Quantcast

Karantinas stabdo, bet ne paralyžiuoja

  • Teksto dydis:

Juodas diržas, iškovotas internetu. Prieš keletą mėnesių kovos menų meistrams toks pasiūlymas būtų skambėjęs kaip visiška utopija, tačiau karantino sąlygomis į virtualiąją erdvę keliasi ne tik karatistų treniruotės, bet ir egzaminai.

Baiminosi, kad nebegrįš

Jau kelios savaitės, kai Lietuvos viso kontakto (kiokušin) karatė bendruomenė savo veiklą perkėlė į virtualiąją erdvę. Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) iniciatyva dešimtys klubų pradėjo vesti treniruotes internetu.

Naujovių prireikė, kai kovo viduryje Lietuvoje paskelbus karantiną sustojo dauguma veiklų, tarp jų – ir sporto klubų darbas. Vienintelis galimas sprendimas – nuotolinės treniruotės gyvai internetu – buvo akivaizdus.

"Sakėme klubams, kad, sustabdžius treniruotes, dalis vaikų gali tiesiog mesti sportą ir po krizės nebegrįžti į treniruotes, todėl buvo būtina tęsti veiklą, – pasakojo LKKF garbės prezidentas Romas Vitkauskas. – Vienas pirmųjų iniciatyvą parodžiusių klubų buvo Vilniaus "Budora", vienijantis 1 300 karatistų. Iš pradžių nuotolinių treniruočių populiarumas nebuvo didelis, žmonės į jas gal žiūrėjo kiek atsargiai, reikėjo laiko pasiryžti ir įsitraukti. Bet po truputį besitreniruojančių skaičius didėjo, o dabar, galima sakyti, klubas dirba visu pajėgumu."

Tyrė visus variantus

"Budoros" vadovas Donatas Imbras sako, kad prieš tris savaites klubas skubiai bandė suprasti savo bendruomenės poreikius. Dėl šios priežasties įvairiais būdais buvo apklausiami treniruotes lankančių vaikų tėvai.

"Kai supratome, kad lieka tik dvi išeitys – treniruotės internetu arba jokių treniruočių, atsirinkome keletą skirtingų platformų, jas rotavome tarp trenerių, prašėme tėvų atsiliepimų ir rinkomės, – pasakojo klubo vadovas. – Iš pradžių naudojome tris darbo būdus: nuotolines tiesiogines treniruotes, treniruočių įrašus ir iš anksto sudarytus treniruočių planus. Pirmuoju atveju išlaikomas gyvų treniruočių įspūdis, treniruotės vyksta įprastu laiku, treneris vilki kimono, viskas vyksta čia ir dabar."

Buvęs tituluotas kovotojas sako, kad per pastarąsias tris savaites pasikeitė ne tik besitreniruojančių žmonių norai. Dalis sportuojančių buvo atsisakę treniruočių, tačiau netrukus panoro sugrįžti. Prisitaikydamas prie situacijos klubas kainas sumažinome 30–40 proc.

Smūgiams tinka ir pagalvės

Panašia patirtimi pasidalijo ir kitų klubų atstovai. Dianos Mačiūtės vadovaujamame Klaipėdos "Okinavos" klube taip pat sportuoja apie 50 proc. narių.

D.Mačiūtės vadovaujamame Klaipėdos "Okinavos" klube sportuojantys vaikų į treniruotes įtraukė ir tėvus.

"Nuotolinių treniruočių pradžios neforsavome, tačiau nesijaučia, kad būtų norinčių mesti treniruotes, sakytų, kad jau viskas, nebesportuosime, – pasakojo uostamiesčio atstovė. – Iš pradžių tėvai gal kiek erzinosi, nes viskas vyksta namie, visiems beveik visą parą reikia kompiuterio. Bet padėtis rimsta, kai kurie tėvai irgi prisijungia, užsimanė patys treniruotis, nes savo akimis pamatė, kaip viskas vyksta. Tai jau visai kitokie pavyzdžiai nei atvežant vaikus į treniruotes ir paliekant treniruotis salėje."

"Dvi savaites po karantino įvedimo vaikams buvo atostogos, mes tuo metu rinkome duomenis, o pastarąją savaitę pratęsėme veiklą, – pasakojo Šiaulių "Tori" vadovas Andrius Macijauskas.

Anykščių klube "Takas" nuotoliniu būdu treniruotes tęsia net apie 80 proc. auklėtinių.

"Anksti supratau, kad tai bus neišvengiama, todėl jau kovo 16 d. pradėjau nuotolines treniruotes, – pasakojo klubo treneris Eugenijus Šilaika. – Iš pradžių filmavau treniruotes ir dėjau jas mūsų grupėje socialiniame tinkle "Facebook", vėliau prijungėme "YouTube", o dabar pagrindinė platforma yra "Zoom".

Anykštėnas į savo vedamas treniruotes įtraukė šeimą, o tai skatina prisijungti ir besitreniruojančių artimuosius.

"Visa mano šeima sportuoja, tad pabandėme naudoti pagalves, smūgiavome į jas, pratimams daryti naudojame lovas, fotelius, bandome pakelti nuotaiką. Tai matydami įsitraukia ir sportuojančių vaikų artimieji", – pasakojo E.Šilaika.

Planuose – nuotolinės varžybos

LKKF dabar kiekvieną savaitę rengia nuotolines konferencijas – prezidiumo, jaunimo rinktinių trenerių, suaugusiųjų rinktinės trenerių ir suaugusiųjų rinktinės narių. Balandžio 1-ąją įvyko ir speciali klubų vadovų konferencija, kurioje buvo dalijamasi darbo nuotoliniu būdu patirtimi.

Federacija neapsiribos vien treniruočių inicijavimu. Jos planuose – nauji projektai, treniruotės rinktinei, virtualios katos ir fizinio pasirengimo varžybos, net egzaminai.

"Rengiame šiuos projektus, planuojame, kad vaikai varžysis fiziniu pasirengimu ir katos rungtyje. Balandį planuojame surengti dvejas varžybas, o gegužę, jei iki tol bendra padėtis šalyje nepasikeis, nuotoliniu būdu gali vykti ir egzaminai", – planais dalijosi federacijos prezidentas Vidmantas Poškaitis.

Visos artimiausiu metu turėjusios vykti karatė varžybos, kaip ir kitų sporto šakų, buvo nukeltos. Vis dėlto Lietuvos rinktinės neatsipalaiduoja ir toliau tęsia kryptingą pasirengimą dideliems turnyrams.

"Ką nors prognozuoti sunku, tačiau galvojame, kad šį savaitgalį Tbilisyje turėjęs vykti Europos karatė čempionatas vyks rugsėjį arba spalį. Prieš pat olimpines žaidynes Osakoje turėjęs vykti pasaulio viso kontakto karatė čempionatas perkeltas į 2021 m. Tad darbo nenutraukiame ir kryptingai rengiamės varžyboms", – tvirtino R.Vitkauskas.


Šiame straipsnyje: kovos menaiKaratekarantinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių