Quantcast

Dėl dopingo skandalų – pasaulio sportas – be Rusijos vėliavos

Aukščiausios instancijos Sporto arbitražo teismas (CAS) dvejiems metams eliminavo dopingo skandaluose besimurkdančią Rusiją iš pagrindinių tarptautinių varžybų.

Sankcijos ir politikams

"CAS patvirtino mūsų išvadas, kad Rusijos valdžia įvairiomis manipuliacijomis ir išsisukinėjimais įžūliai bandė nuslėpti valstybinio lygio dopingo sistemą. Tačiau esame nusivylę, kad bausmė galios tik dvejus metus, o ne ketverius, kaip mes siūlėme. Vis dėlto gerbiame CAS sprendimą", – pareiškė Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) prezidentas Witoldas Banka.

CAS sprendimas įsigaliojo gruodžio 17-ąją.

Tad nei Tokijo olimpiadoje, nei 2022-ųjų Pekino žiemos žaidynėse Rusijos vėliava neplevėsuos, neskambės šalies himnas.

Tai nereiškia, kad olimpinėse žaidynėse nebus rusų. Sportininkai, įrodę WADA, kad nė karto nepažeidė Antidopingo kodekso, galės dalyvauti pagrindinėse tarptautinėse varžybose kaip neutralūs atletai. Ši išimtis galios ir komandoms.

Į paradoksalią situaciją gali patekti Rusijos futbolo rinktinė: jeigu ji įveiktų 2022 m. pasaulio čempionato atrankos barjerus, finalo turnyre Katare dalyvautų be savo valstybės simbolių.

Ne JAV prezidentas ar Vokietijos kanclerė verčia Rusijos sportininkus vartoti dopingą.

CAS uždraudė aukščiausiems Rusijos vadovams ir politikams (tarp jų – prezidentui, premjerui, ministrams, Dūmos deputatams) dvejus lankytis didžiausiuose tarptautiniuose sporto renginiuose.

Galios tik trys išimtys: jei Rusijos pareigūną asmeniškai pakvies šalies, kurioje vyks turnyras, prezidentas arba ministras pirmininkas; jei Rusijos vyriausybės atstovas yra Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) arba Tarptautinio parolimpinio komiteto narys; jei Rusijos pareigūnas yra pats turnyre dalyvaujantis sportininkas arba vienas iš komandos narių (pavyzdžiui, treneris).

G.Rodčenkovas neištvėrė

Rusijos sporto ydos į viešumą prasiveržė 2016 m., kai buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas atskleidė, kaip per 2014-ųjų žiemos olimpiadą Sočyje buvo klastojami Rusijos atletų dopingo testai.

Valstybės lygiu remiamos dopingo programos ir su ja susijusių tyrimų bei dokumentų klastojimo užkulisius G.Rodčenkovas aprašė savo knygoje "The Rodchenkov Affair" ("Rodčenkovo byla").

Į JAV emigravęs chemijos mokslų daktaras plačiai papasakojo, ką jam teko patirti dirbant buvusioje SSRS ir vėliau Rusijoje, kaip veikė dopingo schemos prieš ir per Sočio žiemos olimpines žaidynes, įvardijo struktūras ir pareigūnus, dalyvavusius nusikalstamoje veikloje.

"Kartais būdavo sunku surasti švarių mėginių, kad jais pakeistume teigiamus testus, nes dauguma vartojo draudžiamus preparatus, – rašė buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas. – Kai 2015-aisiais per pasaulio plaukimo čempionatą Jana Martynova, stebint prezidentui Vladimirui Putinui, visų sportininkų vardu skaitė garbingos kovos priesaiką, aš laboratorijoje sukau galvą, ką daryti su jos teigiamu dopingo testu."

Anot G.Rodčenkovo, kaip sukeisti mėginius, kad ant jiems skirtos specialios pakuotės neliktų jokių įsibrovimo žymių, jį instruktavo Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai.

Savo kiemo nesusitvarkė

2016-ųjų liepą, kai buvo likusios vos dvi savaitės iki Rio de Žaneiro olimpiados, WADA paragino TOK uždrausti Rusijai dalyvauti tose žaidynėse.

Vis dėlto TOK nusprendė netaikyti visiško draudimo ir pareiškė, kad atskiros federacijos pačios spręs, ar leisti varžytis rusų atletams.

Atpildas: 2020 m. skandalo herojus – biatlonininkas rusas J.Ustiugovas, dėl dopingo netekęs trijų olimpinių medalių. / tass.com nuotr.

2017 m. TOK uždraudė Rusijos olimpiniam komitetui dalyvauti 2018-ųjų Pjongčango žiemos žaidynėse, tačiau leido sąžiningiems rusų sportininkams varžytis su neutralia vėliava. Išimtimi pasinaudojo 168 rusai.

2018 m. rugsėjį WADA, nepaisydama daugumos pasaulio šalių protesto, atšaukė draudimus Rusijai, tačiau netrukus pasigailėjo atleidusi vadžias: paaiškėjo, kad Maskvos antidopingo laboratorijos pateikti duomenys – suklastoti.

Emigravo: J.Stepanovai teko saugumo sumetimais išvykti iš Rusijos, kad išvengtų galimo susidorojimo už WADA suteiktą informaciją apie tikrąją padėtį savo šalies sporte. / "Reuters" nuotr.

Tuomečiai Rusijos sporto vadovai nėrėsi iš kailio neigdami kaltinimus, kad šalyje veikia valstybės remiama dopingo programa, tačiau galiausiai patys sportininkai papasakojo, kaip yra iš tikrųjų.

"Rusijos valdžiai buvo suteikta galimybė susitvarkyti savo kiemą ir vėl prisijungti prie pasaulio antidopingo bendruomenės, tačiau ji neatsisakė apgaulės ir neigimo kelio", – teigė WADA prezidentas W.Banka.

Pažeidėjus – už grotų

WADA duomenimis, vien per 2018-uosius pasaulyje buvo atlikta 263 519 testų, iš jų teigiami – 1 923.

Dažniausiai nusižengė Rusijos sportininkai – 144 kartus. Šiek tiek rečiau pasižymėjo italai (132), prancūzai (114).

2019-aisiais dopingo kontrolės pareigūnams įkliuvo 202 Rusijos atletai, šiemet per sausį–lapkritį – beveik 100.

"Baisu. Tie, kurie kalti dėl susiklosčiusios situacijos, perkelti eiti kitas pareigas ir gyvena puikiai. O sportininkai, treneriai toliau murkdosi purve", – kalbėjo žinoma Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė Tatjana Tarasova.

"Į varžybas – be savo šalies vėliavos? Tai didelis pažeminimas, bet šalies vadovui į tai nusispjauti", – piktinosi keturiskart olimpinis biatlono čempionas Aleksandras Tichonovas.

"Ne JAV prezidentas ar Vokietijos kanclerė verčia Rusijos sportininkus vartoti dopingą. Tai mūsų pačių darbas, todėl ir būkime už tai atsakingi, – teigė Rusijos dūmos deputatas Igoris Lebedevas. – Su pažeidėjais nežaiskime dalydami jiems juokingas baudeles, o siųskime už grotų – kaip kriminalinius nusikaltėlius."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių