Quantcast

JAV Senatas priėmė „Rodčenkovo antidopingo įstatymą“

JAV Senatas pirmadienį priėmė įstatymo projektą, leidžiantį amerikiečių prokurorams patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už sąmokslus vartoti dopingą per tarptautines sporto varžybas.

Vadinamajam Rodčenkovo antidopingo įstatymui, pavadintam informatoriaus Grigorijaus Rodčenkovo, kuris 2016 metais paviešino Rusijos dopingo programą, vardu, pernai jau pritarė JAV Atstovų Rūmai.

Teisės aktas, kurį dar turi pasirašyti prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), leidžia Jungtinėms Valstijoms patraukti baudžiamojon atsakomybėn dopingo schemų sąmokslininkus, jeigu tokie atvejai yra susiję su rungtynėmis, kuriose dalyvauja amerikiečių atletai. Pažeidėjams galėtų būti taikomos griežtos bausmės – iki 1 mln. JAV dolerių (840 tūkst. eurų) baudos ir iki 10 metų laisvės atėmimo.

Įstatymas nukreiptas į sportininkų aplinką – trenerius, agentus, tarpininkus, vadybininkus, taip pat sporto ir kitus vyriausybės pareigūnus, o ne į pačius atletus, jau turinčius laikytis Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) reikalavimų.

„Tai istorinė diena kovoje už švarų sportą visame pasaulyje. Tikimės, kad šis įstatymo projektas netrukus taps įstatymu ir padės pakeisti švarių sportininkų žaidimą į gera“, – pareiškė JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas (Trevisas Taigartas).

Vis tik minimas teisės aktas tapo nesantaikos obuoliu tarp WADA ir JAV valdžios.

WADA – susirūpinusi

WADA išreiškė nerimą dėl JAV įstatymų leidėjų iniciatyvos ir perspėjo, kad dabar skirtingų jurisdikcijų įstatymai galėtų prieštarauti vienas kitam, o tai susilpnintų svarbų principą – turėti vieną taisyklių rinkinį viso pasaulio atletams.

Vienas WADA atstovas pirmadienį pridūrė, kad įstatymas gali pakenkti pasaulinei antidopingo sistemai, nes galėtų atgrasyti pranešėjus dėl pavojaus būti patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn.

Pasaulinė kovos su dopingu tarnyba taip pat išreiškė susirūpinimą, kad JAV įstatymų leidėjų pavyzdžiu gali pasekti kitos šalys dėl politinių priežasčių – pavyzdžiui, keršijant tam tikrų valstybių sportininkams.

WADA taip pat kritiškai vertina faktą, jog įstatymas nereglamentuoja JAV profesionalų lygų ir studentų sporto.

„Jei jis nėra pakankamai geras Amerikos sportui, kodėl turėtų tikti likusiam pasauliui?“ – pirmadienį sakė WADA atstovas.

Tačiau T. Tygartas tvirtina, kad įstatymas suteiks geresnę apsaugą tiek „švariems“ sportininkams, tiek pranešusiems apie piktnaudžiavimą.

„Įstatymas suteiks priemones, reikalingas apsaugoti švarius atletus ir patraukti atsakomybėn tarptautinių dopingo sąmokslų, kuriais apgaudinėjamas sportas, rėmėjai ir kenkiama sportininkams, kaltininkus“, – pažymėjo USADA vadovas.

„[Įstatymu] nustatomos baudžiamosios sankcijos sistemoms, vykdančioms dopingo sukčiavimo schemas, apiplėšiančias sportininkus, piliečius ir verslą“, – pridūrė T. Tygartas.

„Jis taip pat apsaugo pranešėjus nuo keršto ir užtikrina kompensacijas atletams, apgautiems dėl sąmokslo vartoti dopingą“, – pabrėžė USADA vadovas.

Buvęs rusų nacionalinės antidopingo laboratorijos Maskvoje vadovas G. Rodčenkovas buvo aktyviai įsitraukęs į valstybės finansuotą dopingo sąmokslą, kuriuo buvo siekiama nuslėpti Rusijos sukčiavimą per 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes ir kitus renginius.

G. Rodčenkovas 2016 metais išsamiai aprašė savo vaidmenį tame skandale, o dabar gyvena slapstydamasis Jungtinėse Valstijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pampam

Pampam portretas
patys švariausi pasaulio sportininkai tai usa atletai:) Valio O Jav teismai gali nubausti bet ka bet kur pasaulyje Valio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių