Quantcast

Iki Tokijo olimpiados likus 50 dienų iš jos pasitraukė 10 tūkst. savanorių

Iki pernai dėl koronaviruso pandemijos atidėtų Tokijo olimpinių žaidynių belikus 50 dienų, jų organizatoriai susidūrė su nauja problema.

Maždaug 10 tūkst. iš 80 tūkst. neatlygintinai dirbančių Tokijo olimpiados ir paralimpiados savanorių pareiškė organizatoriams, kad netalkins liepos 23 dieną prasidėsiančiose žaidynėse.  

Organizatoriai nurodė, kad dalis savanorių pasitraukė bijodami COVID-19. Paskiepyta bus tik nedidelė dalis savanorių, nes dauguma jų neturės kontaktų su atletais ar kitais svarbiais olimpiados dalyviais.  

Vakcinavimo kampanija Japonijoje prasidėjo gana vangiai ir tik dabar įgauna pagreitį. Šiuo metu pilnai paskiepyti tik apie 2,5 proc. šalies gyventojų.

Tuo metu Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) tikisi, kad mažiausiai 80 proc. atletų ir kitų žmonių, apsistosiančių olimpiniame kaimelyje, bus pilnai pasiskiepiję iki atvykimo į Japoniją. 

“Nežinome konkrečių asmeninių priežasčių, – išplatintame pareiškime rašė olimpiados organizatoriai. – Dalis savanorių pasitraukė nerimaudami dėl koronavirusinės infekcijos, kai kurie nusprendė, kad jiems bus sudėtinga dirbti, kai patikrino savo pamainų grafikus, kiti pasitraukė dėl pasikeitusių asmeninių aplinkybių.“    

Organizatoriai pabrėžė, kad dalies savanorių pasitraukimas nepaveiks olimpinių žaidynių. Vėliau ketvirtadienį jie numatę organizuoti nedidelį renginį, skirtą paminėti 50 dienų, likusių iki pernai pirmą kartą istorijoje atidėtos olimpiados. 

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad šiuo metu nuo 50 iki 80 proc. japonų – priklausomai nuo to, kaip suformuluojamas klausimas – mano, jog žaidynės neturėtų prasidėti liepos 23 dieną. 

Neatlygintinai dirbantys savanoriai yra pagrindinė darbo jėga rengiant olimpiadą, padedanti organizatoriams sutaupyti milijonus dolerių. Savanoriai paprastai gauna uniformą, tomis dienomis, kai dirba, jiems skiriamas maitinimas, taip pat padengiamos jų viešojo transporto išlaidos. Už apgyvendinimą savanoriai moka patys.  

TOK užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad 2000 metų Sidnėjaus olimpiadoje neatlygintinai dirbusių 40 tūkst. savanorių atnešta ekonominė nauda siekė mažiausiai 60 mln. JAV dolerių.    

Tokijas olimpiadai organizuoti oficialiai skyrė 15,4 mlrd. JAV dolerių, tačiau keli vyriausybės auditai rodo, kad išlaidos daug didesnės. Tik 6,7 mlrd. dolerių iš šios sumos yra ne valstybės lėšos. TOK indėlis sudaro maždaug 1,5 mlrd. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių