Quantcast

UEFA atsisakė per Vokietijos ir Vengrijos mačą apšviesti stadioną vaivorykštės spalvomis

Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) antradienį atmetė Miuncheno miesto planus per Europos čempionato Vokietijos ir Vengrijos rinktinių rungtynes apšviesti „Allianz“ areną vaivorykštės spalvomis, taip išreiškiant paramą LGBT bendruomenei ir protestą prieš vieną Vengrijoje priimtą įstatymą.

Savo pareiškime UEFA pareiškė suprantanti siūlymo autorių ketinimus, tačiau dėl politinio konteksto „turinti atmesti šį siūlymą“, nes jame slypi „žinia, nukreipta prieš Vengrijos nacionalinio parlamento priimtą sprendimą“.

Miuncheno mero Dieterio Reiterio (Dyterio Reiterio) prašyme miesto tarybos vardu nurodyta, kad tokiu būdu norima išreikšti protestą prieš Vengrijos parlamentarų praėjusią savaitę priimtą įstatymą, pagal kurį bus neteisėta rodyti bet kokią medžiagą LGBT tema nepilnamečiams asmenims.

Žmogaus teisių organizacijos pasmerkė šį teisės aktą kaip diskriminuojantį LGBT bendruomenę.

Tuo metu vengrų užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) pirmadienį griežtai sukritikavo Vokietijos planus.

„Vengrijoje priėmėme įstatymą, skirtą apsaugoti vengrų vaikus, o dabar Vakarų Europą dėl to niurzgia, – Liuksemburge sakė P. Szijjarto. – Jie nori pasireikšti, kišdami politiką į sporto renginį, neturintį nieko bendra su nacionalinių įstatymų priėmimu.“

UEFA nurodė mananti, kad „su diskriminacija galima kovoti tik glaudžiai bendradarbiaujant su kitais“, ir informavo pasiūliusi Miunchenui stadioną vaivorykštės spalvomis apšviesti birželio 28-ąją, kai bus minima Christopherio (Kristoferio) Gatvės diena, ar liepos 3–9 dienomis, kai šiame mieste vyks Christopherio Gatvės dienos savaitė. Futbolo organizacija pabrėžė, kad tokios datos „geriau derėtų su esamomis rungtynėmis“.

Niujorko Christopherio gatvėje yra garsusis gėjų baras „Stonewall Inn“, kur 1969 metais birželio 28-ąją kilo policijos reidų išprovokuotos riaušės, nuo kurių iš esmės prasidėjo šiuolaikinis judėjimas už gėjų teises.

Vokietijos futbolo federacijos atstovas Jensas Grittneris (Jensas Gritneris) pirmadienį jau užsiminė apie galimybę apšviesti stadioną po vengrų rinktinės vizito. Miuniche liepos 2 dieną taip pat bus sužaistas 2020 metų Pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalis.

Tačiau atidėjus siūlomą akciją būtų pakirsti Miuncheno miesto planai pareikšti protestą prieš „Vengrijos vyriausybės homofobišką ir transfobišką teisės aktą“.

Vengrijos Nacionalinis Susirinkimas praėjusią savaitę priėmė įstatymą, kurį valdančioji dešiniojo sparno partija „Fidesz“ apibūdino kaip pastangas kovoti su pedofilija, 151 balsais prieš vieną. Balsą „prieš“ atidavė vienas nepriklausomas parlamentaras, o visos opozicijos partijos boikotavo balsavimą.

„Šis teisės aktas paliks naują pėdsaką lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų (LGBTI) nematomumui ir pažeidžiamumui, taip pat prisidės prie sisteminių teisės viršenybės ir pagrindinių laisvių varžymo, ne vienerius metus stebėto Vengrijoje“, – nurodė Miuncheno taryba savo paraiškoje, kuriai pritarė įvairios politinės partijos.

UEFA teigė suprantanti, kad taryba norėtų pasiųsti įvairovės ir įtraukties skatinimo žinią, bet pabrėžė esanti „politiniu ir religiniu atžvilgiais neutrali organizacija“.

Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas (Michaelis Rotas) savo ruožtu pareiškė, kad UEFA sprendimas yra „kartus, bet lauktas“. Jis paragino paragino rungtynėse dalyvausiančius sirgalius rodyti spalvotą atributiką stadione.

„Parodykite įvairovės ir solidarumo su LGBTI žmonėmis Vengrijoje bei visoje Europoje pavyzdį! LGBTI teisės yra žmogaus teisės!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Rothas.

Bavarijos premjeras Markusas Soderis (Markusas Zėderis) taip pat apgailestavo dėl UEFA sprendimo.

„Tai būtų buvęs labai geras tolerancijos ir laisvės signalas. Turime priešintis atskirčiai ir diskriminacijai“, – „Twitter“ parašė M. Soderis.

„Jei trečiadienį tai nebus leista Miunchenui, spalvas turės parodyti kiti šalies stadionai. Kreipiuosi į jus, kolegos iš lygos“, – „Twitter“ paskelbė Frankfurto klubo „Eintracht“ valdybos atstovas Axelis Hellmannas (Akselis Helmanas).

Miuncheno meras vėliau antradienį pareiškė, kad miestas kitą dieną vaivorykštės spalvomis papuoš kitus savo svarbius objektus.

„Man atrodo gėdinga, kad UEFA draudžia mums pasiųsti tvirtą kosmopolitiškumo, tolerancijos, pagarbos ir solidarumo su LGBTIQ bendruomenės žmonėmis ženklą“, – kalbėjo D. Reiteris.

Pasak jo, vaivorykštės spalvų vėliavos bus iškeltos ant Miuncheno rotušės, taip pat jomis bus apšviesta netoli stadiono esanti didžiulė vėjo turbina ir kitos vietos.

Planuojama, kad per trečiadienio rungtynes prieš Vengriją, vaivorykštės spalvomis bus apšviesti kiti stadionai, kur nevyks čempionato varžybos.

Kelnas antradienio rytą irgi patvirtino, kad jo stadionas per rungtynes taip pat bus apšviestas vaivorykštės spalvomis „įvairių Kelno visuomenės grupių iniciatyva“.

Kelno futbolo klubas pasisako už įvairovę ir toleranciją, pareiškė generalinis direktorius Alexander'as Wehrle (Aleksandras Verlė).

„Įvykiai Vengrijoje kelia siaubą – taigi, dar svarbiau siųsti atsakomąjį signalą“, – pabrėžė A. Wehrle.

Sekmadienį UEFA leido Vokietijos vartininkui Manueliui Neuerui (Manueliui Nojeriui) ir toliau dėvėti vaivorykštės spalvų kapitono raištį per turnyrą.

„Ką reiškia vaivorykštė? – pirmadienį retoriškai klausė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas). – Ji reiškia, kaip norime gyventi: gerbdami vieni kitus, be diskriminacijos, dėl kurios ilgą laiką buvo atstumiamos mažumos. Neabejoju, kad didžiajai daugumai žmonių tai suprantama.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Europa taip pat po truputi susirgriebia, kas yra kas. Tikiu, kad ateis laikas, kai reiškiniai bus vadinami tikrais vardais.

Anonimas

Anonimas portretas
Ne iš baimės tyli, jie tik paremia draugą. Ar tikrai galvojat, kad visi heteroseksualūs piliečiai nori prisijungti prie homofobų klano... Dieve, dieve...

Mažumoms

Mažumoms portretas
Pamylėkit Štefeną Zeibertą visais būdais. Sportas - sveikata......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių