Quantcast

Kelias į olimpinį Tokiją: iššūkių bus su kaupu

Iki Tokijo olimpinių vasaros žaidynių liko 565 dienos. Paskutiniai priešolimpiniai metai – 2019-ieji – Lietuvos sportininkams bus itin karšti, o kai kurie atletai stengsis reabilituotis už lūkesčių nepateisinusius 2018-uosius.

Šiemet – nauji šansai

2018-ųjų rugpjūtį pasaulio buriavimo čempionate Danijoje išdalyti pirmieji kelialapiai į XXXII vasaros olimpines žaidynes, vyksiančias 2020-ųjų liepos 24 – rugpjūčio 9 d. Tokijuje.

Deja, lietuviai nepateko tarp laimingųjų: Viktorija Andrulytė užėmė 46-ą vietą, Milda Eidukevičiūtė – 58-ą (abi – "Laser Radial" klasė), Juozas Bernotas – 48-ą (burlentės "RS:X"), Karolis Janulionis – 116-ą, Martis Pajarskas – 139-ą (abu – "Laser").

"Laser Radial" grupėje olimpietėmis tapo 18 sportininkių (Fortūna nusišypsojo ir 26-ą vietą užėmusiai vokietei Svenjai Weger, nes tarp ją aplenkusių buriuotojų daugiau Vokietijos atstovių nebuvo), "Laser" – 14 (paskutinį kelialapį pelnė 22-ą vietą užėmęs korėjietis Ha Jee-minas), "RS:X" – 10 burlentininkų (tarp jų – ir 17-oje pozicijoje likęs norvegas Sebastianas Wangas-Hansenas).

Šiemet mūsiškiai turės naujų šansų: "Laser Radial" ir "Laser" jachtų klasių pasaulio čempionatai vyks liepą Japonijoje, o burlenčių "RS:X" – rugsėjį Italijoje.

Kaupia reitingo taškus

Olimpiniame dziudo turnyre dalyvaus 193 moterys ir tiek pat vyrų. Ar tarp jų bus Lietuvos kovotojų?

Dziudo atletai atrankos įskaitinius taškus kaupia nuo 2018-ųjų gegužės 25-osios, pabaigtuvės numatytos 2020-ųjų gegužės 24-ąją.

Vietas olimpiniame turnyre iškart užsitikrins po 18 moterų ir vyrų (iš kiekvienos svorio kategorijos, o jų žaidynėse bus po septynias), Tarptautinės dziudo federacijos (IJF) reitingų lentelėse užėmusių aukščiausias pozicijas.

Be to, kiekvienas kontinentas, atsižvelgęs į savo reitingus, galės deleguoti tam tikrą skaičių atletų (kvota Europai – 12 moterų ir 13 vyrų). Dar po 20 vardinių kelialapių ("wild card") skirs speciali trišalė komisija.

Jeigu žaidynės prasidėtų artimiausiomis dienomis, jose tikriausiai dalyvautų Sandra Jablonskytė. IJF duomenimis, ji šiuo metu būtų 11-a iš Europai skirtos sportininkių moterų kvotos sąrašo.

Preliminariose IJF ikiolimpinio vyrų reitingo suvestinėse, atnaujinamose po kiekvienų varžybų, kuriose galima iškovoti įskaitinių taškų, tik Karolis Bauža patenka į savo svorio kategorijos 50-uką, o Kęstutis Vitkauskas, Rokas Nenartavičius, Andrejus Klokovas kol kas tolokai nuo to.

"Paradoksalu, tačiau pasaulio ar Europos čempionatuose sportininkai iškovoja mažiau įskaitinių taškų nei tarptautiniuose "European Open", "European Cup", "Grand Prix", "Grand Slam" ar "Masters" kategorijos turnyruose. Anksčiau buvo priešingai, todėl pastaruoju metu mums tenka įrodinėti šalies sporto vadovams, sprendžiantiems finansavimo klausimus, kad planetos ar Europos pirmenybių medalis negarantuoja vietos olimpiadoje, – sakė Lietuvos dziudo federacijos (LDF) prezidentas Vigmantas Sinkevičius. – Nauja atrankos sistema skatina atletus visą sezoną būti geros sportinės formos, aktyviai dalyvauti varžybose, nesitenkinti viena ar kita pergale, nes, siekiant olimpinių kelialapių, to nepakaks."

Konkurencija vis didėja

Nuo sausio 1-osios kvalifikacinių olimpinių normatyvų gali siekti kai kurių lengvosios atletikos rungčių (10 000 m bėgimo, maratono, sportinio ėjimo, daugiakovių ir bėgimo estafečių) atstovai, kitiems teks laukti liepos 1-osios.

Prisiminkime 2017-ųjų pasaulio čempionatą, kur Andrių Gudžių nuo švedo Danielio Stahlio skyrė vos du centimetrai.

"Tikimės daug, nes turime subrendusių jaunų atletų. Konkurencija – labai aukšta ir viršūnėje vietos dar mažiau. Kitą sykį milisekundės skiria pirmą vietą nuo antros ar trečią nuo ketvirtos. Prisiminkime 2017-ųjų pasaulio čempionatą, kur Andrių Gudžių nuo švedo Danielio Stahlio skyrė vos du centimetrai. Be to, įvertinkime aplinkybę, kad Tokijo olimpiada, kuri neabejoju, kad bus viena sėkmingiausių istorijoje, vyks tolimoje šalyje nuo Lietuvos ir joje konkurencija bus milžiniška. Tikiu, kad Japonijos sostinėje tikrai matysime gausų mūsų šalies lengvaatlečių būrį, besikaunantį dėl aukštų vietų, o galbūt ir medalių. Nenustebsiu, jei dar iki žaidynių kuris nors mūsų lengvaatletis priartės ir prie pasaulio rekordo, – svarstė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis. – Sportinė konkurencija lengvojoje atletikoje – itin didelė, daug kas neadekvačiai vertina iškovotą teisę dalyvauti žaidynėse, nors bet kuriam lengvaatlečiui tai žygdarbis."

Normatyvai nebaugina

Kovo 1-ąją rankoves pasiraitos plaukikai, tačiau Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) olimpiniai normatyvai (50 m baseine) neturėtų bauginti mūsų lyderių – Rūtos Meilutytės, Dano Rapšio, Andriaus Šidlausko, Giedriaus Titenio, Simono Bilio, netgi perspektyviosios Europos jaunimo čempionės bei Jaunimo olimpinių žaidynių vicečempionės Kotrynos Teterevkovos.

Pavyzdžiui, 50 m plaukimo laisvuoju stiliumi A lygio normatyvas – 22,01 sek., o S.Bilis pernai šį nuotolį yra įveikęs per 21,70 sek.

2018-aisiais D.Rapšys 200 m laisvuoju stiliumi nuplaukė per 1 min. 45,12 sek., olimpinis A lygio normatyvas – 1 min. 47,02 sek. Be to, Danas 200 m nugara yra įveikęs per 1 min. 56,84 sek., o FINA patvirtintas A lygio normatyvas – 1 min. 57,50 sek.

100 m plaukimo krūtine olimpinis A lygio normatyvas – 1 min. 07,07 sek. R.Meilutytė pernai plaukė greičiau – 1 min. 06,26 sek., o K.Teterevkovos rezultatas (1 min. 08,03 sek.) viršijo B lygio normatyvą (1 min. 09,08 sek.).

Iš Kinijos – į Tokiją

Pavasario laukia ir Lietuvos krepšininkai – kovo 16-ąją Kinijos mieste Šendžene bus ištraukti pasaulio čempionato finalo turnyro, kuriame bus dalijami kelialapiai į Tokijo olimpiadą, burtai.

Mūsiškiai jau yra iškovoję teisę dalyvauti šiame turnyre, nors Europos zonos atrankos varžybos dar nesibaigė – liko dar dvejos rungtynės (vasario 22-ąją – su olandais ir 25 d. – su italais).

Prieš burtų traukimo ceremoniją nacionalinės rinktinės bus suskirstytos pagal pajėgumą į krepšelius. Tarptautinė krepšinio asociacijų federacija (FIBA) atsižvelgs ne vien į reitingus, bet ir geografinę komandų padėtį, tad tikėtina, kad lietuviai iš pradžių savo grupėje neturėtų susitikti su amerikiečiais, argentiniečiais, ispanais, serbais ar australais.

Šiuo metu FIBA reitingų lentelėje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė – šešta (po JAV, Ispanijos, Prancūzijos, Serbijos ir Argentinos atstovų).

Pasaulio čempionato finalo turnyre dalyvaus 32 ekipos. Į aštuntfinalį pateks aštuoniose grupėse 1–2 vietas užėmusios rinktinės, į ketvirtfinalį – vėlgi po dvi komandas iš keturių grupių.

1–7 vietas užėmusios rinktinės užsitikrins vietas olimpiadoje, tačiau bus taikomos kvotos: Europai ir Amerikai – ne daugiau nei po 2 kelialapius, Afrikai, Azijai ir Okeanijai – po 1.

Kokią rinktinę subursime pasaulio čempionatui? Kas bus gyvas, sveikas – tas ir žais, nors norisi matyti visus geriausius.

Dėl likusių keturių kelialapių (japonams, kaip žaidynių šeimininkams, nereikia dalyvauti atrankos varžybose) krepšininkai kovos keturiuose ikiolimpiniuose atrankos turnyruose, jie numatyti 2020-ųjų birželį.

"Mūsų pagrindinis tikslas – olimpinės žaidynės. Kokią rinktinę subursime pasaulio čempionatui? Kas bus gyvas, sveikas – tas ir žais, nors norisi matyti visus geriausius", – teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis.

Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Andrius Giedraitis viliasi, kad 2020-aisiais Lietuvos krepšininkai vėl bus tarp prizininkų.

"Kiek dar lauksime olimpinių medalių? Iki Tokijo žaidynių. Manau, turime realių galimybių. Rinktinėje yra tikrai pajėgių krepšininkų, žaidžiančių NBA, Eurolygoje. Labai nenustebčiau, jeigu mūsiškiai iš Japonijos parvežtų medalius."

Tiria AIBA veiklą

Komplikuota boksininkų padėtis: atrankos į Tokijo olimpiadą sistema patvirtinta, tačiau neaišku, ar boksas apskritai išsilaikys 2020-ųjų žaidynių programoje.

Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) užkliuvo Tarptautinės mėgėjų bokso asociacijos (AIBA) veikla. Jos naujasis prezidentas uzbekas Gafuras Rachimovas siejamas su nusikaltėlių pasauliu, jam taikomos JAV finansų departamento sankcijos. Neskaidri AIBA finansinė veikla, nesibaigia teisėjavimo skandalai.

Pernai IOC buvo įšaldęs AIBA finansavimą pagal "Olimpinio solidarumo" programą ir pasiruošimą 2020-ųjų olimpiniam turnyrui, nors IOC prezidentas Thomas Bachas yra už tai, kad boksininkai dalyvautų žaidynėse.

"Problemų šaltinis – ne pats G.Rachimovas, o tai, kad jis, kaip AIBA prezidentas, dėl JAV sankcijų negali vykdyti visų pareigų, pirmiausia susijusių su finansais", – kalbėjo T.Bachas.

Gali būti, kad organizuoti olimpinį bokso turnyrą bus patikėta ne AIBA, bet specialiai IOC darbo grupei ar Japonijos bokso federacijai.

Šiemet sausį buvo numatytas specialios IOC komisijos, tiriančios AIBA veiklą, posėdis, tačiau IOC vykdomojo komiteto narys Nenadas Lalovičius nepatvirtino, kad jis įvyks.

Rinktinę sudarys stipriausi

Olimpinių bokso kelialapių dalybos numatytos birželį Minske vyksiančiame Europos čempionate, rugsėjį – pasaulio čempionate. Vėliau dar bus surengtas papildomas atrankos turnyras.

Europos čempionate bilietus į Tokiją gaus 1–4 vietas užėmę šešių svorio kategorijų (iki 52, 57, 63, 69, 75 ir 81 kg) kovotojai ir dviejų svorio kategorijų (iki 91 ir per 91 kg) finalininkai, pasaulio čempionate – 1–8 vietas užėmę keturių svorio kategorijų (iki 52, 57, 63 ir 69 kg) boksininkai, 1–4 vietas užėmę dviejų svorio kategorijų (iki 75 ir 81 kg) atletai bei dviejų svorio kategorijų (iki 91 bei per 91 kg) finalininkai.

Pasak Lietuvos bokso federacijos (LBF) trenerių tarybos pirmininko Vido Bružo, nacionalinės rinktinės kontūrai jau daugmaž aiškūs, o kurie boksininkai kelialapių į olimpiadą sieks pasaulio čempionate, Europos žaidynėse ar ikiolimpiniame atrankos turnyre, paaiškės po treniruočių ir kontrolinių varžybų.

"Komandos branduolys nekelia abejonių, tačiau išankstinių šimtaprocentinių garantijų dėl vietos pagrindinėje sudėtyje neturi nė vienas boksininkas, net Lietuvos čempionas – rinksimės iš konkrečiu metu geriausios sportinės formos kandidatų", – teigė V.Bružas.

Susipažino su Japonija

Tokijo žaidynėse dalyvaus 526 irkluotojai. Šiemet pasaulio čempionate (jis numatytas rugpjūčio 25 – rugsėjo 1 d. Austrijoje) moterims ir vyrams bus išdalyta 118 olimpinių kelialapių.

Jų sieks ir Lietuvos irkluotojai, o tarp favoričių bus 2018-ųjų pasaulio čempionės Ieva Adomavičiūtė ir Milda Valčiukaitė, dėl teisės dalyvauti savo ketvirtojoje olimpiadoje planuoja kovoti Mindaugas Griškonis.

I.Adomavičiūtė ir M.Valčiukaitė, M.Griškonis bei jų kolegos Saulius Ritteris, Rolandas Maščinskas, Aurimas Adomavičius, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius, taip pat kanojų ir baidarių irkluotojai Henrikas Žustautas, Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas, Ignas Navakauskas, Andrejus Olijnikas ir Ričardas Nekriošius viešėjo Japonijoje 2017-ųjų rudenį – dalyvavo treniruočių stovykloje, kuri buvo surengta bendradarbiaujant Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) ir Kanagavos prefektūroje įsikūrusio Hiracukos miesto savivaldybei.

"Hiracuka – netoli Tokijo, miestus skiria maždaug 50 km. Susipažinome su sporto bazėmis, transporto sistema, aklimatizacijos ir gyvenimo sąlygomis, klimatu, kultūra, fiksavome sportininkų fiziologinius procesus – prisitaikymą prie krūvių ir atsigavimą po jų, poilsio kokybę", – tąkart sakė LTOK olimpinio sporto direktorius Einius Petkus.

Šiemet olimpinėse Japonijos irklavimo bazėse bus surengtos testų varžybos – rugpjūčio 7–11 d. numatytas pasaulio jaunimo irklavimo čempionatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Japonijos bokso federacija Maekava

Japonijos bokso federacija Maekava portretas
Kauno diena turetu pasidometi naujos bokso bazes statyba Partizanu g 180 nes boksininkai neturi sporto sales todel boksuojasi miesto gatvese....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių