Quantcast

Apdovanoti Lietuvos kilnaus elgesio sporte laureatai

Trečiadienį Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) buvo pagerbti Lietuvos kilnaus elgesio apdovanojimų laureatai.

Laureatams apdovanojimus įteikė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir Lietuvos kilnaus elgesio sporte (angl. „Fair Play“) komiteto vadovė, olimpietė Austra Skujytė.

„Sportas ugdo ne tik fizines savybes, bet ir sąžiningumą, pagarbą, draugystę, empatiją. Todėl kilnus elgesys sporte įkvepia ne mažiau nei iškovoto medalio spindesys. Varžovui ištiesta pagalbos ranka, darbas su jaunimu, savanorystė ir olimpinių vertybių – pagarbos, draugystės, tobulėjimo – skatinimas yra stiprus pavyzdys visuomenei. Mums didelė garbė jau 27-ą kartą apdovanoti herojus, kurių kilnus elgesys ir sporte, ir gyvenime tapo pergale, įkvėpusia tūkstančius“, – kalbėjo olimpinė čempionė D. Gudzinevičiūtė.

27-ą kartą surengtuose apdovanojimuose pagerbti šešių nominacijų herojai – „Už viso gyvenimo nuopelnus”, „2021 m. kilnus poelgis”, „2021 m. jaunojo sportininko ar jaunimo komandos kilnus poelgis“, „Jaunasis sportininkas – pavyzdys bendraamžiams“, „Fair Play projektas“ ir „Fair play organizacija“.

Į nominacijas pretenduoti galėjo tiek mėgėjai, tiek profesionalūs sportininkai, kilniu elgesiu pasižymėję aikštėje arba už jos ribų, taip pat sąžiningą sportą, olimpines vertybes, kilnų elgesį sporto varžybose ar bendruomenės gyvenime skatinančios organizacijos ar įvairiausių sporto šakų atstovus, komandas, judėjimus remiančios įmonės.

Už nesuskaičiuojamas valandas, skiriamas onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams bei kilnų tikslą „Fair Play organizacijos“ nominacijoje apdovanota „Rimanto Kaukėno paramos grupė“.

Nuo 2012 m. visoje Lietuvoje veikiančio ir suteikiančio viltį, stiprybę ir džiaugsmą onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams fondo tikslas – palengvinti gyvybiškai pavojingomis ligomis sergančių vaikų ir jų šeimų naštą. Padėti jiems išgyventi sunkios diagnozės traumą, ilgą gijimo kelionę ir pripildyti vaikų gyvenimą šviesos. Organizacija aprūpina vaikus reikalinga medicinine įranga, nekompensuojamais medikamentais ir kitomis šeimai reikalingomis priemonėmis bei padeda įgyvendinti svarbius gydymus, reabilitacijas, operacijas užsienyje ir Lietuvoje.

Fondas pildo sergančių vaikų svajones, lanko juos ligoninėje ir namuose. Rengia įvairius renginius ir atrakcijas bei organizuoja susitikimus su žymiais sportininkais, dainininkais, aktoriais ir kitais visuomenėje gerai žinomais žmonėmis.

Jaunojo sportininko kilniu elgesiu pripažintas krepšininkės, kineziterapijos specialistės Gintarės Katkutės poelgis „Moterų lygos“ B divizijono atkrintamųjų rungtynių metu. Rungtynėse Gintarė nuskubėjo padėti varžovių komandos lyderei, kuri smarkiai susitrenkė galvą. Šis poelgis reiškė G. Katkutės pasitraukimą iš rungtynių.

„Fair Play projekto“ nominacijoje apdovanota Kazickų šeimos fondo programa „Jaunimas Gali“.

Programa „Jaunimas gali“ įgyvendinama pagal Zimbabvėje vykdomos „Hoops4hope“ (liet. „Vilties lankai“) iniciatyvos pavyzdį. Visus mokslo metus trunkančių savaitinių nemokamų užsiėmimų metu per sportą, diskusijas ir edukacines veiklas programa ugdo asmeninius bei socialinius gebėjimus ir suteikia užimtumą bei sveiko gyvenimo galimybes jaunimui Lietuvos regionuose užtikrinant jiems saugią ir pozityvią aplinką.

Jaunojo sportininko pavyzdžiu bendraamžiams buvo išrinkta ir apdovanota Jovilė Rackevičiūtė. 18-metė lengvaatletė savo laisvalaikį jau trejus metus savanoriaudama skiria specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams ir juos supažindina su lengvąja atletika.

2021 m. rugpjūtį vykusioje Lietuvos triračių sporto asociacijos vasaros stovykloje, Jovilė rūpinosi stovyklaujančių vaikų sportiniu ir kūrybiniu užimtumu: vedė rytines mankštas, mokė vaikus saugaus elgesio prie ežero, įtraukė juos į edukacinius žaidimus, o sporto renginiuose asistavo ir padėjo žmonėms, judantiems neįgaliojo vežimėliuose.

Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas ir pagerbtas Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto prezidentas, profesionalus slidininkas, treneris Zenonas Misiūnas. 17 metų vadovavęs Utenos specialiajai mokyklai-daugiafunkciam centrui, šiuo metu daugiau nei 30 metų treniruoja intelekto negalią turinčius vaikus ir jaunuolius. Treniruotėse, varžybose ir kelionėse į turnyrus svečiose šalyse jis ne tik artimai pažino negalią turinčius vaikus, bet ir įsitikino, kad aktyvus sportas yra pati geriausia neįgaliųjų įtrauktis į visuomenę. Tai žmogus, buriantis žmonių su specialiaisiais poreikiais bendruomenę per sportą.

Už metų kilnų poelgį apdovanota Izraelio jaunimo plaukimo rinktinės kineziterapeutė ir fizinio parengimo trenerė Hilla Reuveny, kuri Europos jaunimo čempionato metu padėjo Lietuvos rinktinės plaukikui Aleksui Savickui. Rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas pasakoja, kad čempionato metu Aleksas ruošėsi 200 m krūtine rungties finalui. Po dviejų plaukimų sportininkui reikėjo kineziterapeuto pagalbos. Lietuvos rinktinė savo kineziterapeuto neturėjo, tad Žilvinas kreipėsi į šalia dirbusią Izraelio komandos atstovę, pasiūlė sumokėti. Bet Hilla atsisakė imti pinigus ir sutiko padėti lietuviams. Po H. Reuveny masažo Aleksui pavyko finale 0,02 s. aplenkti antroje vietoje likusį Rusijos sportininką ir laimėti aukso medalį.

Lietuvos Faip Play komitetas sukurtas prieš beveik 29-is metus, 1993 m. kovo 25 d. Tarptautinio Fair Play komiteto tikslas – saugoti ir skatinti pagarbą kilniam elgesiui ir jo vertybėms ne tik didžiąjame sporte ar sporto visiems progamose, bet ir kasdieniame gyvenime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių