Quantcast

Auksinis sportinės gimnastikos žybsnis

Birželio pabaigoje Baltarusijos sostinėje Minske vykusiose antrose Europos žaidynėse Lietuvos sportininkai iškovojo du aukso ir vieną sidabro apdovanojimą.

Simona Krupeckaitė tapo Europos žaidynių čempione keirino rungtyje, o kartu su Migle Marozaite pelnė sidabrą komandų sprinte. Šie dviratininkių pasirodymai labai nenustebino, o vilniečio Roberto Tvorogalo auksinis startas sportinės gimnastikos atskirų pratimų finaluose tapo rimta staigmena ir aukščiausiems šalies sporto vadovams.

Skersinio karalius

24 metų R.Tvorogalas sužibėjo dar daugiakovės kvalifikacijos varžybose, kai surinko 82,731 balo ir užėmęs trečią vietą užtikrintai žengė į finalą. Tiesa, finale lietuvis pasirodė kukliau. Klaidelė rungtyje ant skersinio lėmė, kad R.Tvorogalas prarado kelis taškus ir surinkęs 81,631 balo galutinėje įskaitoje užėmė septintą vietą. Daugiakovės nugalėtoju tapo 85,465 balo surinkęs Europos čempionas rusas Davidas Beliavskis.

"Mano tikslas buvo pakartoti kvalifikacijos rezultatą, bet tą pasiekti sutrukdė paskutinio pratimo klaida. Baigiant jį nuslydo viena ranka. Tai buvo klaida, už kurią teisėjai skaudžiai nubaudė. Bet dar ne viskas baigta, laukia atskirų rungčių finalai. Nusiteikęs esu kovingai, jaučiuosi puikiai. Gal šį kartą pavyks ant skersinio viską atlikti be klaidų", – po pirmo starto sakė R.Tvorogalas.

Paskutinę varžybų dieną sportininkas šiuos žodžius pavertė realiais darbais. Europos žaidynių sportinės gimnastikos atskirų pratimų finaluose jis varžėsi pratimuose ant lygiagrečių ir skersinio. Pirmasis iš dalyvių ant lygiagrečių pratimus atlikęs lietuvis sulaukė 14,200 balo įvertinimo. Tiek pakako penktai Europos žaidynių vietai. Tačiau pratimuose ant skersinio R.Tvorogalas pranoko visus varžovus. Surinkęs 14,400 balo jis už nugaros paliko turką Ahmetą Onderą (14,100) ir vengrą Davidą Vecsernyesą (14,066). Pripažinęs, kad tai didžiausias jo karjeros laimėjimas, R.Tvorogalas emocijoms nepasidavė.

"Džiaugiuosi, kad pagerinau asmeninį rezultatą. Manau, pasirodžiau idealiai, o varžovams pasitaikė klaidelių, todėl ir nugalėjau", – santūriai kalbėjo aukso medaliu pasipuošęs sportininkas.

Trenerio tikėjimas

Tačiau R.Tvorogalo treneris Jevgenijus Izmodenovas buvo gerokai emocingesnis: "Žinojau visus varžovus, tad aš asmeniškai tikėjau, kad Robertas skersinio rungtyje gali laimėti ne bet kokį, o aukso medalį. Tiesa, iš pradžių reikėjo patekti į finalą, po to mes šiek tiek pakeitėme kombinaciją, tarėmės, stengėmės ir tai padarėme – auksas mūsų. Ir tikrai ne dėl to, kad klydo varžovai, mes tikrai pelnytai nugalėjome."

Konkurencija Minske buvo labai didelė ir dėl to ši Roberto pergalė yra dar svaresnė.

Anot J.Izmodenovo, vieninteliu netikėtumu tapo sėkmingas Roberto pasirodymas kvalifikacinėse daugiakovės varžybose.

"Buvome išsikėlę tikslą – patekti į dešimtuką. Tad kai Robertas atrankoje užėmė trečią vietą, tai buvo staigmena ir mums. Jei ne ta klaidelė ant skersinio, finale galėjome užimti ir aukštesnę vietą nei septinta, tačiau galiausiai mes savo tikslą pasiekėme. Varžybose dalyvavo olimpiniai ir Europos čempionai, aukščiausio lygio varžybų prizininkai, tad konkurencija Minske buvo labai didelė ir dėl to ši Roberto pergalė yra dar svaresnė. Manau, kad ji mums atpirko tą sunkų darbą treniruotėse, begalines keliones, toli nuo namų praleistą laiką", – konstatavo sportininko treneris.

Olimpinis kelias – per Minską

Auksinė pergalė Europos žaidynėse tapo baigiamuoju gimnastikos sezono akordu, o jau spalį prasidės atrankos varžybų į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes ciklas.

"Olimpinės žaidynės yra mūsų pagrindinis tikslas. Darysime viską, kad ten patektume. Dabar Robertas turės galimybę pailsėti, skyriau jam dvi savaites atostogų, bet jis pats labai nori kuo greičiau sugrįžti į salę, tad realiai jau po savaitės pradėsime po truputį judėti, mankštintis. Rugpjūtį prasidės stovyklos, pirmosios varžybos, o spalį – pasaulio čempionatas, kuriame geriausi gimnastai kovos dėl olimpinių kelialapių. Mūsų šansas – į olimpiadą patekti per daugiakovės varžybas. Manau, kad turime visas galimybes siekti aukščiausių tikslų ir olimpinėse žaidynėse. Galiu tik pasidžiaugti, kad Robertas atlaikė visus išbandymus, įveikė visas traumas ir dabar jau pasiekė tokią sportinę formą, kuri leidžia mėgautis sportu ir varžybose kelti tik pačius aukščiausius tikslus", – teigė J.Izmodenovas.

Vilniaus Gimnastikos mokykloje ir miesto sporto centre subrendęs R.Tvorogalas pastaruoju metu yra retas svečias gimtajame mieste.

"Deja, Vilniuje tiesiog nėra tinkamų sąlygų visavertėms sportinės gimnastikos treniruotėms, todėl tenka daug laiko praleisti kelionėse, važinėjant į Minską, rengti ten po dvi treniruotes per dieną. Ten yra ir erdvios salės, ir visi reikiami įrankiai, skiriamas maitinimas, apgyvendinimas šalia sporto centro. Būtų labai gerai, jei galėtume sportuoti Vilniuje, bet kol kas iki reikiamo lygio pas mus dar labai toli. Apskritai sportinė gimnastika pas mus nėra labai mėgstama, nors tai yra sporto šaka, kuria masiškai turėtų užsiimti visi vaikai. Tai nereiškia, kad visi turi būti ir bus gimnastais, tačiau gimnastika turi pakloti pagrindą pereinant į kitas sporto šakas", – samprotavo R.Tvorogalo treneris.

KOMENTARAS

Daina Gudzinevičiūtė

LTOK prezidentė

Dviratininkių medaliai mums buvo labai malonūs, bet negaliu sakyti, kad jie mus nustebino. Simoną žino visa Lietuva ir iš jos mes visada tikimės tik pačių geriausių rezultatų ir aukščiausių pasiekimų, o ir Miglė jau yra pribrendusi aukštiems rezultatams. O paskutinę varžybų dieną Roberto iškovotas aukso medalis mums visiems tapo labai malonia staigmena. Tiesa, signalų, kad jis gali iššauti, mes turėjome ir anksčiau. Prieš kelis mėnesius jis dalyvavo tame pačiame Minske vykusiose aukšto lygio parengiamosiose sportinės gimnastikos varžybose ir jas laimėjo. Tai leido manyti, kad jis tikrai gali sužibėti ir Europos žaidynėse. Tiesa, negalvojome, kad tas žybsnis bus auksinis, nes Europos žaidynėse sportinės gimnastikos varžybose konkurencija labai didelė, dalyvavo beveik visi pajėgiausi Europos šalių atstovai. Bet jis parodė, kad gali kovoti su pačiais geriausiais ir šis aukso medalis yra labai geras pasiekimas.

Manau, kad Robertui šios žaidynės suteiks daugiau pasitikėjimo savimi, be to, tai yra neeilinė patirtis, dar vienas žingsnis ilgame tobulėjimo kelyje. Šis medalis neabejotinai padės ir visai sporto šakai. Žinome, kad kiekvienas ryškesnis sportininkas, jo iškovotas medalis sukelia susidomėjimo bangą. Turime sporto šakų, kurios tradiciškai demonstruoja gerus rezultatus, kitos banguoja. Mūsų gimnastai aukščiausio lygio tarptautinėse varžybose ryškiomis pergalėmis iki šiol nepasižymėjo, tačiau jie nuolat būdavo olimpinėje Lietuvos komandoje, tad negalima sakyti, kad ši sporto šaka tūnojo šešėlyje. Bet gal būtent Robertas bus tas sportininkas, kuris savo pasiekimais pakylės sportinę gimnastiką į naują lygį.

Bet kalbant apie Lietuvos komandą, tenka pripažinti, kad bendras vaizdas nedžiugina. Mes bene pirmą kartą nusileidome latviams, estams ir visiems kitiems mūsų kaimynams. Minske startavo 73 mūsų sportininkai, bet parsivežėme tik tris medalių komplektus, o tai tikrai nėra geras rezultatas. Tik paskutinėmis varžybų dienomis iškovoti medaliai išgelbėjo mus nuo absoliučių žaidynių autsaiderių likimo. Kita vertus, toks rezultatas mūsų visiškai nenustebino. Jau pernai kalbėjome, kad mūsų didysis sportas ritasi žemyn. Sportininkų pasirengimo sąlygos prastėja, o tai yra neapgalvotų sporto reformų pasekmė. Ir jei mes skubiai nesiimsime kokių nors veiksmų ir nepradėsime atkurti centralizuotos sportininkų priežiūros bei rengimo sistemos, mūsų laukia fiasko Tokijo olimpinėse žaidynėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių