SüD.1“ – darbščių dailidės Vaidoto Bliūdžiaus rankų prikelta laivė valdoma žuvusio kapitono Romaldo Adomavičiaus sūnaus Romo šeštadienį sėkmingai įveikė savo pirmąjį etapą.

– Tėvas sakydavo, kad „Laivai turi plaukti!“, tik tada jie gyvi ir reikalingi. Ypač, jei tai tradiciniai laivai. Aštuntą kartą Lietuvos medinis burinis laivynas susirenka į „Burpilio“ regatą. Ji palaiko mūsų gyvybingumą, skatina buriavimo įgūdžius, naujų žmonių įsitraukimą į tradicinės laivybos pažinimą. Šiandien rankų delnais slydo senieji kurėno „SüD.1“ didburės šotai (valdymo virvės). Juos perėmiau iš savo tėvo. Jis tarsi buvo kiekviename laive padėdamas tęsti laivyno pradininko darbus“, – pasakojo kapitonas Romas Adomavičius.

Tuo metu Drevernoje besisukinėjantį vėją bandė pagauti jaunieji buriuotojai, čia dvi dienas vyko Klaipėdos krašto buriavimo mokyklos „Žiemys“ buriavimo sezono atidarymo varžybos. Per dvidešimt dalyvių iš Šiaulių, Platelių ir Klaipėdos buriavimo mokyklų susirungė trijose Laser 4,7, Laser Radial ir Optimist klasėse. Ypač permainingos oro sąlygos leido surengti šešis plaukimus.

– Karantinui sujaukus visus buriavimo sporto planus ir tvarkaraščius, teko improvizuoti ir sušvelninto karantino sąlygomis po truputį įsilieti į buriavimo procesą. Šis sezonas pirmą kartą toks vėlyvas, neišvykome į suplanuotą sporto stovyklą Ispanijoje, dėl užsivėrusių sienų praleidome varžybas Lenkijoje, Lietuvos buriavimo taurė nukelta rudeniop, tad su treneriais nusprendėme motyvuoti vaikus, surengiant jiems buriavimo sezono atidarymo varžybas Drevernoje. Juk norint buriuoti reikia plaukti“, – sakė buriavimo mokyklos „Žiemys“ vadovė Agnė Dalangauskienė.

Kelti vaikų motyvacijai oro sąlygos nebuvo ypač palankios, šeštadienį pūtė smarkus, gūsingas 12-15m/s pietvakarių vėjas, tad ne tik jauniesiems buriuotojams, bet ir kurėnui „SüD.1“ teko laukti Drevernos uoste kol stichija šiek tiek aprims ir bus saugu išplaukti. Po keturių lenktynių surengtų gerokai po pietų vaikai į uostelį grįžo išvargę, o kurėnas pavakary pasiekė Juodkrantės uostą.

Sekmadienį „Žiemio“ sezono atidarymo varžybų dalyvių laukė nauja staigmena, marių paviršiumi dvelkė vos 2-3 m/s vėjas, tad teko sukaupti dėmesį, kantrybę ir panaudoti buraivimo technikos subtilumus. Po dviejų plaukimų paaiškėjo nugalėtojai, kurie pirmą kartą šiemet pamatavo Kuršmarių vandens temperatūrą, bei buvo apdovanoti rėmėjo „HAGTRANSA“ prizais ir taurėmis. Buriuotojus pasveikino ir Drevernoje poilsiaujantis aktorius Ramūnas Rudokas. Vandens sporto entuziastas linkėjo jaunimui gero vėjo, paslaptingais ženklais užkalbėdamas šiaurinį, pietinį, vakarinį ir rytinį vėją. Buriavimo mokykla pagerbė tėvus, senelius ir trenerius, auginančius naują buriuotojų kartą.

Optimist U12 gr.

I vieta Meda Abrutytė (Plungė);

II vieta Karolis Rimgaila (Klaipėda);

III vieta Algirdas Stravinskas (Klaipėda).

Optimist U16

I Benas Bestauskas (Klaipėdos raj.);

II Domas Gudauskas (Plungė);

III Rojus Stankevičius (Šiauliai).

Laser 4.7

I Nojus Mockus (Klaipėda);

II Vilius Vasiulis (Klaipėda);

III Ema Kuodytė (Klaipėda).

Laser Radial

I Patrikas Tamašauskas (Klaipėdos raj.);

II Nojus Bestauskas (Klaipėdos raj.);

III Jonas Macevičius (Klaipėdos raj.).

Jauniausia dalyvė 7 m.Urtė Marija Kupliauskaitė.

Pailsėję vieną dieną Klaipėdos buriavimo mokyklos „Žiemys” buriuotojai toliau ruošis LR Jaunių čempionatui, kuris vyks Kaune birželio 19-21 d.

Antras „Burpilio” etapas planuojamas nuo Preilos iki Juodkrantės bus skirtas kapitonui Romaldui Adomavičiui atminti. Po trečiojo etapo Juodkrantė - Klaipėda Danės flotilė pro Pilies tiltą Klaipėdoje įplauks į miestą, atnešdama Jūros šventę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai dabar marios jau

tai dabar marios jau portretas
išskrostos ?

ar su liemenėmis

ar su liemenėmis portretas
O tai dabar jau su liemenėmis????

oho

oho portretas
Ar visas išskrodė?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių