Quantcast

Įrodyta: turime golfo žaidėjų

Vos prieš kelerius metus profesionalaus golfo žaidėjo statusą įgijęs Juozapas Budrikis šią vasarą iškovojo pirmą pergalę "PGA Tour Champions" turnyre, o rugsėjo pabaigoje sulaukė kvietimo išmėginti jėgas Jordanijoje vykusiame prestižiniame golfo profesionalų turnyre "MENA Tour". Nors pirmoji pažintis su tokio rango varžybomis nebuvo sėkminga, paties J.Budrikio teigimu, didžiausią reikšmę turi įgyta patirtis.

Jordanijoje vykusių varžybų prizinį fondą sudarė 100 tūkst. JAV dolerių, bet J.Budrikiui nepavyko patekti į prizininkų 45-uką. Pirmą kartą tokio lygio profesionalų turnyre startavęs 25 metų lietuvis užėmė 79 vietą, pranokęs vos keturis varžovus. Po pirmųjų dviejų varžybų dienų pasirodymą tęsė tik 48 stipriausi žaidėjai.

"Tai buvo neabejotinai stipriausias turnyras mano karjeroje, ir apskritai stipriausias turnyras, kuriame yra kada nors dalyvavęs golfo žaidėjas iš Baltijos šalių. Deja, man nepavyko ten pasižymėti geru žaidimu. Trūko laiko, kad perprasčiau naujo golfo lauko specifiką, vargino milžiniškas karštis, sausas klimatas. Šiam turnyrui ruošiausi Lietuvoje, rudeniškomis oro sąlygomis, o prisitaikyti prie Jordanijos klimato tiesiog nesugebėjau", – "Vilniaus dienai" sakė J.Budrikis.

Grįžęs iš Jordanijos J.Budrikis dar spėjo dalyvauti pajėgiausių Vilniaus miesto golfo klubų – "Europos centro golfo klubas" ir "The V Golf Club" varžybose.

"Esu "Europos centro golfo klubo" ambasadorius, nuo 15 metų treniruojuosi jo laukuose, tad natūralu, kad turėjau padėti savo klubui šiose varžybose. Nors sugrįžimas iš Jordanijos karščio į lietuvišką rudenį nebuvo lengvas, bet galiu tik pasidžiaugti, kad mano atstovaujamas golfo klubas iškovojo pergalę ir įrodė, kad yra stipriausias Vilniuje ir Lietuvoje. Kartu man šios varžybos reiškė ir sezono pabaigą. Dabar reikia pailsėti ir vėl kibti į darbus bei ruoštis naujiems iššūkiams", – teigė J.Budrikis.

– Jums tai buvo antras profesionalaus golfo sezonas. Kuo jis skyrėsi nuo pirmojo?

– Manau, kad esminis skirtumas – kardinaliai pasikeitęs mano požiūris į varžybas. Pernai daug ko nežinojau, o šiais metais jau turėjau labai aiškų supratimą, kokia didelė visuose turnyruose yra konkurencija, kokios yra svarbiausios žaidimo dalys ir kaip reikia elgtis norint išlaikyti aukštą žaidimo lygį viso turnyro metu. Buvau išsikėlęs tikslą per šiuos metus padvigubinti savo laimėjimus ir susirinkti bent 3 000 eurų prizinį fondą. Ir dabar jau galiu pasakyti, kad savo tikslą ne tik pasiekiau, bet ir viršijau. Per sezoną iš viso sužaidžiau 10 profesionalių golfo varžybų, keturiose patekau į geriausių žaidėjų ketvertuką, o birželį Lenkijoje vykusiame golfo profesionalų turnyre "PGA Polska Tour – Inter Parts Open" užėmiau pirmą vietą. Dar prieš šį turnyrą gan neblogai pasirodžiau kitose Lenkijoje vykusiose golfo varžybose, po pirmos dienos pirmavau, bet galutinėje įskaitoje likau ketvirtas. Tai pridėjo pasitikėjimo savo jėgomis, į kitą turnyrą vykau pasiryžęs kautis tik dėl pergalės. Ir man tai pavyko padaryti priešpaskutiniu smūgiu.

Tai neabejotinai viena didžiausių pergalių mano karjeroje. Manau, kad įrodžiau Lenkijos ir Čekijos golfo meistrams, kad ir Lietuvoje yra pajėgių golfo žaidėjų. Kai liepą vėl grįžau į Lenkiją ir startavau profesionalų golfo turnyre "Alior Bank PGA Polska Tour – Kalinowo Open", mane labai nustebino nuoširdus ir šiltas kitų žaidėjų palaikymas. Įdomiausia, kad net ir tiesioginiai mano konkurentai priėję sveikino, linkėjo nesustoti, tęsti gerą pasirodymą. Deja, to turnyro laimėti nepavyko, viena klaidelė žaidimo pabaigoje lėmė antrą vietą. Tačiau vien iš tų dviejų turnyrų parsivežiau daugiau nei 2 000 eurų bei didelį pasitikėjimo savimi užtaisą.

Jau po pirmos golfo treniruotės pajutau, kad tai yra mano sportas, ir atkakliai dirbdamas netrukus pavijau ir pralenkiau savo bendraamžius.

– Dažniausiai dalyvaujate Lenkijoje vykstančiuose turnyruose. Kas lemia tokį pasirinkimą?

– Ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse tokio rango turnyrų faktiškai nebūna, o Lenkijoje sąlygos tikrai puikios. Nors ten laimėjimai nėra dideli, bet susirenka stiprūs varžovai. Be to, dalyvavimas juose nereikalauja didelių išlaidų, tad gali ne tik kovoti dėl prizinio fondo, bet ir pasitikrinti jėgas su pajėgiais priešininkais. Bet aš dalyvauju ne tik Lenkijoje, šiais metais lankiausi ir Jordanijoje, Egipte, Estijoje, stengiuosi ieškoti geriausių variantų Europoje ir už jos ribų, bet Lenkijoje kokybės ir kainos santykis yra pats palankiausias. Jau esu suplanavęs, kad naują sezoną pradėsiu kitų metų sausį Portugalijos pietuose vyksiančiomis golfo profesionalų varžybomis. Tai bus dar viena įdomi patirtis ir išbandymas.

– Koks yra optimalus golfo turnyrų skaičius profesionaliam žaidėjui?

– Manau, kad profesionalas turėtų žaisti bent vieną turnyrą per mėnesį. Man šiais metais pavyko sukaupti pakankamai išteklių dešimčiai turnyrų, bet kitais metais planuoju didinti jų skaičių iki 14–15 turnyrų. Tikrai nesakau, kad visuose kovosiu dėl pirmos vietos, nes tai paprasčiausiai nėra realu. Vis dėlto į turnyrus susirenka pajėgūs žaidėjai, visi nori laimėti, o golfe yra labai daug subtilių niuansų, galinčių nulemti pergalę ar pralaimėjimą. Tai ir skirtingi golfo laukai, skirtingas oras, geresnė ar prastesnė nuotaika, nusiteikimas, savijauta. Manau, kad pagrindinis mano tikslas bus patekti tarp tų žaidėjų, kurie dalijasi prizinį turnyro fondą, o jei pasiseks – ir kautis dėl aukščiausių vietų. Šiais metais turnyruose keturis kartus pavyko patekti į geriausių žaidėjų dešimtukus, iš viso laimėjau penkis piniginius prizus. Tad kitais metais norėčiau kilti į viršų ir laimėti bent 6–7 turnyruose, pretenduoti į jų prizinius fondus.

– Kaip pavyko tapti golfo profesionalu treniruojantis ir žaidžiant Lietuvoje?

– Visų pirma, noriu pastebėti, kad Lietuvoje yra labai geros sąlygos žaisti golfą. Ir ne tik daryti tai laisvalaikiu, mėgėjiškai, bet ir profesionaliai. Tiesa, per metus čia yra bent 4 mėnesiai, kai negalime žaisti golfo atviruose laukuose, bet tada galime daugiau laiko skirti technikos elementų tobulinimui patalpose, darbuotis sporto salėse, ruošti kūną sezonui, kad per kitus 8 mėnesius galėtume visu 100 proc. koncentruotis tik į golfą. Aš manau, kad tai yra netgi mūsų privalumas prieš tų šalių, kuriose golfą galima žaisti visus metus, atstovus. Dažnai pastebiu, kad jų žaidimo technika nėra tokia jau gera, nes jie paprasčiausiai jai tobulinti neskiria tiek laiko, kiek reikėtų. Pagrindinis golfo profesionalą nuo mėgėjo skiriantis dalykas yra laikas, kurį turi skirti savo asmeninėms savybėms tobulinti. Aš tikrai daug laiko praleidžiu golfo laukuose, tačiau taip pat labai rimtai dirbu ir sporto salėje, stiprinu kūną, nes vien geros technikos golfe nepakanka. O prasidėjus sezonui golfo profesionalas keliauja iš vieno turnyro į kitą, tai irgi reikalauja maksimalaus susitelkimo ir koncentracijos.

– Golfo lazdą į rankas pirmą kartą paėmėte 14 metų, per dešimtmetį tapote geriausiu Lietuvos golfo žaidėju. Kas lėmė tokį progresą?

– Nors su golfu susipažinau labai vėlai, iki to laiko visą laiką ieškojau savo sporto šakos. 7 metus žaidžiau tenisą, taip pat lankiau ir stalo teniso treniruotes, domėjausi sporto gimnastika, menais, grojau gitara. Visos šios veiklos išlavino mano kūną, galima sakyti, kad parengė golfui, nes šis sportas reikalauja lankstumo, sprogstamosios jėgos. Ir kai brolis mane atvedė į golfo treniruotę, aš jau buvau fiziškai pasirengęs šiai pažinčiai. Jau po pirmos treniruotės pajutau, kad tai yra mano sportas, ir atkakliai dirbdamas netrukus pavijau bei pralenkiau savo bendraamžius. Po pirmų metų nusprendžiau, kad noriu būti geriausias bent jau Lietuvoje, o pabendravęs su profesionalais apsisprendžiau, kad noriu būti profesionaliu golfo žaidėju. Mane labai sužavėjo nerašyta taisyklė, kad profesionalai bet kuriame pasaulio golfo lauke treniruojasi nemokamai. Pagalvojau, kad ir aš norėčiau turėti tokią galimybę. Ir tai tik dar labiau sustiprino mano motyvaciją.

– Kokie jūsų asmeniniai siekiai profesionaliose golfo varžybose?

– Šiuo metu aš žaidžiu trečios lygos profesionalaus golfo varžybose. Norėčiau įšokti į aukštesnio lygio – "Challenge Tour" turnyrus. Kadangi golfo žaidėjo aukso amžius ateina sulaukus bent 30-ies, kai jis jau turi pakankamai patirties, o jo fizinės galimybė yra maksimalios, tai ir aš skaičiuoju, kad dar turiu 4–5 metus, per kuriuos mėginsiu patekti į aukščiausio lygio golfo turnyrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių