Quantcast

Druskininkų jaunimo iniciatyva – supažindinti su Lietuvoje dar mažai žinomu sportu

  • Teksto dydis:

Druskininkietis Deividas Laukionis (26 m.) jau daugiau nei prieš dešimtmetį susidomėjo išskirtinėmis sporto šakomis – parkūru ir laisvuoju bėgimu – bei kartu su bendraminčiais įkūrė klubą „Druskininkai Runners“.

„Paprastai kalbant, parkūro principas yra kuo greičiau nubėgti iš taško A į tašką B, įveikiant visas kliūtis kelyje. Elementarus pavyzdys būtų toks: skubi į autobusą ir kelyje pasitaiko tvora, o tu, užuot ieškojęs vartų, tiesiog peršoki ją. Laisvojo bėgimo metu dar prijungiami vizualumo suteikiantys judesiai – salto, suktukai ar panašiai. Kai pradėjau domėtis šiomis sporto šakomis, Lietuvoje tai buvo visiškai nauja, ką tik pradėta praktikuoti. Pirmiausia kartu su bendraklasiais „YouTube“ kanale žiūrėdavome vaizdo klipus, mokėmės iš jų. O galiausiai susidomėjimas buvo toks didelis, kad Druskininkų jaunimo užimtumo centre įkūrėme norinčių tikslingai treniruotis klubą „Druskininkai Runners“, – pasakoja vaikinas.

Pastaraisiais metais „Druskininkai Runners“ klubo jaunuolių komanda nusprendė, kad laikas veikti aktyviau, praplėsti savo veiklą – taip pagerinti sąlygas su minėtomis sporto šakomis susipažinti ir kitiems. „Nuo tada, kai domėtis parkūru ir laisvuoju bėgimu pradėjau aš, daug kas pasikeitė. Dabar yra daug galimybių mokytis ne tik iš interneto. Be to, daugiau žmonių mus ėmė matyti ne kaip vandalus, kurie gadina miesto objektus, o kaip tuos, kurie tiesiog kitaip lavina savo kūną, – sako Deividas. – Tačiau pokytis dar vyksta ir mes panorome prie jo prisidėti aktyviau – pasistengti, kad kuo daugiau žmonių susipažintų su mūsų propaguojama veikla, ją išbandytų patys.“

Išgryninę projekto, kuriuo galėtų prisidėti prie parkūro ir laisvojo bėgimo populiarinimo, treniravimosi sąlygų gerinimo, idėją, jaunuoliai ieškojo paramos galimybių ir taip atrado Europos Sąjungos jaunimo rėmimo programą „Europos solidarumo korpusas“. Pateikę projekto paraišką jie buvo gerai įvertinti, gavo finansavimą ir taip pradėjo savo iniciatyvą „Vienybė judant“.

„Pradėjome nuo būtino inventoriaus atnaujinimo – už projekto lėšas jau įsigijome saugių, minkštų kliūčių pradinukams, nes dažnai jie itin bijo šokinėti, galvodami, kad gali susižeisti. Įsigijome gimnastikos arklį su tramplinu ir čiužinių saugiems kritimams bei nusileidimams“, – apie projekto įgyvendinimo eigą pasakoja D. Laukionis. – O dabar, kai jau tampa saugu, pradedame nemokamas treniruotes Druskininkuose visiems norintiems. Taip pat planuojame edukacinę vasaros stovyklą, surengsime pasirodymų turą po įvairius Lietuvos miestus. Šio turo tikslas yra sukurti pilnametražį filmą, kuris parodytų, koks iš tiesų yra parkūras ir laisvasis bėgimas Lietuvoje.“

„Europos solidarumo korpuso“ programos parama pasinaudoti ir savo vietos bendruomenei naudingus projektus įgyvendinti gali įvairios jaunimo (18–30 m.) grupės ir organizacijos, sudarytos iš ne mažiau kaip penkių asmenų. Daugiau informacijos – www.solidarumokorpusas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių