Quantcast

I. Swiatek: teniso bendruomenė praleido progą uždrausti žaisti rusams ir baltarusiams

Pirmoji pasaulio moterų teniso raketė Iga Swiatek (Iga Sviontek) teigia, kad po Maskvos invazijos į Ukrainą teniso bendruomenė nepasinaudojo galimybe uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose, bet dabar tam jau per vėlu, ketvirtadienį interviu metu britų transliuotojui BBC teigė ji.

21-erių iš Lenkijos kilusi I. Swiatek aktyviai palaiko savo koleges iš Ukrainos ir kritikuoja Moterų teniso asociaciją (WTA) dėl nepakankamos paramos ukrainiečių sportininkėms.

Skirtingai nei kitose sporto šakose, kuriose po Rusijos invazijos praėjusių metų vasarį buvo įvestas draudimas dalyvauti varžybose, tenise ir toliau leidžiama varžytis Rusijos ir Baltarusijos atletams, tačiau kaip neutraliems sportininkams.

Jie galėjo žaisti trijuose iš keturių Didžiojo kirčio turnyrų, išskyrus Vimbldoną.

Dėl šių veiksmų institucijos nubaudė Vimbldono organizatorius neskirdamos turnyro klasifikacijos taškų, bet, panaikinus draudimą, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams bus leista dalyvauti šių metų varžybose.

Tiek rusų, tiek baltarusių atletams yra uždrausta dalyvauti komandinėse varžybose, pavyzdžiui, Daviso taurės turnyre, kuriame Rusija turėjo ginti čempionės titulą.

„Esu girdėjusi, kad po Antrojo pasaulinio karo vokiečių, taip pat japonų ir italų žaidėjai nebuvo įleidžiami, todėl manau, kad tokie dalykai Rusijos valdžiai parodytų, jog galbūt to daryti nevertėtų“, – BBC teigė I. Swiatek.

„Žinau, kad tai smulkmena, nes esame tik sportininkai, maža dalelė pasaulyje, bet jaučiu, kad sportas yra gana svarbus ir kad sportas visada buvo naudojamas propagandai“, – nurodė ji.

„Iš pradžių apie tai buvo svarstoma, tenisas į tą pusę nenuėjo, bet dabar tai būtų gana nesąžininga Rusijos ir Baltarusijos žaidėjų atžvilgiu, nes šis sprendimas turėjo būti priimtas prieš metus“, – sakė sportininkė.

I. Swiatek, 2022-aisiais laimėjusi antrąjį turnyro „French Open“ titulą ir pelniusi pergalę „US Open“ turnyre, sakė, kad po Maskvos invazijos į Ukrainą tiek WTA, tiek ATP parodė visišką lyderystės trūkumą, todėl tenisas tapo itin chaotiškas.

„Manau, kad tenisas nuo pat pradžių galėjo geriau parodyti visiems, kad žaidėjai pasisako prieš karą“, – pareiškė ji.

„Jaučiu, kad jie galėtų padaryti daugiau, kad išsakytų savo nuomonę ir padėtų su situacija rūbinėje, nes atmosfera ten gana įtempta“, – teigė lenkų sportininkė.

Ukrainos tenisininkė Lesia Curenko praėjusią savaitę užsipuolė turnyro „Australian Open“ čempionę baltarusę Aryną Sabalenką už pareiškimą, kad rūbinėje dar niekada nejautė tiek daug neapykantos.

„Manau, kad tai dar vienas žaidimas, kurį jie pradeda, dabar jie yra aukos, o mes – ne“, – sakė L. Curenko.

I. Swiatek nurodė, kad jaučia tam tikrą užuojautą rusams ir baltarusiams.

„Tai ne jų kaltė, kad jie turi tokį pasą“, – pareiškė I. Swiatek.

„Paspausčiau ranką, pavyzdžiui, Darjai Kasatkinai – ji karo pradžioje viešai pasisakė prieš karą ir minėjo, kad jos svajonė – kad karas baigtųsi“, – teigė sportininkė.

„Tikrai tai gerbiu, nes manau, kad Rusijos sportininkams tai pasakyti yra drąsu, nes jų situacija gana sudėtinga ir kartais jiems sunku apie tai kalbėti garsiai“, – BBC sakė I. Swiatek.


Šiame straipsnyje: tenisasRusijaBaltarusijažaidimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių