Quantcast

Jauniesiems karatistams – sunkūs išbandymai

Netoli dviejų šimtų įvairaus amžiaus karatė kiokušin meistrų antradienį Kaune laikė meistriškumo egzaminus. Vieni, siekę žemesnio lygio diržų, apie valandą demonstravo per daugelį treniruočių valandų išmoktus kovos veiksmus. Kiti, pretendavę į mėlynus, geltonus diržus ar aukštesnį lygį žyminčias juosteles, turėjo atlaikyti daugiau nei dvi valandas trukusius išbandymus.

Kvalifikuota egzaminuotojų komisija įdėmiai stebėjo pretendentų veiksmus. Treneriai vienodai reikliai vertino ir mažiausiųjų – pradinukų klaidas, ir suaugusių kovotojų atliekamus elementus. Po renginio mūsų portalas pakalbino egzaminuose dalyvavusį buvusį pasaulio vicečempioną, karatė klubo „Stoikas“ vadovą Gediminą Tankevičių.

- Vasaros pradžia karatistams – tarsi derliaus nuėmimo metas, juk egzaminuose apibendrinate per ilgą laiką treniruotėse nuveiktą darbą. Kaip vertinate šių metų egzaminus?

- Teigiamai, nors vasaros egzaminai dėl prasidėjusių atostogų nėra tokie gausūs kaip kitu laikotarpiu. Antradienį juos laikė apie pusė jaunuolių, maždaug 180 karatistų. Vien mūsų klubo atstovų buvo apie 60. Ne visiems vaikams pavyko įveikti užsibrėžtą barjerą, tačiau nereikia nusivilti. Darbas ir užsispyrimas subrandins savo vaisius. O egzaminatoriai nori išlaikyti karatė kiokušin tradicijas, laikosi aukštų standartų, kad dalyviams renginys įsimintų kaip tikras išbandymas, o ne lengvas pasivaikščiojimas.

- Tokiuose renginiuose dar kartą galima įsitikinti, kad karatė kiokušin – viena masiškiausių sporto šakų...

- Labai svarbu, kad tas srautas nenutrūktų. Pas mus veikia piramidės principas, kurios apačioje didžiausia kiekybė, iš kurios per ilgą laiką atsirenka aukščiausia kokybė. Kuo žemesnis diržas, tuo daugiau vaikų jo siekia. O vėliau lieka atkakliausi, siekiantys aukščiausių diržų. Vaikai keičiasi, kai kurie atranda save kitose sporto šakose. Aš, pagal profesiją medikas, negaliu nesižavėti karatė kiokušin sistema, kai visų elementų mokomasi palaipsniui – nuo paprasčiausių iki sudėtingiausių. Tokia savotiškų pakopų sistema yra labai teisinga. Ji ypač naudinga šiuolaikiniams vaikams, kaip atsvara kompiuteriams, menkam fiziniam aktyvumui, charakterio lepumui. Karatė labai svarbu nuolat tobulinti save.

- Jei karatė mėgėjams dabar darbymetis, tai profesionalūs sportininkai turi laiko atokvėpiui po sezono. Kokie artimiausi startai laukia mūsų karatė kiokušin lyderių?

- Ne taip seniai baigėsi Europos čempionatas, tad rinktinių nariai gali atsipūsti. O rudenį viskas prasidės iš naujo. Startuos moksleivių turnyrai, vėliau Lietuvos ir Europos pirmenybės, o kitąmet svarbiausias startas laukia Astanoje. Kazachstane vyks pasaulio čempionatas pagal svorio kategorijas. Net neabejoju, kad jame mūsų šalies rinktinė kaip visada taikysis į aukščiausias vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių