Quantcast

Šveicarijos teismas išteisino S. Blatterį ir M. Platini FIFA byloje

Buvęs Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentas Seppas Blatteris (Zepas Blateris) ir buvęs Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) vadovas Michelis Platini (Mišelis Platinis) penktadienį buvo išteisinti byloje dėl įtariamo sukčiavimo, supurčiusio sporto pasaulį ir sužlugdžiusio jų karjerą.

Šveicarijos federalinis baudžiamasis teismas pietiniame Belinconos mieste atmetė prokuratūros prašymą skirti lygtinę vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę po 2015 metais pradėto ir šešerius metus trukusio didžiulio masto tyrimo.

86 metų S. Blatteris ir 67 metų M. Platini buvo teisiami dėl  2 mln. Šveicarijos frankų (1,8 mln. eurų) sumos, kurią FIFA sumokėjo M. Platini 2011 metais už konsultavimo paslaugas.

Buvęs Prancūzijos futbolo grandas „2011 metais pateikė FIFA, kaip įtariama, fiktyvią sąskaitą faktūrą dėl (tariamos) vis dar egzistuojančios skolos už jo, kaip FIFA patarėjo, veiklą 1998–2002 metais“, rašoma teismui pateiktuose dokumentuose.

S. Blatteris teisme tvirtino, kad jiedu sudarė žodinį „džentelmenišką susitarimą“, pagal kurį dalis atlyginimo M. Platiniui turėjo būti išmokėta vėliau, kai tai leis padaryti geresnė FIFA finansinė padėtis.

Abu jie buvo apkaltinti sukčiavimu ir vieno dokumento suklastojimu. S. Blatteriui buvo pateikti kaltinimai dėl turto pasisavinimo ir nusikalstamo piktnaudžiavimo įgaliojimais, o M. Platini – bendrininkavimo vykdant šiuos nusikaltimus.

S. Blatteris ir M. Platini savo kaltę neigė per visą bylos nagrinėjimą, kuris truko nuo birželio 8 iki 22 dienos.

Kaltinamus pateikė Šveicarijos generalinė prokuratūra.

FIFA, ir UEFA turi būstines Šveicarijoje, atitinkamai Ciuriche ir Nione.

Valdžios drama

M. Platiniui ir S. Blatteriui buvo uždrausta užsiimti su sportu susijusia veikla kaip tik tuo metu, kai pirmasis atrodė idealiai tinkamas pakeisti S. Blatterį prie tarptautinės futbolo federacijos vairo.

Buvę sąjungininkai tapo varžovais, kai M. Platini vis labiau nekantraujant perimti postą S. Blatterio kadenciją 2015 metais nutraukė dar vienas FIFA korupcijos skandalas, kurį tyrė JAV Federalinis tyrimų biuras.

Josephas (Džozefas) „Seppas“ Blatteris 1975 metais pradėjo dirbti FIFA, po šešerių metų tapo organizacijos generaliniu sekretoriumi, o 1998-aisiais – jos prezidentu.

2015 metais jis buvo priverstas atsistatydinti dėl etikos pažeidimų. Už tai, kad jis leido pervesti pinigus M. Platini, FIFA jam uždraudė eiti pareigas aštuonerius metus, bet vėliau šis terminas buvo sutrumpintas iki šešerių metų. Įtariama, kad atlikdamas šiuos veiksmus S. Blatteris vadovavosi savo paties, o ne FIFA interesais.

M. Platini laikomas vienu geriausių visų laikų pasaulio futbolo žaidėjų. Jis tris kartus – 1983, 1984 ir 1985 metais – laimėjo prestižiškiausiu asmeniniu apdovanojimu laikomą „Auksinį kamuolį“.

Nuo 2007 metų sausio iki 2015-ųjų gruodžio jis ėjo UEFA prezidento pareigas.

Jis apskundė pirminį nušalinimą nuo pareigų aštuoneriems metams Sporto arbitražo teismui (CAS), o šis sutrumpino bausmės terminą iki ketverių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jk

jk portretas
šaunu,niekad netikejau ,kad PLatini sukčius,čia vyksta kova del FIFA vadovo kedes irišmislai pilami visad ne tik pas mus

tik

tik portretas
tiek kad savi teismai savi zmones ...,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių