Quantcast

Atletai, negrįžę iš nebūties

Įžymių sportininkų gyvybę pasiglemžusias avarijas sieja stulbinantys sutapimai

Įžymių sportininkų gyvybę pasiglemžusias avarijas sieja stulbinantys sutapimai

Automobilių ralio meistras škotas Colinas McRae’us, prieš pakildamas į paskutinį savo gyvenimo skrydį, pasakė: „Mes netrukus pasimatysime“ – ir žuvo sraigtasparnio katastrofoje.

Stulbinantys sutapimai: panašiai savo bičiuliams kalbėjo ir kiti į nebūtį išėję sporto didmeistriai – krepšininkai Draženas Petrovičius ir Valerijus Goborovas, ledo ritulininkas Valerijus Charlamovas.

Žuvo su sūnumi

Daugiau nei prieš dvi savaites, rugsėjo 15-ąją, buvęs pasaulio ralio čempionas C.McRae’us savo asmeniniu sraigtasparniu „AS350B2 Squirrel“ pakilo iš aikštelės netoli savo namų Lanarke, Škotijoje.

Į kelionę pasiėmęs penkiametį sūnų Džonį ir pažadėjęs žmonai Elison netrukus grįžti, C.McRae’us ketino parodyti savo bičiuliui ir jo mažamečiam sūnui apylinkes. Oro sąlygos buvo geros, automobilių sporto asas – patyręs pilotas, dažnai skraidęs iš Škotijos per Angliją į įvairias Europos šalis.

Policija tebetiria, kas atsitiko sraigtasparniui, kad jis nukrito ir užsidegė. Keturių apanglėjusių kūnų iškart nepavyko atpažinti, tačiau, anot BBC, viskas paaiškėjo, kai tarp nuolaužų buvo rastas vardinis C.McRae’aus laikrodis.

Viename paskutinių interviu buvęs lenktynininkas teigė, kad galbūt grįš į ralio varžybas.

„Jaučiu, jog manyje dar liko neišnaudoto greičio. Kai tuo įsitikinsiu, būtinai pasimatysime“, – sakė nutrūktgalvišku važiavimo stiliumi garsėjęs škotas.

Katastrofa magistralėje

„Pirmoji komanda – kaip pirmoji meilė: ji amžinai lieka širdyje“, – mėgo kartoti legendinis Kroatijos krepšininkas Draženas Petrovičius.

Vienas geriausių visų laikų krepšinio snaiperių D.Petrovičius jaunystėje treniruodavosi kasdien po 7-8 valandas.

Surinkti penkiasdešimt ar šešiasdešimt taškų per bendraamžių rungtynes jam buvo vieni juokai.

Tapęs Zagrebo „Cibona“ nariu, jis per anuometinės Jugoslavijos čempionato dvikovą su Liublianos „Union Olimpija“ pelnė 112 taškų.

Subrendusio žaidėjo taiklumą patyrė ir Arvydo Sabonio laikų Kauno „Žalgiris“, ir konkurentai NBA. Paskutinį savo sezoną už Atlanto, atstovaudamas „New Jersey Nets“ ekipai, jis vidutiniškai į varžovų krepšį įmesdavo po 22,3 taško.

Tituluoto kroato gyvenimas nutrūko 1993-iaisiais, kelyje netoli Vokietijos miesto Ingolštato.

Draugė liko gyva

„Nežinau, kaip pasielgsiu ateinantį rudenį, tačiau tikriausiai grįšiu į Europą. Tačiau gali būti, kad susitiksime ir Niujorke“, – sakė D.Petrovičius po to, kai „Nets“ pralaimėjo pirmąjį NBA atkrintamųjų varžybų mačą, o krepšininkas svarstė „Knicks“ ir vieno Graikijos klubo pasiūlymus.

28-erių metų kroatas daugiau nė karto nei į JAV, nei į Graikiją neatvyko.

Po Lenkijoje įvykusio Europos čempionato atrankos turnyro Draženas sumanė aplankyti Vokietijoje gyvenančią savo merginą Klarą Szalantzy.

1993-iųjų liepos 7-ąją su ja ir jos drauge D.Petrovičius dideliu greičiu lėkė automagistrale Niurnbergas-Miunchenas. Lijo, kelias buvo slidus. Krepšininko draugė nesuvaldė automobilio, jis trenkėsi į sunkvežimį. Abi merginos buvo sunkiai sužeistos, tačiau liko gyvos.

Ant „Volkswagen Golf“ sėdynės snūduriavęs krepšinio Mocartas, dukart olimpinis vicečempionas, pasaulio, Europos bei Universiados čempionas, Europos taurės laimėtojas žuvo iškart.

Sustabdė betoninė siena

„Nepykite, vyručiai, privalau aplankyti sūnų, o mes dar turėsime laiko pasėdėti, pasikalbėti“, – prieš užvesdamas automobilį draugams sakė buvęs Kijevo ASK (Ukraina) ir Maskvos CSKA (Rusija) vidurio puolėjas, Seulo olimpinių žaidynių čempionas Valerijus Goborovas.

1989-aisiais su SSRS rinktine grįžęs iš Ispanijos, kur žaidė draugiškas rungtynes, 215 cm ūgio V.Goborovas buvo kaip ant sparnų – viešnagės metu jis pasirašė sutartį su NBA agentu ir šis pradėjo rūpintis jo būsima karjera pajėgiausioje planetos krepšinio lygoje.

24-erių metų vaikinui geras naujienas aptariant viename Maskvos restorane su draugais, į pokylių salę užėjo jo žmona Nataša ir sukėlė triukšmą, esą Valerijui nerūpi šeima.

Pasak bičiulių, krepšininkas jiems iš namų skambino naktį, nes po konflikto negalėjo užmigti. Nepailsėjęs jis kitą rytą sėdo už „Žiguli“ vairo ir, skubėdamas tvarkyti reikalų, rėžėsi į betoninę autostrados sieną.

Iš suknežinto automobilio V.Goborovą išvadavo gelbėtojai, tik supjaustę „septintuko“ konstrukcijas. Krepšininkas, keliamas į greitosios pagalbos automobilį, kartojo labai norįs gyventi…

Lauktuvių neparvežė

Ledo ritulio virtuozas Valerijus Charlamovas gimė 1948-aisiais… automobilyje, nes jo mama į ligoninę atvažiavo gerokai vėluodama.

Automobilis tapo dukart olimpinio ir aštuoniskart pasaulio čempiono gyvenimo lemtimi.

1975-aisiais jis pasisiūlė pavežti į namus žavią merginą Iriną Smirnovą, kuri netrukus tapo jo žmona. 1976-aisiais, vairuodamas „Volgą“, sportininkas pateko į sunkią avariją ir tik per stebuklą liko gyvas.

1981-ųjų rugpjūčio 27-osios rytą V.Charlamovas iš užmiesčio susirengė į Maskvos centrą. Žmona atkalbinėjo jį, tačiau galiausiai abu sėdo į „Volgą“ ir išvažiavo.

Prieš išvykdamas Valerijus pabučiavo atsibudusius sūnų ir dukrą: „Snauskite, mes su mama tuojau grįšime, parvešime lauktuvių.“

Vos išvažiavę iš kaimo Charlamovai kažkodėl pasikeitė vietomis – prie vairo sėdo Irina. 74-ajame Leningrado plento kilometre ji nesuvaldė automobilio – „Volga“ išvažiavo į priešinio eismo juostą, kuria riedėjo sunkų krovinį gabenęs sunkvežimis…

Ledo ritulininkas mirė vietoje, jo žmona – ligoninėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių