Quantcast

Futbolo lygos vairą perėmė krepšinio klubo direktorius

Krepšinis ir futbolas dažnai konkuruoja – dėl sirgalių ir rėmėjų dėmesio ar finansavimo šaltinių. Kartais neišvengiama ir pasistumdymo. Tačiau daugėja pavyzdžių, kai dvi Lietuvoje populiariausios sporto šakos randa bendradarbiavimo taškų.

"Net neabejoju, kad krepšinio patirtis pravers ir futbolo veikloje, nes sporto vadybos principai visur vienodi", – įsitikinęs Petras Aleksonis.

Šis sporto specialistas nuo šiol vadovaus ne tik Kauno "Aisčių-LSMU" moterų krepšinio klubui, bet ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) pirmajai lygai.

38-erių metų kaunietis laimėjo LFF konkursą. Antram pagal pajėgumą šalies futbolo divizionui ieškoti vadovo prireikė, kai postą paliko buvęs jos direktorius Rimvydas Čekavičius.

P.Aleksonis darbą futbolo lygoje pradėjo nuo spalio, tačiau kur kas daugiau darbo jo laukia kitąmet, nes šiemetinės pirmenybės jau artėja prie finišo. Aštuonioms pajėgiausioms ekipoms liko sužaisti po tris turus. Iš viso pirmojoje lygoje rungtyniauja keturiolika komandų, tačiau kitąmet situacija gali gerokai pasikeisti.

Kur kas daugiau aiškumo Lietuvos ir Baltijos moterų krepšinio lygose. Laivas dar tik pajudėjo iš starto uosto: "Aistės-LSMU" pirmas namų rungtynes žais šiandien LSMU sporto centre 13.45 val. su Klaipėdos "Neptūnu".

Mintimis apie laukiančius iššūkius P.Aleksonis pasidalijo su mūsų dienraščiu, kuris ir toliau lieka pagrindiniu informaciniu Kauno klubo rėmėju.

"Noriu būti karalius", – šypsojosi pašnekovas, turėdamas galvoje aistėms keliamą tikslą, nepaisant finansiškai sunkių metų, likti tarp geriausiųjų Lietuvoje ir kautis dėl medalių Baltijos lygoje.

– Pradėkime nuo futbolo. Kaip krepšinio žmogus sugalvojo pasinerti į futbolo reikalus?

Esu Madrido "Real" ir Paryžiaus "Saint-Germain" klubų gerbėjas. Ne vienus metus aktyviai sergu už šias komandas, pamenu, kaip Madride žaidė Luisas Figo ir Raulis, esu lankęsis jų stadionuose, stebėjęs ne vieną įdomų mačą.

– Labai anksti ir netikėtai nutrūkus krepšinio sezonui dalyvavau keliuose konkursuose. Vienas jų buvo LFF pirmosios lygos direktoriaus pareigoms užimti. Rengėjams papasakojau apie savo patirtį sporto vadybos srityje, pristačiau savo viziją ir jie manimi patikėjo. Galbūt padėjo ir tai, kad mūsų futbole jau yra panašių sėkmingų pavyzdžių (LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, prieš ateidamas į federaciją, ne vienus metus dirbo krepšinio klubų ir projektų vadybininku – aut. past.).

– Koks jūsų paties santykis su futbolu?

– Esu Madrido "Real" ir Paryžiaus "Saint-Germain" klubų gerbėjas. Ne vienus metus aktyviai sergu už šias komandas, pamenu, kaip Madride žaidė Luisas Figo ir Raulis, esu lankęsis jų stadionuose, stebėjęs ne vieną įdomų mačą. Nuolat domiuosi ir Lietuvos futbolo rinktinės reikalais. Pastaruoju metu nemažai dėmesio skyriau ir A lygai bei pirmosios lygos aktualijoms, bendravau su klubų, federacijos vadovais. Manau, kad esu sukaupęs daug sporto vadybos patirties, vien moterų krepšinyje dirbu jau beveik dešimtmetį, stažavausi ir stipriose organizacijose bei klubuose užsienyje.

– Pirmoji futbolo lyga šiemet jau artėja prie finišo. Turbūt jūsų tikslai labiau susiję su ateinančiais metais?

– Labai džiaugiuosi, kad šį sezoną lygoje laukia labai intriguojanti kova dėl medalių. Vien į auksą vis dar pretenduoja trys komandos – Kėdainių, Jonavos ir Kauno. Niekas nedrįstų spėti, kaip jos išsidėstys. Detalesnius planus dėliosimės kitąmet, nes neaišku, kiek mūsų klubų mėgins pakilti į A lygą. Anksčiau buvo kalbama net apie keturis. Atitinkamai nuo to priklausys ir pirmosios lygos dalyvių sąrašas. Turėsime atsižvelgti ir į COVID-19 situaciją, ir poveikį klubų finansinei situacijai. Bet kuriuo atveju matau ne vieną sritį, kurioje lyga gali tobulėti. Nebijau pripažinti, kad man tinkamiausias krepšinio pavyzdys. Ten taip pat yra antroji pagal pajėgumą lyga – NKL, kuri sėkmingai tvarkosi ir suburia pajėgias įvairių Lietuvos rajonų komandas. Ir mes, pirmosios futbolo lygos atstovai, turėsime kelti savo standartus – tiek vadybos, tiek rinkodaros, tiek komunikacijos.

Galimybės: Kauno "Hegelmann Litauen" vienuolikė (mėlynos spalvos apranga) pretenduoja į pirmosios futbolo lygos aukso medalius ir kelialapį į A lygą. Evaldo Šemioto nuotr.

– Ar esate patenkintas jūsų vadovaujamos "Aisčių-LSMU" moterų krepšinio komandos pasirengimu šiam sezonui?

– Atsižvelgiant į ribotą biudžetą, išlaikėme daugumą žaidėjų, kurių norėjome, o svarbiausias laimėjimas – liko treneris Rokas Kondratavičius, kurį aktyviai viliojo ir vyrų krepšinio klubai. Vis dėlto pasirengimas sezonui buvo neįprastas. Dėl COVID-19 prieš sezoną neturėjome stiprių repeticijų. Viena vertus, anksčiau vasarą Lietuvoje stovyklaudavo daug kaimyninių šalių komandų iš Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Latvijos. Tad su jomis būdavo galima labai neblogai pasigalynėti. Šiemet jų galimybės atvykti buvo smarkiai pasunkėjo. Liko tik vietos varžovės. Tačiau mūsų tiesioginiai konkurentai nelabai norėjo atskleisti kortų. Tad sužaidėme tik porą rungtynių – su Šiaulių komanda ir su berniukų ekipa.

– Jau nuo pirmo turo matyti aiški takoskyra tarp trijų patyrusių komandų ir trijų likusių. Ar jūsų nenustebino triuškinamos visų trijų favoritų pergalės prieš jaunesnes oponentes?

– Lygis, žinoma, gerokai skiriasi, bet ir komandų tikslai bei galimybės taip pat nėra vienodi. Pirmą turą mūsų įveikta Vilniaus "Kibirkštis-VKM" – labai jauna komanda, sostinės klubo dublerės. Joms dar labai trūksta patirties, bet kiekvieną sezoną vilniečiai prirenka nemažai perspektyvių merginų, kurios sparčiai tobulėja. Prisiminkime kad ir Audronę Zdanevičiūtę, praeitą sezoną pradėjusią dublerių komandoje, o vėliau sėkmingai įsiliejusią ir į pagrindinę Vilniaus komandą. Beje, šiemet vilniečių gretose matysime ir 15-metę Ugnę Sirtautaitę, buvusio LKL "Oro karaliaus" Dariaus Sirtauto dukrą. Neabejoju, kad jaunuolės per kelis mėnesius adaptuosis prie moterų krepšinio ir antrą sezono dalį bus visai kitokios sportinės formos.

– "Neptūno" krepšinkės be vargo nubloškė Šiaulių komandą. Ar tai reiškia, kad šiaulietės šiemet nebus konkurencingos?

– Šiaulietės turi labai ribotas finansines galimybes, bet joms vadovauja patyręs treneris Romualdas Petronis. Jis pakvietė legionieres – amerikietę Davidą Dale, baltaruses Mariją Anufrienko ir Poliną Makryckają, bet joms dar reikia daug ko išmokti. Panaši ir Klaipėdos LCC tarptautinio universiteto situacija.

Startas: per pirmas šio sezono Lietuvos moterų krepšinio lygos A diviziono rungtynes pergales šventė ir "Aistės-LSMU" (64:34 įveikė "Kibirkštį-VKM", nuotr. kairėje), ir klaipėdietės (80:34 sutriuškino šiaulietes). A. Didžgalvio / bckibirkstis.lt ir bcneptunas.lt nuotr.

– Tačiau klaipėdietės nusiteikusios mesti iššūkį jūsų komandai. Turbūt lengva nebus, nes jūsų mūšiai su uostamiesčio krepšininkėmis visuomet atkaklūs?

– "Neptūno" ekipa – lygiavertė priešininkė, kurią privalome gerbti. Šiemet į Klaipėdą grįžo Dalius Ubartas. Šis žinomas moterų krepšinio specialistas ne vienus metus dirbo Kinijoje, tad suteiks komandai įvairios patirties. Be to, "Neptūnas" išsaugojo branduolį – Andrą Gabalytę, Agnę Černeckytę, prisijungė kelios pajėgios naujokės, tarp jų – vidurio puolėja amerikietė Ionna McKenzie. Tad mūsų laukia rimtas išbandymas. Pergalė bus itin svarbi, nes Moterų lygoje po pirmų dviejų ratų dvi geriausios komandos įgis teisę kautis dėl Karalienės taurės. Todėl reikia stengtis neišbarstyti savo šansų.

– Šį sezoną persikėlėte į naują areną – LSMU sporto centro salę. Su kuo susiję pokyčiai?

– Pirmiausia – dėl finansinių sumetimų. Šis sporto centras mums kainuos mažiau nei "Žalgirio" krepšinio mokyklos treniruočių centras. Skaičiuojame kiekvieną eurą, todėl ir taupymas mums reikšmingas. Kita vertus, per pandemiją turime daugiau dėmesio telkti krepšininkių ir žiūrovų sveikatai, koronaviruso prevencijai. LSMU sporto centre vykdoma griežta kontrolė, aktyviai taikomos dezinfekcijos priemonės, tad ir mes, ir sirgaliai turėtų jaustis saugiai. Tam atvejui ir šį šeštadienį prieš sezono atidarymą klubo paskyroje socialiniuose tinkluose raginome sirgalius iš anksto registruoti savo planuojamą apsilankymą, kad galėtume numatyti jų skaičių ir tam tinkamai pasirengti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių