Quantcast

Ateities žvaigždžių šventė Vilniuje

Visą šią savaitę Vilniaus pramogų arenoje vyks ledo ritulio mūšiai. Sausio 6–12 d. pasaulio jaunimo (iki 20 metų) čempionato II diviziono A grupės varžybose susigrums Lietuvos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Serbijos, Rumunijos ir Japonijos rinktinės.

Prieš kelerius metus divizione triumfavę lietuviai neslepia ambicijų pakartoti pergalingą istoriją. Pirmenybių nugalėtojams atiteks ne tik aukso medaliai, bet ir teisė kitais metais žaisti aukštesniame – I divizione.

Nuo 2012 m. Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinė pasaulio čempionato II A divizione net penkis kartus finišavo antroje pozicijoje, o 2016 m. Estijoje vykusiose varžybose įveikė Japonijos, Rumunijos, Estijos, Olandijos bei Kroatijos rinktines ir iškovojo auksą. 2017 m. Mindaugo Kiero treniruojami lietuviai I diviziono B grupėje tik dėl prastesnio tarpusavio susitikimų santykio užleido penktą vietą Italijos ledo ritulininkams ir buvo priversti grįžti į II divizioną. 2019 m. sausį Estijoje vykusiame II diviziono A grupės čempionate Lietuvos jaunimo rinktinė užėmė antrą vietą. Tąsyk Aleksejaus Nikiforovo treniruotą komandą aplenkė tik varžybų šeimininkai estai.

Šį kartą šeimininkų korta tikisi pasinaudoti jau patys lietuviai. Varžyboms amerikiečio Dougo Boulangerio treniruojami jaunieji Lietuvos ledo ritulininkai ruoštis pradėjo dar gruodžio 27-ąją. Praėjusią savaitę jaunieji mūsų šalies ledo ritulininkai kontrolinėse rungtynėse Elektrėnuose ir Vilniuje išmėgino jėgas su varžovais iš Japonijos ir Didžiosios Britanijos, o jau sausio 6-ąją sostinės Pramogų arenoje pradėjo kovas pasaulio čempionate.

Lietuvos 20-mečių ledo ritulio rinktinės vadovo Petro Nausėdos teigimu, pasaulio čempionate lietuviams keliamas tik vienas tikslas – užimti pirmą vietą ir iškovoti kelialapį į aukštesnį divizioną.

"Šiaip jau asociacija kiekvienais metais visoms jaunimo rinktinėms kelia tą patį tikslą – iš II diviziono iškopti į I diviziono B grupę. 2016 m. Lietuvos jaunimo rinktinė tą tikslą pasiekė ir po metų žaidė aukštesniame divizione. Deja, tada įsitvirtinti pajėgių varžovų draugijoje mums nepavyko. Pernai II A divizione iki tikslo pritrūko tik vieno žingsnio. Bet šį kartą pagal savo sudėtį Lietuvos rinktinė yra pajėgi kovoti dėl aukščiausios vietos divizione. Suprantama, kad ne mes vieni norime laimėti, bet Lietuvos rinktinė turi labai solidžių argumentų. Juo labiau kad mes žaisime savo šalyje, savų žiūrovų akivaizdoje. Tai ne visada būna privalumas, bet vaikinai tikrai nusiteikę labai ryžtingai ir yra pasirengę pradžiuginti žiūrovus pergalėmis", – "Vilniaus dienai" sakė P.Nausėda.

– Namų sienos – vienas iš Lietuvos jaunimo rinktinės privalumų. O kokios dar yra Lietuvos rinktinės stiprybės?

– Visų pirma – nusistovėjusi sudėtis, geras žaidėjų ir trenerių štabo tarpusavio supratimas. Vyriausiasis treneris D.Boulangeris jau turi darbo su jaunaisiais Lietuvos ledo ritulininkais patirties, praėjusių metų pavasarį jis treniravo Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinę. Tada Elektrėnuose vykusiose pasaulio ledo ritulio II A diviziono varžybose lietuviai užėmė antrą vietą, lemiamose rungtynėse nusileidę tik čempionais tapusiems lenkams. O dabar dalis 18-mečių rinktinės narių žais ir 20-mečių rinktinėje. Be to, vaikinai jau turėjo galimybę susipažinti ir patikrinti jėgas lapkritį vykusiame tarptautiniame turnyre, o prieš pat čempionatą rinktinė sužaidė ir kelerias draugiškas rungtynes.

Lietuvos ledo ritulio mėgėjams tai bus viena iš retų progų išvysti geriausius ir perspektyviausius jaunuosius lietuvius.

– Lietuvos jaunimo rinktinėje dominuoja užsienyje rungtyniaujantys ledo ritulininkai, ją treniruoja amerikietis. Kokio žaidimo galima tikėtis iš šios komandos?

– D.Boulangeris yra kanadietiškos ledo ritulio sistemos atstovas, jis siekia, kad komanda žaistų greitą, agresyvų ir kovingą ledo ritulį, taip pat reikalauja iš vaikinų, kad jie sunkiai ir pasiaukojamai dirbtų gynyboje. Kadangi didžioji dalis 20-mečių rinktinės narių rungtyniauja JAV ir Kanadoje, jiems toks ledo ritulys yra artimas ir suprantamas. Nemažai vaikinų žaidžia Latvijoje ir Suomijoje. Aišku, varžybų lygis skiriasi, bet jie visi yra perspektyvūs ir talentingi ledo ritulininkai.

Apskritai, mano manymu, per metus vaikinai gan stipriai patobulėjo, daugelis jau ragavo ir vyrų ledo ritulio, kai kurie debiutavo Lietuvos nacionalinėje ledo ritulio rinktinėje. Labai svarbu, kad šį kartą mūsų rinktinėje nėra ryškaus disbalanso, turime labai stiprų vartininką Lauryną Lubį, žaidžiantį Suomijoje, tvirtai atrodo ir gynėjų grandis. Didžiausia netektis – pernai Estijoje su Luku Washco galingą puolimo tandemą sudariusio Martyno Griniaus trauma. Jis dar rudenį susižeidė kelį žaisdamas savo klube Suomijoje, ir nors buvo įtrauktas į išplėstinį kandidatų sąrašą, įsitikinome, kad visiškai atsigauti po traumos jam nepavyko. Jis pats veržėsi į kovą, bet mes rizikuoti jauno žaidėjo sveikata neturime teisės.

Tačiau aš manau, kad net ir be Martyno mūsų vyrai yra pajėgūs laimėti. Juo labiau kad kai kuriems iš jų tai bus paskutinis jaunimo ledo ritulio turnyras, tad jie žais su dar didesne motyvacija, nes labai norės savo karjerą jaunimo rinktinėse užbaigti aukso medaliais. Svarbiausia, kad visi būtų sveiki, išvengtų traumų. Turnyras trunka vos savaitę, per septynias dienas reikia sužaisti penkerias rungtynes, tad fizinis krūvis žaidėjams tenka labai didelis. O tokiame lygyje vieno ar kito žaidėjo trauma gali turėti lemiamą įtaką.

– Čempionate teks susitikti su Ispanijos, Rumunijos, Didžiosios Britanijos, Serbijos ir Japonijos rinktinėmis. Kurios iš jų yra pavojingiausios?

– Pagrindiniais lietuvių konkurentais būtų galima vadinti pernai I divizione žaidusią Japonijos rinktinę bei Didžiosios Britanijos komandą. Kita vertus, dar nėra iki galo aišku, kokie žaidėjai atvyks į Lietuvą, nes jaunimo komandos kasmet keičiasi. Žinome, kad Japonija atsiveža gan jaunatvišką komandą, bet jų net penki ledo ritulininkai jau žaidžia stipriose JAV ledo ritulio lygose. Apskritai, tokiuose turnyruose negalima nuvertinti nė vieno varžovo, su visais reikia ruoštis labai rimtai ir atsakingai.

– Kuo įdomūs ir patrauklūs žiūrovams yra jaunimo čempionatai?

– Bent jau 20-mečių varžybos išsiskiria dideliu azartu ir drąsa. Visi nori pasirodyti, ypač dėl to, kad žais namuose, tad emocijos tikrai liesis per kraštus. Kita vertus, 20-mečiai vaikinai jau stovi ant vyriško ledo ritulio slenksčio, o kai kurie tą slenkstį jau ir peržengė, tad iš jų galima tikėtis ne tik emocingo, bet ir kokybiško žaidimo. Kalbant apie techniką, taktiką ir greitį, U20 varžybos jau nedaug kuo nusileidžia vyrų ledo rituliui, tad neabejoju, kad žiūrovų Vilniuje laukia labai įdomus reginys.

Kita vertus, Lietuvos ledo ritulio mėgėjams tai bus viena iš retų progų išvysti geriausius ir perspektyviausius jaunuosius lietuvius. Faktas, kad dauguma jaunuolių neplanuoja sugrįžti į Lietuvą, o savo ateitį sieja su karjera užsienio ledo ritulio klubuose. Neabejoju, kad ne vienas 20-mečių komandos žaidėjas po kelerių metų apsivilks ir Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinės aprangą, tad šiame turnyre galėsime pamatyti mūsų šalies ledo ritulio ateitį.

O šiaip, ledo ritulio lygio prasme, šis turnyras bus tikrai aukšto lygio. Visi vyrai nusiteikę kovai, pasitiki savimi ir treneriais. Mes nenorime žaisti taktinių žaidimų, aiškinti, kad sieksime kovoti, grumtis ir pan. Mūsų tikslas yra vienas – laimėti čempionatą, ir nebijome to aiškiai ir atvirai pareikšti. Visi suprantame, kad šį tikslą pasiekti galime tik žaisdami kaip komanda, atlikdami trenerio paskirtą vaidmenį ir atiduodami visas jėgas aikštėje. Tikiu, kad taip ir bus.

TVARKARAŠTIS

Sausio 7 d.

15.30 val. Ispanija – Serbija

19 val. LIETUVA – DIDŽIOJI BRITANIJA

Sausio 9 d.

12 val. Japonija – Ispanija

15.30 val. Didžioji Britanija – Rumunija

19 val. LIETUVA – SERBIJA

Sausio 10 d.

12 val. Didžioji Britanija – Ispanija

15.30 val. Serbija – Japonija

19 val. RUMUNIJA – LIETUVA

Sausio 12 d.

12 val. Didžioji Britanija – Serbija

15.30 val. Rumunija – Ispanija

19 val. JAPONIJA – LIETUVA



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių