Quantcast

Boksininkas prašo nežlugdyti olimpinės svajonės

"Kategoriškai nesutinku su nauja atrankos sistema ir prašau ne tik atsižvelgti į sportininkus, bet ir neprieštarauti savo organizacijos veiklos principams", – savo kreipimesi į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) rašo Lietuvos boksininkas Eimantas Stanionis.

Skaičiuos reitingus

2015-ųjų Europos čempionas, 2010 m. Europos jaunių pirmenybių bronzos medalio laimėtojas, Rio de Žaneiro olimpiados dalyvis E.Stanionis ruošėsi atstovauti mūsų šaliai Tokijo žaidynėse, tačiau šiemet pakeista ikiolimpinės atrankos sistema užkirto kelius ne vien jam, bet ir kitiems Lietuvos boksininkams.

TOK sudaryta speciali komisija "Boxing Task Force" (BTF), motyvuodama sudėtinga tarptautine epidemiologine situacija, nusprendė nerengti Paryžiuje (Prancūzija) planuoto baigiamojo pasaulinio atrankos turnyro, o likusius kelialapius į Tokiją skirstyti pagal reitingus.

BTF sportininkus klasifikuos atsižvelgdama į 2017–2021 m. pasaulio čempionatuose ir kituose turnyruose pasiektus rezultatus.

"Tai – absurdas, nes olimpiniame bokse reitingai neturėjo jokios reikšmės, net nėra jų skaičiavimo sistemos. Kai kurios sporto šakos daug dėmesio skiria reitingams, tačiau jų sistema gyvuoja dešimtmečius. Mėgėjų boksui tai nebuvo aktualu, niekas specialiai nerinko reitingo taškų", – sakė Lietuvos bokso rinktinės treneris Vidas Bružas.

Atėmė galimybę

"Prieš penkerius metus iš Rio de Žaneiro olimpinio turnyro buvau priverstas pasitraukti jau po antros kovos, teisėjams laimėtoju paskelbus mano varžovą iš Uzbekistano. Toks kovos rezultatas iki šiol yra nesuprantamas nei man pačiam, nei bokso ekspertams.

Labai nudžiugau, kai TOK ėmėsi veiksmų: siekdama teisėjavimo pokyčių diskvalifikavo 2016 m. olimpinio turnyro arbitrus, suspendavo Tarptautinę bokso federaciją.

Prašau skirti olimpinį kelialapį arba sudaryti sąlygas man dalyvauti atrankoje į Tokijo žaidynes.

Kadangi dar gerokai iki Rio de Žaneiro žaidynių Tarptautinė bokso federacija leido boksininkams profesionalams varžytis su mėgėjais, savo jėgas nutariau išmėginti profesionalų ringe. Man puikiai sekasi – esu iškovojęs trylika pergalių ir nepatyręs nė vieno pralaimėjimo!" – oficialiame kreipimesi į TOK rašo E.Stanionis.

Boksininkas pabrėžė, kad jis, kaip ir kiti profesionalūs sportininkai, savo pasirengimą planuoja kruopščiai ir visam olimpiniam ciklui, tad ketino dalyvauti pasauliniame ikiolimpinės atrankos turnyre.

Deja, dėl pakeistos atrankos sistemos, kuriai E.Stanionis nepritaria, jis neturės galimybės atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse.

"Iš manęs, sportininko, atimama teisė kovoti dėl kelialapio į olimpines žaidynes, pažeidžiamos lygių teisių galimybės. Prašau skirti olimpinį kelialapį arba sudaryti sąlygas man dalyvauti atrankoje į Tokijo olimpines žaidynes", – pareiškė E.Stanionis.

BTF apgailestavo

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) ir Lietuvos bokso federacijos (LBF) atstovai kovo mėnesį kalbėjosi su BTF vadovais.

LTOK ir LBF prašė peržiūrėti ir pakoreguoti Tokijo olimpinių žaidynių bokso varžybų atrankos sistemą, kad ši būtų pritaikyta visoms valstybėms ir visiems sportininkams.

Vis dėlto BTF darbo grupės narys Breno Pontesas konstatavo, kad atnaujinta atrankos sistema keičiama nebus. Tai patvirtino ir BTF darbo grupės pirmininkas Morinaris Watanabe.

"Siekėme įtikinti TOK atstovus, kad atšauktas pasaulinis atrankos turnyras žlugdo ne tik Lietuvos, bet ir kitų nedidelių valstybių boksininkų galimybes kovoti žaidynėse bei pažeidžia olimpinius principus. Apeliavome, kad galimybių patekti į olimpiadą netenka jauni boksininkai, neturintys reitingo taškų. Dėl tos pačios priežasties nereitinguojami ir profesionalai. Deja, į mūsų ir kitų nacionalinių bokso federacijų argumentus BTF atsakė tik apgailestavimu dėl susiklosčiusios situacijos", – tąkart teigė LBF prezidentas Darius Šaluga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių