Quantcast

Sostinės futbolas bunda iš žiemos miego

Po ilgokų žiemos atostogų į futbolo aikštynus grįžo pajėgiausios Vilniaus miesto futbolo komandos. Praėjusiame sezone trečią vietą A lygos pirmenybėse užėmusi "Riterių" komanda pasirengimą naujam sezonui pradėjo dar praėjusią savaitę, o "Žalgirio" ekipa į pirmą treniruotę rinkosi tik pirmadienį.

Sezonui ruošiasi ir pernai LFF Pirmoje lygoje bronzą iškovojusi ir šiais metais A lygoje debiutuoti ketinanti "Vilniaus Vyčio" ekipa. Tiesa, pastarojo sostinės futbolo klubo galimybės žaisti aukščiausioje šalies futbolo lygoje turėtų galutinai paaiškėti tik vasarį.

Stabilūs "Riteriai"

Anksčiausiai ruoštis sezonui pradėjusių Vilniaus "Riterių" stovykloje tvyro pakilios nuotaikos. Trejus metus iš eilės A lygos bronzą iškovojusi komanda išsaugojo pagrindinius žaidėjus, o esminės permainos įvyko trenerio ir pagrindinio puolėjo pozicijose. Klubo vadovai nusprendė nepratęsti sutarties su pernykštį sezoną komandos vyriausiojo trenerio poste užbaigusiu baltarusiu Albertu Rybaku ir jau oficialiai pristatė naują strategą. Juo tapo 41-erių futbolo specialistas Mindaugas Čepas. Trenerio karjerą Vilniaus "Žalgirio" ekipoje pradėjęs M.Čepas vėliau darbavosi Gargždų "Bangos", Utenos "Utenio" ir "Jonavos" komandose, o pastaruosius dvejus metus praleido "Kauno Žalgirio" gretose.

"Riterių" sporto direktorius Virmantas Lemežis "Vilniaus dienai" sakė, kad M.Čepo kandidatūra buvo pasirinkta atsižvelgus į jo charakterio savybes bei komandos komplektavimo strategiją.

"Esame lietuviška komanda, remiamės Lietuvos futbolininkais, jaunais žaidėjais, o Mindaugas yra kaip tik tas žmogus, kuris sugeba vaikinams suteikti energijos, motyvacijos, įkvėpti juos pergalėms ir aukštų rezultatų siekimui. Tokios savybės ir lėmė, kad būtent jį pasirinkome naujuoju "Riterių" komandos vyriausiuoju treneriu", – konstatavo V.Lemežis.

Į pirmą naujojo sezono treniruotę "Riteriai" susirinko beveik nepasikeitę. Komandos gretose liko jos lyderiai Donatas Kazlauskas, Dovydas Virkšas, Mindaugas Grigaravičius, Tomas Dombrauskis ir kt. Sutartis su komanda pratęsė senbuviai Valdemaras Borovskis ir Valentinas Jeriomenka, taip pat jaunesnieji Dominykas Barauskas ir Matas Ramanauskas. Su "Riteriais" atsisveikino tik ilgametis ekipos narys Justinas Januševskis ir pernai A lygoje 20 įvarčių pelnęs puolėjas iš Nigerijos Teremas Moffi. 25-erių J.Januševskis pasirašė sutartį su "Panevėžio" ekipa, o 20-metis T.Moffi perėjo į Belgijos aukščiausioje lygoje žaidžiančią "Kortrijk" ekipą.

Manome, kad ir lietuviai gali sėkmingai žaisti A lygoje ir padėti komandai siekti aukštų rezultatų Lietuvoje.

"Mano manymu, gerai, kai komandoje lieka didelė dalis žaidėjų. Tokiu būdu atsiranda geresnis tarpusavio supratimas, kolektyvas stiprėja. Bet kai komanda nesikeičia ketverius ar penkerius metus, tada jau reikia tam tikrų permainų, kad žaidėjai gautų naują impulsą, būtų alkani pergalių ir motyvuoti. Visgi mūsų komanda labai jauna ir kol kas nematau jokių užsistovėjimo požymių. Tad ir ypatingo poreikio didelėms permainoms nėra", – tikino "Riterių" sporto direktorius.

Pasak V.Lemežio, "Riterių" komandos branduolį ir šį sezoną sudarys futbolininkai iš Lietuvos.

"Artimiausiu metu prie mūsų prisijungs keli jauni futbolininkai iš Nigerijos futbolo akademijų. Kaip kažkada atradome Oscarą ir Teremą, taip tikime, kad tarp jų rasime naujų futbolo talentų. Jau ne kartą įsitikinome, kad Lietuvos futbolas jiems yra palanki vieta atsiskleisti. Bet jei užsieniečiai nepateisins mūsų lūkesčių, puolėjo problemą spręsime iš savų resursų. Mes tikrai nepulsime urmu kviestis legionierių. Aišku, jei kas nors mums pasiūlys stiprų ir perspektyvų žaidėją, jo tikrai neatsisakysime, nes yra kelios pozicijos, kurias tikrai reikėtų sustiprinti. Kita vertus, visą laiką tikėjome ir tikime savo jaunais žaidėjais. Manome, kad ir lietuviai gali sėkmingai žaisti A lygoje ir padėti komandai siekti aukštų rezultatų Lietuvoje. Tuo įsitikinome ir pernai. Jaunimas gali suteikti žaidimui žavesio, energijos. Mes jais tikime ir norime su jais siekti rezultatų. Be abejo, prie jaunų futbolininkų reikia ir bent kelių patyrusių, vyresnio amžiaus žaidėjų. Jie turi rodyti pavyzdį jaunimui ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų, palaikyti komandinę dvasią, duoti profesionalumo pamokų", – samprotavo V.Lemežis.

Pirmąsias kontrolines rungtynes Vilniaus "Riteriai" sužais jau šį šeštadienį, kai "Sportimos" manieže priims svečius – "Liepaja" futbolininkus  iš Latvijos.

Paslaptingi vicečempionai

Vilniaus "Žalgirio" futbolo klubas prieš šį sezoną buvo kaip reta tylus ir paslaptingas. Pernai visuose Lietuvos futbolo turnyruose Marijampolės "Sūduvai" nusileidę ir pirmą kartą nuo 2012 m. be titulų likę žalgiriečiai pasibaigus sezonui paskelbė apie atsisveikinimą su komandą treniravusiu specialistu iš Portugalijos Joao Martinsu. Taip pat žinoma, kad su komanda atsisveikino ne vienerius metus žalią ir baltą aprangą vilkėję lietuviai – Armantas Vitkauskas, Georgas Freidgeimas ir Rolandas Baravykas. Pasibaigus sezonui išsiskyrė Vilniaus "Žalgirio" ir legionierių Venelino Filipovo, Pau Morerio ir Andrejaus Cordošo keliai.

Pernai klube darbus pradėję už sporto operacijas atsakingi Deividas Česnauskis ir Deividas Šemberas prieš sezoną į Vilnių atvežė net 11 naujų futbolininkų, o vasarą pasipildė dar šešiais naujokais. Pernai sezono metu jiems kelis kartus teko skubiai ieškoti ir naujų trenerių. Vasarį į Lietuvos nacionalinę rinktinę pasukusį Valdą Urboną pakeitė Marekas Zubas, o liepą šio specialisto vietą užėmė buvęs Kauno "Stumbro" strategas J.Martinsas. Tačiau pasibaigus sezonui žinių apie naujus futbolininkus ar būsimą komandos strategą iš "Žalgirio" stovyklos futbolo mėgėjai nesulaukė, o pastaruoju metu užsienio žiniasklaidoje vis dažniau pasirodo informacija apie kitų klubų susidomėjimą "Žalgirio" atakų lyderiais Tomislavu Kišu ir Liviu Antaliu. Vis dėlto žalgiriečių tyla netrukus turėtų pasibaigti. "Vilniaus dienos" žiniomis, komandai nuo pirmos treniruotės diriguos futbolo specialistas iš užsienio, o atvykus naujam treneriui prasidės ir aktyvūs sudėties komplektavimo darbai.

Ambicingi pretendentai

Be skambių fanfarų sezonui ruoštis pradėjo ir dar viena sostinės komanda. Nuo 2016 m. LFF Pirmoje lygoje žaidęs ir per ketverius metus tris bronzos medalių komplektus iškovojęs "Vilniaus Vytis" šiais metais norėtų išmėginti jėgas ir elitiniame šalies futbolo divizione. Komandos vadovo Beno Baltusio teigimu, Lietuvos futbolo federacija teigiamai vertina tokias "Vilniaus Vyčio" ambicijas, bet norėdamas žaisti A lygoje klubas privalo pateikti konkrečias finansines garantijas. "Mes ir patys puikiai suprantame, kad be atitinkamo biudžeto A lygoje nėra ką veikti. Privalome surinkti bent 300 tūkst. eurų biudžetą, o tai tikrai nėra taip lengva ir paprasta. Tačiau rankų nenuleidžiame, aktyviai ieškome potencialių rėmėjų, tuo pat metu teikiame ir visą kitą būtiną dokumentaciją LFF Licencijavimo skyriui. Turime federacijos patikinimą, kad "Vilniaus Vytis" pagal sportinį principą yra kviečiamas į A lygą, bet galutinis sprendimas dėl šio sezono A lygos dalyvių bus priimtas tik vasarį. Iki to laiko mes turime išspręsti visus finansinius klausimus", – teigė B.Baltusis.

Jo teigimu, komandai ir šį sezoną diriguos Algimantas Liubinskas ir Egidijus Juška, tačiau ekipos sudėtyje bus daug permainų.

"A lygoje norime būti konkurencingi, o ne tik grumtis dėl išlikimo. Kad galėtume mesti iššūkį lygos senbuviams, privalome suburti pajėgią sudėtį. Dairomės ir į aukščiausio lygio patirties turinčius lietuvius, ir į užsieniečius. Iš praėjusio sezono komandoje turėtų likti tik 7–8 žaidėjai, kiti bus nauji, ne tik jaunimas, bet ir vyresni, patyrę futbolininkai", – tikino "Vilniaus Vyčio" komandos vadovas.

Kas žais šiemet A lygoje?

Praėjusių metų gruodį LFF informavo, kad dėl manipuliavimo varžybų rezultatais iš A lygos buvo pašalintos Klaipėdos "Atlanto" ir "Palangos" komandos. Nors šių ekipų vadovai su tokiu sprendimu nesutiko ir žadėjo sprendimą skųsti LFF Apeliciniam komitetui, neaišku, ar šiais metais nei Klaipėdos, nei Palangos komandų A lygoje bus. Šiuo metu A lygos licencijų siekia čempionė Marijampolės "Sūduva", Vilniaus "Žalgiris" ir "Riteriai", "Kauno Žalgiris", "Panevėžys", Pirmos lygos nugalėtojai Telšių "Džiugas", antrą vietą užėmusi Gargždų "Banga", bronzą iškovojęs "Vilniaus Vytis", taip pat Alytaus "Dainava" ir Kauno "Hegelmann Litauen".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių