Quantcast

Dubajaus karštyje – kova dėl paralimpinių kelialapių į Tokiją

  • Teksto dydis:

Lietuvos neįgaliųjų lengvosios atletikos rinktinė atvyko į Dubajų, Jungtinius Arabų Emyratus, kur lapkričio 7-15 d. dalyvaus svarbiausiame sezono starte – pasaulio čempionate.

Šiose planetos pirmenybėse sportininkai grumsis ne tik dėl apdovanojimų, bet ir dėl kelialapių į 2020 m. Tokijo vasaros paralimpines žaidynes. Lietuvai pasaulio čempionate Dubajuje atstovaus 8 sportininkai.

Dubajus Lietuvos rinktinę pasitiko karščiu ir drėgme. Dieną termometro stulpelis čia kyla net iki +35 laipsnių pagal Celcijų, o naktį nenukrenta žemiau 25 laipsnių žymos.

Dėl karšto klimato Dubajuje čempionatas šiemet vyksta neįprastai vėlai – lapkričio mėnesį, kai atletai dažniausiai jau būna pabaigę sezoną. Šiais metais sezonas jiems ypatingai ilgas ir sunkus.

„Niekada nesuprasdavau kalbų apie ilgą sezoną. Galvodavau: koks skirtumas? Sportuoji ir sportuoji. Bet dabar savo kailiu pajutau, ką tai reiškia. Per šiuos metus turėjau penkias laisvas dienas, o visas kitas laikas buvo skirtas juodam darbui treniruotėse ir ėjimui iki šios dienos.

Dabar suprantu, ką tie atletai turėjo mintyje, kaip sunku yra išlaikyti sportinę formą ir pasiekti tuos kelis pikus per sezoną. Bet manau, kad viskas puikiai pavyko ir su treneriu Martu Skrabuliu viską puikiai suderinome. Atrodo, kad esame ten, kur ir siekėme būti“, – sakė sprinteris Danas Sodaitis, kuris 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą 100 metrų bėgimo rungtyje.

Iššūkis – ne tik geros sportinės formos išlaikymas per ilgą sezoną, bet ir aklimatizacija Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Prisitaikyti prie Dubajaus karščio sportininkai turės penkias dienas.

„Spalis Lietuvoje buvo gražus ir šiltas, todėl ilgai treniravomęs Kauno Ąžuolyne. Vis tik pastaruoju metu dirbau jau manieže, nes orai atvėso ir nesinorėjo rizikuoti. Šiek tiek baiminausi klimato pokyčių, bet tikiuosi, kad viskas bus gerai. Šiltas oras gerai, nes kitaip dirba raumenys, jautiesi laisvesnis ir rezultatai geresni būna“, – pasakojo kaunietis rutulio stūmikas Ramūnas Verbavičius.

Kitaip nei R. Verbavičiui, vilniečiui sprinteriui D. Sodaičiui paskutinį pasirengimo čempionatui etapą teko praleisti pajūryje – Palangoje ir Klaipėdoje. Priežastis – rekonstruojamas Vilniaus maniežas.

„Sprinte šiluma – ypatingai svarbi. Bet mes Vilniuje net neturime maniežo, kuriame galėtume šiltai sportuoti, treniruotis ir ruoštis varžyboms. Kitų šalių sportininkai, gyvenantys kitose klimato juostose, tam tikra prasme šioje vietoje turi prieš mus pranašumą“, – svarstė D.Sodaitis.

D.Sodaičio ir dar septynių Lietuvos lengvaatlečių motyvacija Dubajuje – ir medaliai, ir paralimpiniai kelialapiai. Pasirodymas šiose planetos pirmenybėse gali lemti 2020 m. planus.

„Šis pasaulio čempionatas mums – ypatingai svarbus, galvojant apie kitą žingsnį – Tokijo paralimpiadą. Sportininkas, Dubajuje užimsiantis 1-4 vietą, iškovos Lietuvai vieną vietą Tokijo žaidynėse. Taigi, kuo daugiau 1-4 vietų, tuo didesnė mūsų delegacija bus Japonijoje“, – apie planetos čempionato svarbą kelionės išvakarėse kalbėjo Lietuvos paralimpinio komiteto generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

2017 m. pasaulio čempionate Londone mūsų sportininkai pelnė du medalius. Abu iškovojo rutulininkai: Mindaugas Bilius tapo pasaulio čempionu ir pasipuošė aukso medaliu, o kompaniją ant garbės pakylos paralimpiniam čempionui palaikė alytiškis Donatas Dundzys, iškovojęs bronzos apdovanojimą.

„Dėl Dubajaus labai sunku kažką prognozuoti, nes sportas – iš daugelio elementų susidedantis dalykas. Matome, kad rinktinė jaunėja. Atsiranda tokie sportininkai kaip Egidijus Valčiukas, Andrius Skuja ir Danas Sodaitis, kiti. Tikimės geriausio.

Žinome, kad Lietuvos paralimpinis komitetas padarė viską, kad šiam čempionatui būtų pasiruošta maksimaliai. Mūsų lengvaatlečiai šį sezoną turėjo ne vieną ir ne du kontrolinius startus, stovyklas Japonijoje ir Lietuvoje, kraujo tyrimus, papildus. Viliamės, kad viskas pavyks ir rezultatais galėsime džiaugtis“, – sakė P.Kalvelis.

Lietuvos rinktinės startai pasaulio neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionate:

Lapkričio 7 d., ketvirtadienis

16.00 val. Kęstutis Skučas (52) – disko metimas (finalas)

16.06 val. Ramūnas Verbavičius (F55) – rutulio stūmimas (finalas)

Lapkričio 8 d., penktadienis

16.00 val. Jonas Spudis (F64) – ieties metimas (finalas)

18.33 val. Kęstutis Skučas (T52) – 400 m vežimėliai (atranka)

Lapkričio 9 d., šeštadienis

7.33 val. Donatas Dundzys (F37) – rutulio stūmimas (finalas)

18.50 val. Kęstutis Skučas (T52) – 400 m vežimėliai (finalas*)

Lapkričio 10 d., sekmadienis

9.14 val. Egidijus Valčiukas (F41) – rutulio stūmimas (finalas)

16.06 val. Andrius Skuja (F46) – ieties metimas (finalas)

Lapkričio 12 d., antradienis

7.33 val. Egidijus Valčiukas (F41) – ieties metimas (finalas)

7.40 val. Danas Sodaitis (T47) – 100 m bėgimas (atranka)

16.00 val. Ramunė Adomaitienė (F38) – disko metimas (finalas)

18.24 val. Danas Sodaitis (T47) – 100 m bėgimas (finalas*)

Lapkričio 13 d., trečiadienis

17.33 val. Donatas Dundzys (F37) – disko metimas (finalas)

Lapkričio 15 d., penktadienis

16.03 val. Andrius Skuja (F46) – rutulio stūmimas (finalas)

18.56 val. Kęstutis Skučas (T52) – 1500 m vežimėliai (finalas)

*Jeigu pateks

2019 m. pasaulio neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionatas bus transliuojamas oficialiame Tarptautinio paralimpinio komiteto kanale vaizdo platformoje Youtube.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių