Quantcast

Kur dar vienas J. Šuklino medalis?

Londono olimpiadoje Jevgenijaus Šuklino iškovotas olimpinis sidabro medalis nebuvo atsitiktinumas – šiemet Lietuvos kanojininkas taip pat yra puikios sportinės formos: tapęs Europos čempionu, jis iškovojo ir du XXVII vasaros universiados aukso trofėjus.

Daugiau nei penkerius metus Lietuvos baidarių ir kanojų rinktinės lyderio sveikata rūpinasi Kaune dirbantis taikomosios kineziologijos specialistas Jurijus Vaščenkovas.

Solidžią darbo su Lietuvos sporto elitu ir pacientais privačioje klinikoje patirtį sukaupęs specialistas neabejoja, kad J.Šuklino karjeros kreivė vis dar kyla į viršų ir valingas sportininkas šaliai padovanos ne vieną aukščiausios prabos apdovanojimą.

Atsidėkodamas už indėlį į pergales J.Šuklinas vieną universiados aukso medalį padovanojo būtent J.Vaščenkovui.

"Kazanėje tikėjausi laimėti, tik negalvojau apie medalio spalvą. Smagu, kad pavyko iškovoti du aukščiausius apdovanojimus. Dabar artimiausias išbandymas – Lietuvos čempionatas, po to – pasaulio. Vėl sieksiu viršūnių", – tvirtino J.Šuklinas.

"Su Jevgenijumi susipažinome prieš Pekino olimpines žaidynes, kai aš pradėjau dirbti su mūsų šalies olimpiečiais ir irklavimo rinktine. Po šios olimpiados su J.Šuklinu nesiskiriame nei svarbiausiose varžybose, nei treniruočių stovyklose. Rūpinuosi fizine Jevgenijaus kondicija – labai svarbu, kad prieš kiekvieną startą sportininkas jaustųsi pailsėjęs, kupinas jėgų. Mano kompetencija yra rūpintis mūsų olimpiečio sveikata – nuo gripo iki nugaros skausmų", – interviu "Kauno dienai" sakė J.Vaščenkovas.

– Ar labai jus nustebino Jevgenijaus gestas, kai vieną Tatarstane iškovą aukso medalį jis padovanojo jums? – paklausėme kineziterapeuto.

– Toks sportininko sprendimas buvo netikėtas, tačiau labai malonus, ypač žinant, kiek jėgų ir pastangų J.Šuklinui jis kainavo. Tai yra ne vienų metų triūsas. Visa tai įvertinus, galima suvokti šios dovanos reikšmę. Tai yra labai didelis mano, kaip specialisto, darbo įvertinimas. Tikrai džiaugiuosi sportininko sėkme.

– Kokių įspūdžių parsivežėte iš universiados?

– Rusai labai pasistengė. Esu buvęs Pekino ir Londono olimpinėse žaidynėse, ir nors su šiais renginiais Kazanės universiados negalima lyginti, Tatarstano sostinėje viskas buvo suorganizuota aukščiausiu lygiu. Tiek sporto bazėmis, sportininkų aprūpinimu, tiek organizaciniu požiūriu šios pasaulio studentų žaidynės nė kiek nenusileido svarbiausiems planetos sporto renginiams. Manau, kad Rusija egzaminą išlaikė.

– Kanojų ir baidarių irklavimas – viena tų sporto šakų, kur tikriausiai didesnė tikimybė sportininkui patirti nugaros traumą. Kaip stengiatės spręsti šią problemą?

– Prieš kelerius metus J.Šukliną buvo surakinę stiprūs nugaros skausmai, irkluotojas net kelias savaites iš eilės išvis negalėjo sportuoti. Laimė, pavyko kanojininką pastatyti ant kojų ir šiuo metu šios traumos padarinių jis jau nejaučia. Mūsų svarbiausias uždavinys – ne išgydyti sportininką nuo traumų, bet užkirsti joms kelią, kiek įmanoma sumažinti jų tikimybę. Mes, medikai, kartais pajuokaujame: jei sportininkui kažką skauda, tai – medicinos brokas.

– Sporto specialistai išskiria ypatingą J.Šuklino valią. Sunku ar lengva dirbti su sportininku, kuris yra ypač reiklus sau ir kitiems?

– Jevgenijus – išskirtinio talento ir užsispyrimo profesionalas. Jis – atletas, kuris visu 100 proc. jėgų imasi to, ką suplanuoja. J.Šuklinas pats nusibrėžia kryptį ir ja ryžtingai eina. Žinau, kad jei Jevgenijus išsikėlė tikslą, tai jo nesustabdys nei didžiulis skausmas, nei kitos ekstremalios aplinkybės. Todėl labai svarbu, kad per treniruotes kanojininkas galėtų dirbti visa jėga. Mūsų užduotis – numatyti ir pajausti galimą sportininko skaudulį, laiku ir vietoje sustabdyti atletą.
– Pastaruoju metu J.Šuklinas sporto aistruolius džiugina labai įspūdingais rezultatais, laimi visas varžybas, kuriose dalyvauja. Ar jums tai nekelia nerimo? Juk po tokių sėkmės etapų vargu ar įmanoma išvengti atoslūgio.

– Kai sporto profesionalas dirba visa jėga, dažnai peržengiamos galimybių ribos. Pirmasis įspėjimas – įvairios smulkios traumelės, todėl reikia būti budriems. Kita vertus, Jevgenijus niekada nesiskundžia. Manau, kad pasaulio kanojininkų elite jis išsilaikys dar ilgai.

– Iš universiados sugrįžęs J.Šuklinas suabejojo, ar tokią pat puikią sportinę formą jam pavyks išsaugoti ir per likusią sezono dalį, nes pirmoji buvo labai intensyvi, pareikalavo daug psichologinių ir fizinių jėgų. Ką jūs apie tai manote?

– Manau, kad jis atlaikys. Jevgenijus – ypatingo ryžto žmogus. Manau, kad dabar treneriai jam leis pailsėti, atgauti jėgas, tuomet ir pradėsime rengtis pasaulio čempionatui. Neabejoju, kad rugpjūčio pabaigoje Duisburge kanojininkas bus optimalios sportinės formos.

– Ar Jevgenijus – vienintelis jūsų prižiūrimas sportininkas, tarptautinėse arenose iškovojęs skambių pergalių?

– Esu Lietuvos olimpinio sporto centro darbuotojas, todėl darbuojuosi su visa mūsų šalies irklavimo rinktine. Labai džiaugiuosi Igno Navakausko aukso medaliu, kurį baidarininkas Kazanėje iškovojo 200 m sprinto rungtyje. Šio medalio iš sportininko labai laukėme. Dirbu ir su mūsų šalies dziudo meistrais. Džiugiuosi, kad šiemet Karolis Bauža tapo Europos čempionato prizininku, kaip ir kitas imtynininkas Žilvinas Zabarskas – universiados. Pastaruoju metu mūsų sportininkai džiugina puikiais pasiekimais, o tai tarsi patvirtina, kad ir mes, medikai, gerai dirbame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
na,suklinas,kaip visada,stebina savo kilniais poelgiais.sekmes tau,vaikine ateityje!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių