Quantcast

Boksininkų rūpestis – klaidūs eurų pėdsakai

  • Teksto dydis:

Konfliktas Lietuvos bokso federacijoje (LBF) išplukdė į viešumą naujų skandalingų faktų – šios sporto organizacijos finansinėse ataskaitose pasigesta solidžių sumų.

Mokesčius rinko grynaisiais

Vakar LBF generalinis sekretorius Antanas Arėška, į šias pareigas sugrįžęs kovo mėnesį po Vilniaus apygardos teismo sprendimo, išplatino pranešimą apie kai kurias buvusių LBF vadovų finansines operacijas.

"2017 m. kovo 7–11 d. LBF organizavo ir vykdė Vilniuje dvyliktą tarptautinį Dano Pozniako bokso turnyrą, jame dalyvavo 99 boksininkai iš aštuoniolikos pasaulio šalių.

Tačiau šiemet kovo 23 d., per ataskaitų konferenciją, LBF vadovams pateikus finansinę ataskaitą už 2017 m. paaiškėjo, kad federacija iš šio turnyro oficialiai negavo nė vieno euro pajamų, nors, remiantis ta pačia ataskaita, turnyrui organizuoti išleido beveik 40,5 tūkst. eurų", – rašoma LBF pranešime.

"Tai skandalinga informacija, nes kiekviena valstybė, siunčianti į turnyrą sportininkus, moka dalyvio mokesčius. 2017 m. jie sudarė po 50 eurų žmogui už vieną dieną. Nesunku suskaičiuoti, kad federacijos pajamos turėjo sudaryti ne mažiau kaip 34 tūkst. eurų. Pasikalbėjome su kolegomis iš kitų šalių federacijų, jie patvirtino, kad sumokėjo grynaisiais tuo metu LBF generaliniu sekretoriumi dirbusiam Donatui Mačianskui, – sakė LBF viceprezidentas Paulius Zabielskas. – 2018 m. gegužės 4-ąją D.Mačianskas per Pasvalyje įvykusį LBF narių susitikimą patvirtino, kad pinigus iš visų D.Pozniako turnyro dalyvių surinko, tačiau kodėl jie nebuvo įtraukti į federacijos oficialią apskaitą, paaiškinti negalėjo. Tik paminėjo, kad lėšos nedingusios, jos įdėtos į LBF sąskaitą."

Paklausiau, kodėl į federacijos apskaitą neįtraukti dešimtys tūkstančių eurų ir kas priėmė tokį sprendimą. Sulaukiau tokio atsakymo: federacijos prezidentas nemato prasmės svaidytis nepagrįstais kaltinimais.

Ataskaitose – spragos

Anot P.Zabielsko, informacijos neteikia ir LBF prezidentas Darius Šaluga, privalėjęs užtikrinti tinkamą federacijos lėšų apskaitą.

"Balandžio 28-ąją pateikiau atvirus klausimus D.Šalugai apie tai, kodėl į federacijos apskaitą neįtraukti dešimtys tūkstančių eurų ir kas priėmė tokį sprendimą. Sulaukiau tokio atsakymo: federacijos prezidentas nemato prasmės svaidytis nepagrįstais kaltinimais", – apie savo pastangas išsiaiškinti padėtį papasakojo LBF viceprezidentas.

A.Arėška patvirtino, kad situacija su netinkamai apskaitomomis federacijos lėšomis jam žinoma.

"Yra ir daugiau LBF renginių, kurių pajamos neįtrauktos į apskaitą. Pavyzdžiui, 2017 m. surengti trenerių mokymo kursai kartu su Tarptautine bokso mėgėjų federacija (AIBA). Jiems organizuoti iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo gauta 3 tūkst. eurų pagal programą "Bokso šakos trenerių ir teisėjų kvalifikacijos kėlimo kursai". Taip pat buvo renkami pavedimais ir mokėjimai grynaisiais iš kursuose dalyvavusių trenerių. Mano skaičiavimais, buvo surinkta apie 5 tūkst. eurų. Kur tos lėšos nukeliavo ir kodėl neįtrauktos į LBF finansines ataskaitas – neaišku", –  svarstė LBF generalinis sekretorius.

Perbėgo juoda katė

D.Šaluga LBF prezidentu, o D.Mačianskas generaliniu sekretoriumi buvo išrinkti 2016-ųjų kovo 30-ąją, tačiau teismas, išnagrinėjęs trijų šalies bokso klubų ieškinį, nusprendė, kad D.Šalugos iniciatyva sušaukta neeilinė rinkimų konferencija buvo neteisėta ir visus jos sprendimus paskelbė negaliojančiais.

Tad į LBF vadovybę sugrįžo visi iki rinkimų buvę LBF vykdomojo komiteto nariai, tarp jų – A.Arėška, P.Zabielskas, viceprezidentas mėgėjų boksui Stanislavas Mižigurskis, viceprezidentas profesionaliam boksui Vladimiras Bajevas.

Po skandalingos 2016-ųjų konferencijos A.Arėška teigė, kad juoda katė tarp jo ir LBF vykdomojo komiteto bei D.Šalugos perbėgo tuomet, kai LBF prezidentas esą neviešai buvo apkaltintas finansinės drausmės nesilaikymu.

"Jis spaudė buhalterę su biudžetiniais pinigais daryti tai, ko neleidžia įstatymai", – konkretizavo P.Zabielskas.

Tąkart D. Šaluga įtarimus atmetė.

Šiemet, komentuodamas teismo sprendimą, D.Mačianskas teigė: "Aš tai vadinu piktų žmonių bandymais bet kokiomis priemonėmis susigrąžinti valdžią. 2016-aisiais remdami rinkimus atsižvelgėme į federacijos narių valią, D.Šaluga prezidentu buvo išrinktas vienbalsiai."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių