Quantcast

Boksininkų grūstis į olimpiadą: eilėje – ir lietuviai

"Norisi, kad mūsų trispalvė būtų kuo labiau matoma olimpiniame Tokijuje", – pabrėžė Lietuvos boksininkas profesionalas Eimantas Stanionis, tačiau kol kas neaišku, ar jis prisidės prie kilnios misijos.

Tarp vyrų – moteris

Visas dešimt savo dvikovų profesionalų ringe laimėjęs 25-erių metų kaunietis E.Stanionis yra tarp kandidatų į Lietuvos olimpinę rinktinę, bet galimybė dalyvauti Tokijo žaidynėse priklauso ne vien nuo jo noro.

"Derybos su Eimanto vadybininkais klostosi sunkiai, tačiau vilčių susitarti dar nepraradome", – sakė Lietuvos bokso rinktinės vyriausiasis treneris Vidas Bružas.

Jam vadovaujant treniruočių stovyklą Kaune šiandien užbaigs šeši sportininkai, besiruošiantys ikiolimpinės atrankos turnyrams – tauragiškė Iveta Lešinskytė (svorio kategorija iki 75 kg) ir kauniečiai Edgaras Skurdelis (iki 57 kg), Vytautas Balsys (iki 75 kg), Paulius Zujevas (iki 81 kg), Algirdas Baniulis (per 91 kg) ir vilnietis Tadas Tamašauskas (iki 91 kg).

Iveta Lešinskytė

Dėl kelialapių į Tokiją jie pirmiausia kovos kovo 13–24 d. Londone (Anglija), Karalienės Elžbietos olimpinio parko arenoje "Copper Box". Laukiama daugiau nei 450 dalyvių iš 50 šalių.

Svorio kategorijos iki 57 kg boksininkams vyrams teks aštuoni olimpiniai kelialapiai, iki 69 (E.Stanionio svorio kategorija), 75 ir 81 kg – po šešis, iki 91 ir per 91 kg – po keturis.

Moterų svorio kategorijos iki 75 kg kovotojoms teks keturios olimpinės licencijos.

Gegužės 13–24 d. Paryžiuje (Prancūzija) įvyks paskutinis atrankos turnyras, jame bus ne vien Europos, bet ir kitų kontinentų – Azijos, Afrikos, Amerikos – atstovų.

E.Stanionio lauks Paryžiuje

"Turnyras Londone konkurencijos ir sportinio meistriškumo požiūriu bus it Europos čempionatas", – teigė V.Bružas.

Vidas Bružas

– Treneri, kokį darbą atlikote per treniruotes Kaune, ką akcentavote?

– Boksininkams teko bendrosios ir specialiosios ištvermės lavinimo užduotys. Bendradarbiaujame su Lietuvos sporto universiteto (LSU) mokslininkais, tad atlikome tam tikrus atletų parengtumo testus. Tyrimų rezultatai patvirtino, kad dirbome teisingai. Buvo signalų, kad vieniems sportininkams reiktų šiek tiek sumažinti krūvius, kitiems – padidinti. Atsižvelgėme į tai, pakoregavome individualias programas. Tačiau bendros išvados – pozityvios.

– Kartu su kandidatais į olimpinę rinktinę sportavo dar keli boksininkai. Koks buvo jų vaidmuo?

– Jie – artimiausias rezervas, jeigu susiklostytų ekstremali situacija ir prireiktų pakeisti kurį nors iš pagrindinių komandos narių.

– Kuriame atrankos turnyre – Londono ar Paryžiaus – dalyvaus E.Stanionis?

– Anglijos sostinėje Eimanto tikrai nepamatysime. Deramės, kad profesionalų bokso agentūros "Ringstar Sports" vadovai jį išleistų į Prancūzijoje vyksiančias varžybas.

– Kokios priežastys komplikuoja derybas dėl E.Stanionio?

– Mūsų ir profesionalų bokso organizacijų prioritetai – skirtingi, nors, manau, galime rasti optimalų sprendimą. Be to, kovo mėnesį numatyta nauja Eimanto dvikova, tad iki jos mūsų boksininko dėmesys bus sutelktas tik į būsimą akistatą. Suprantama, kad ir trauma šiuo laikotarpiu – visiškai nepageidautina. Viliamės, kad po vienuoliktos E.Stanionio dvikovos derybos su jo atstovais bus rezultatyvios ir Eimantas galės varžytis dėl olimpinio kelialapio.

– Kol E.Stanionis sportuos JAV, kas laukia Lietuvos bokso rinktinės?

– Kitą savaitę pas mus atvyks grupė Ukrainos boksininkų. Jie bus tų pačių svorio kategorijų kaip ir mūsiškiai, besiruošiantys atrankos turnyrams, tad darbas bus visavertis. Vasario 3–10 d. dalyvausime tarptautiniame turnyre Debrecene (Vengrija), vėliau vyksime į Baltarusiją, kur treniruosimės su šios šalies kovotojais. Kovo 1-ąją jau įsikursime Anglijoje ir kaupsime jėgas išbandymams Londono ringe.

– Lietuvos bokso federacijos vadovai tikisi, kad tradicija nebus pažeista: mūsų boksininkai, dalyvavę visose olimpinėse žaidynėse po nepriklausomybės atkūrimo, kovos ir Tokijuje. Kokios jūsų prognozės?

– Spėlionės sporte, o ypač bokse, itin nepalankus dalykas, nors sportuoti ir nepuoselėti jokių lūkesčių – beprasmybė. Kartu su visa mūsų bokso bendruomene viliuosi geriausio – kad būsime konkurencingi ir atsilaikysime. Juk Tokijo olimpiadoje kovos ne dešimties, kaip ankstesnėse žaidynėse, bet aštuonių svorio kategorijų atstovai. Tad sportininkai, nenorėję likti už borto, jau pakoregavo savo svorį – palengvėjo ar pasunkėjo bei papildė tų kategorijų gretas, kur dalyvių ir anksčiau nestigo. Niekas nesitikėjo, kad tapti 2020-ųjų olimpiečiu bus taip sunku.

WBC baugina sankcijomis

E.Stanionis dar kartą patvirtino, kad norėtų dalyvauti ikiolimpiniame atrankos turnyre.

"Jeigu bus bent menkiausia galimybė, būtinai pasinaudosiu ja. Noriu kovoti už Lietuvą", – sakė 2016-aisiais Rio de Žaneiro olimpiadoje boksavęsis atletas.

Pasak sportininko, jo atstovaujamos agentūros "Ringstar Sports" vadovai bene labiausiai baiminasi dėl galimų traumų.

"Visada norėjau dalyvauti žaidynėse, todėl dar prieš pusantrų metų jiems pranešiau, kad sieksiu olimpinio kelialapio. Tačiau jie nelabai nori leisti man dalyvauti atrankos varžybose, juo labiau, kad pernai dėl rankos traumos ir operacijos negalėjau kovoti net pusę metų", – teigė E.Stanionis.

"Buvome susitikę su mūsų boksininko vadybininku, ne kartą bendravome laiškais. Darome viską, kad Eimantas galėtų įgyvendinti savo norą – kovoti dėl olimpinio kelialapio. Tačiau susiduriame su rimtais sunkumais. E.Stanionio atstovai informavo, kad viena iš keturių didžiausių profesionalų bokso asociacijų – Pasaulio bokso taryba (World Boxing Council, WBC) – neleis profesionalams dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Nepaklusę šiam reikalavimui boksininkai gali sulaukti griežtų sankcijų – jiems bus draudžiama dvejus metus dalyvauti WBC reitingų kovose", – sakė Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

Istorija

Lietuvos boksininkai olimpinėse žaidynėse:

1928 m. Amsterdamas: Juozas Vinča (5–8 vietos), Kazys Markevičius (17–24 vietos);

1952 m. Helsinkis: Algirdas Šocikas (5–8 vietos);

1956 m. Melburnas: Romualdas Murauskas (bronzos medalis);

1964 m. Tokijas: Ričardas Tamulis (sidabro medalis);

1968 m. Mechikas: Danas Pozniakas (aukso medalis), Jonas Čepulis (sidabro medalis);

1992 m. Barselona: Vitalijus Karpačiauskas (5–8 vietos), Gitas Juškevičius (5–8 vietos), Leonidas Maleckis (9–16 vietos), Vidas Markevičius (17–24 vietos);

1996 m. Atlanta: V.Karpačiauskas (9–16 vietos);

2000 m. Sidnėjus: Ivanas Stapovičius (5–8 vietos), Vidas Bičiulaitis (17–24 vietos);

2004 m. Atėnai: Jaroslavas Jakšto (5–8 vietos), Rolandas Jasevičius (24–28 vietos);

2008 m. Pekinas: J.Jakšto (5–8 vietos), Egidijus Kavaliauskas (17–28 vietos), Daugirdas Šemiotas (17–28 vietos);

2012 m. Londonas: Evaldas Petrauskas (bronzos medalis), E.Kavaliauskas (9-oji vieta);

2016 m. Rio de Žaneiras: Eimantas Stanionis (9–16 vietos), E.Petrauskas (17–28 vietos).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Šitame rate žmonių nematau nei vieno boksininko ir nei vienos boksininkės, vat iš manęs tai baksioras išeitų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių