Quantcast

Baigėsi 15 mėnesių laukimo: paralimpinės rinktinės plaukikai grįžta į tarptautinę areną

  • Teksto dydis:

Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikai po ilgesnės nei metų pertraukos grįžta į tarptautinę areną ir šį savaitgalį startuos pasaulio serijos varžybų etape Italijoje. Lietuvai čia atstovaus trys sportininkai: Edgaras Matakas, Mindaugas Dvylaitis ir Gabrielė Čepavičiūtė. Plaukikams varžybos bus generalinė repeticija prieš Europos čempionatą, gegužę vyksiantį Madeiroje.

Lietuvos rinktinės plaukikai nekantrauja vėl pajusti adrenaliną, užplūstantį tarptautinėse varžybose. Jie paskutinį kartą užsienyje varžėsi dar 2020-ųjų sausį, kai startavo varžybose Minske. Iškart po to atsiritusi COVID-19 pandemijos banga daugiau nei metams sustabdė tarptautines žmonių su negalia varžybas.

„Labai sunku prognozuoti, kaip tas adrenalinas suveiks. Esame profesionalai, bet po tokios pertraukos ateis suvokimas, kad tu atstovauji Lietuvai… Manau, bus iššūkis, bet kartu gera psichologinė treniruotė prieš Europos čempionatą. Nes jeigu tektų tiesiai į Europos čempionatą važiuoti, tai būtų sudėtinga“, – ilgos tarptautinių varžybų pauzės įtaką analizavo 2017 m. pasaulio čempionato prizininkas M.Dvylaitis.

Ditos Kareckienė auklėtinis M.Dvylaitis ir kiti mūsų rinktinės plaukikai pastarąsias dvi savaites treniravosi Elektrėnuose, kur jiems buvo bene vienintelė galimybė plaukti 50 metrų ilgio baseine.

„Būtų labai sudėtinga varžytis atėjus tiesiai iš trumpo baseino, tad gerai, kad turėjome galimybę plaukti Elektrėnuose. Dar tas baseinas toks įdomus, atrodo, kad ten mažiau deguonies, tai juokėmės, kad gavosi vos ne stovykla kažkur aukštikalnėse“, – apie pasirengimą startams Italijoje pasakojo M.Dvylaitis.

S11 klasėje besivaržantis M.Dvylaitis Italijoje startuos vienintelėje rungtyje – 100 metrų nugara. Šių metų vasarį Klaipėdoje vykusiose Lietuvos žiemos plaukimo pirmenybėse kaunietis šią distanciją įveikė asmeninio rekordo ir paralimpinio normatyvo tempu.

„Per treniruotes jau buvau plaukęs greičiau nei Klaipėdoje. Taigi, tas paralimpinis normatyvas net nėra man kažkokia riba. Jeigu viskas gerai pasiseks, reikėtų kalbėti apie daugiau nei tik apie normatyvą“, – ambicijų neslėpė M.Dvylaitis.

Aukštus tikslus sau kelia ir 2017 m. planetos čempionas E.Matakas, irgi besivaržantis S11 klasėje. Ramūno Leono auklėtiniui varžybos Italijoje – generalinė repeticija prieš Senojo žemyno pirmenybes.

E.Matakas Italijoje startuos 100 metrų krūtine ir 50 metrų laisvu stiliumi rungtyse. Vasarį Klaipėdoje abi distancijas kaunietis įveikė asmeninių rekordų ritmu, o dabar sako besijaučiantis dar geriau.

„Po Lietuvos žiemos pirmenybių su treneriais esame padarę didelį darbą. Sportinė forma šį sezoną yra labai stabili ir tik gerėja po truputį. Jaučiu didelę motyvaciją ir malonumą plaukti. Man labai reikėjo tų žiemos pirmenybių ir asmeninių rezultatų, tai man labai padėjo psichologiškai. Vėl sugrįžo noras plaukti ir varžytis, esu labai patenkintas“, – ryžto nestokojo E.Matakas.

2016 m. Rio de Žaneiro paralimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovavęs E.Matakas neabejoja, kad varžysis ir Tokijo žaidynėse, į kurias plaukikai patenka pagal pasaulinį reitingą.

„Kol kas galvoje ne Tokijas. Dabar svarbiausias startas Italijoje, po to bus svarbu Europos čempionate pademonstruoti geriausius laikus. Medaliai? Apie juos visiškai negalvoju. Man treneris sakė, kad niekada nereikia tikėtis ir galvoti apie medalius. Jis man patarė taip: norėk visada gerinti savo asmeninius laikus, ir medaliai ateis patys“, – pasakojo Lietuvos paralimpietis.

Lietuvai varžybose Italijoje dar atstovaus kaunietė Gabrielė Čepavičiūtė, kuri startuos S6 klasės 50 metrų laisvu stiliumi ir 100 metrų nugara rungtyse, taip pat plauks SB5 klasės 100 metrų krūtine distancijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių