Quantcast

Atnaujintoje Kauno sporto halėje – galimybė rengti daugiau renginių ir užvertos durys profesionalams

2019 metų birželį prasidėjusi Kauno sporto halės rekonstrukcija juda į pabaigą. Legendinio Lietuvos sporto statinio išorė jau praktiškai baigta, o viduje verda apdailos darbai.

Čia sumontuotos stacionarios ir teleskopinės kėdės, įrengtos šešios naujos erdvės antrajame arenos aukšte, baigiami įvairių komunikacijų tiesimo darbai.

Planuojama, kad, jeigu nesutrukdys pandemija, jau vasaros pradžioje sporto halė atvers duris visuomenei.

Puikiai sporto halę pažįstantys sporto aistruoliai ras pagal visus paveldosaugininkų reikalavimus atkurtą pastato išorę, kurio svarbi detalė – metalinės konstrukcijos. Jos buvo ne tik išsaugotos, bet ir išryškintos eksterjere.

Kad tai būtų visiems matoma, projektuotojams teko pasukti galvą, kaip tinkamai apšiltinti sienas – tam buvo panaudota speciali kamštinė medžiaga.

„Sporto halė buvo atkurta taip, kaip buvo statyta tarpukariu, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Mantas Jurgutis, Kauno miesto mero pavaduotojas. – Sovietmečiu ji turėjo remonto darbų, tai natūralu, kad buvo poveikis paveldui. Atstatyti langai, atkurtos unikalios metalinės konstrukcijos.

Ji pilnai apšiltinta pagal naujausias statybų ir medžiagų technologijas. Išsaugotas visas medinis karkasas, sijos, pertvaros ir taip toliau. Dabartinė sporto halė tokia ir buvo statoma, tai – tikrasis jos vaizdas.“

Jeigu išorėje sporto halė bus su pažįstamu rūbu, tai viduje ji – iš pagrindų pasikeitusi. Halės kampuose atsirado laiptai į antrąjį aukštą, o jame – naujos erdvės mažesnių grupių užsiėmimams.

Pasikeitęs tribūnų išdėstymas leis halę dalinti įvairiais pjūviais – specialios užuolaidos pagrindinę erdvę perskirs į dvi arba keturias mažesnes erdves.

Po rekonstrukcijos sporto halė taps tikru multifunkciniu centru, kuriame vienu metu galės vykti įvairūs renginiai – nuo sporto iki kultūrinių ar seminarų.

„Sporto halė pasitiks žmones su daug daugiau techninių ir komunikacinių patogumų, – pasakojo M. 2019 metų birželį prasidėjusi Kauno sporto halės rekonstrukcija juda į pabaigą. Legendinio Lietuvos sporto statinio išorė jau praktiškai baigta, o viduje verda apdailos darbai.Jurgutis. – Pagrindinė erdvė, kur žaisdavo „Žalgiris“, galės dalintis į keturias erdves. Esant poreikiui iš vienos erdvės galės būti dvi, trys arba keturios erdvės.

Taip pat atsiranda teleskopinės tribūnos, iš viso sporto halėje bus 2500 vietų. Dalis kėdžių antrajame aukšte bus stacionarios, o pirmame aukšte – teleskopinės, reguliuojamos pagal poreikį. Sporto halė turės daug daugiau funkcijų – galėsime ją naudoti ir skirtingais aukštais, ir skirtingais išplanavimais. Senos arba nenaudojamos patalpos buvo griaunamos ir perdaromos į platesnius koridorius. Sporto halė atitinka šiuolaikinius standartus.“

Į sporto halės atgimimą investuota 9,5 mln. eurų, 7,9 mln. eurų yra Europos Sąjungos paramos lėšos. ES nustatė ir griežtas naujojo statinio naudojimo taisykles.

Penkerius metus po rekonstrukcijos pabaigos sporto halėje bus griežtai ribojami komerciniai renginiai, kurių galės būti tik 24 procentai nuo visų renginių. Profesionalios sporto komandos čia apskritai negalės varžytis, išskyrus draugiškus turnyrus, kurie neįtraukti į oficialių varžybų kalendorius.

„Normalu, kad ES nustato griežtus reikalavimus kitiems penkeriems metams. Pagrindiniai – kad šiame objekte didžioji dalis veiklų turės būti ne komercinio pobūdžio ir turės vykti ne profesionalaus sporto varžybos. Čia galės vykti koncertai, parodos, konferencijos, vaikų popamokinis užimtumas, – pasakojo Kauno mero pavaduotojas. – Ar „Žalgiris“ galės čia žaisti? Visada „Žalgiris“ bus čia laukiamas, bet oficialių rungtynių, kurios įtrauktos į lygų tvarkaraščius, jie žaisti negalės dėl europinių reikalavimų. Bet tai ne bėda, nes turime „Žalgirio“ areną.“

Tikimasi, kad kitais metais, Kaunui būnant Europos kultūros sostine, čia vyks ir dalis šiam įvykiui skirtų renginių.

Jau artimiausiu metu Kauno savivaldybė skelbs konkursą sporto halės valdymui. Legendinis objektas bus administruojamas kartu su šalia rekonstruojamu futbolo stadionu. Šio statybas tikimasi baigti kitų metų viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Burtai

Burtai portretas
Gėda kad stoglangius užkalė, tai koks čia autentas?

Pilietis

Pilietis portretas
Gal ...sovietinių tribunų pasiilgai? Juk tik fasadas ir konstrukcijos joje buvo autentiška.

Nežiniukas

Nežiniukas portretas
Gal nereikėtų visą laiką kaip papūgom kartoti, kad viskas atrodys kaip buvo pastatyta prieš karą. Jau vien stogas padarytas visai kitoks. Anksčiau stoge buvo lankais išdėstyti švieslangiai, nebuvo tų papildomų paaukštinimų, kad ir viduje viskas ne taip. Gal ir gerai, kad modernizuota salė, bet autentikos tai čia tikrai nebus.
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių