Quantcast

Korėjos drauge siekia tradicinių imtynių įtraukimo į UNESCO sąrašą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja ir Pietų Korėja pirmą kartą pateikė bendrą paraišką dėl tradicinių korėjiečių imtynių tarptautinio pripažinimo.

Pietų Korėjos kultūros pareigūnai pirmadienį sakė, kad UNESCO komitetas šią savaitę spręs, ar įtraukti korėjiečių imtynes į savo Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Anksčiau Korėjos teikė atskiras paraiškas dėl šios sporto šakos pripažinimo UNESCO, bet sumažėjus įtampai padalytame Korėjos pusiasalyje ir suintensyvėjus diplomatijai buvo pateiktas bendras prašymas.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad Pietų Korėja teikti bendrą paraišką pasiūlė per lyderių susitikimą pasienyje balandžio mėnesį.

Korėjos pusiasalis į dvi valstybes buvo padalytas 1945 metais ir dabar abi šalys turi lingvistinių, kultūrinių bei kitokių skirtumų.

Korėjos taiko skirtingas lotyninimo į anglų kalbą taisykles. Minimos imtynės Šiaurės Korėjoje angliškai rašomos „ssirum“, o Pietų Korėjoje – „ssireum“. Kaip sakė Pietų Korėjos kultūros paveldo administracija, šalys bendroje paraiškoje vartoja abi užrašymo formas.

Šiaurės Korėja yra pelniusi UNESCO pripažinimą dviem kultūros vertybėms: liaudies dainai „Arirang“ ir tradicinio fermentuotų daržovių valgio kimčių gamybai. Šie du dalykai yra ir tarp 19 vertybių, kuriems UNESCO pripažinimą pelnė Pietų Korėja.

Korėjietiškų imtynių dalyviai, juosintys specialius diržus aplink liemenį ir šlaunį, rankomis, kojomis ir kitomis kūno dalimis stengiasi pargriauti priešininką ant aikštelės smėlio. Pietų Korėjoje ši tradicinė sporto šaka 9-ajame dešimtmetyje labai išpopuliarėjo ir ėmė stelbti ilgai mėgtus beisbolą ir futbolą.


Šiame straipsnyje: imtynėsKorėjos imtynėsUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių