Quantcast

Po futbolo karaliaus vizito – dūris į skaudulius

"Šventės praeina, o stadionai lieka. Deja, Lietuvoje tai supranta ne visi", – atsiduso Benjaminas Zelkevičius. Žmonės medžiuose, susigrūdę ant aplinkinių kalvelių, nes netelpa į ankštą LFF stadioną. Tokių vaizdų liudininkais antradienį tapo Portugalijos futbolo žvaigždės.

Aistros dėl C.Ronaldo

Kai Cristiano Ronaldo rungtynių išvakarėse stebėjosi neįprasta LFF stadiono danga ir mikroskopinėmis tribūnomis, buvęs legendinis Vilniaus "Žalgirio" ir Lietuvos rinktinės treneris B.Zelkevičius mynė prezidentūros slenkstį. Šalies Prezidentas Gitanas Nausėda asmeniniame susitikime garsaus futbolo specialisto paprašė pasidalyti šios sporto šakos skauduliais bei aptarė aktualijas.

Prezidentūroje apsilankęs B.Zelkevičius su G.Nausėda aptarė opiausias šalies futbolo problemas.

Vėliau abu pokalbio dalyviai kartu su 5 tūkst. žiūrovų stebėjo intriguojantį spektaklį, kuriame lietuviai daugiau nei valandą aršiai priešinosi Europos čempionams. Vis dėlto keturi C.Ronaldo ir vienas Williamo Carvalho įvarčiai portugalams nutiesė tiltus į itin svarbią pergalę 5:1. Laimėjimas Vilniuje juos pakėlė į 2-ąją vietą Europos pirmenybių atrankos B grupėje ir suteikė gerus šansus pavyti grupės lyderius ukrainiečius.

Tuo metu lietuviai paneigė daugelio ekspertų skeptiškas prognozes, ir privertė rimtai sukrusti tituluotus varžovus. Praleidę greitą įvartį – 7-ąją min. iš 11 m, įpusėjus kėliniui jie sugrįžo į kovą. 28-ąją min. po kampinio tiksliai galva kirto Vytautas Andriuškevičius. Perlieti šalto dušo portugalai metėsi į priekį, bet jų šūvių serijas niekais vertė neįtikėtinus šuolius demonstravęs vartininkas Ernestas Šetkus. Įtampa neatslūgo iki antrojo kėlinio vidurio, kai C.Ronaldo vieną po kito triskart (62, 65 ir 76 min.) pasiuntė kamuolį į mūsiškių vartų tinklą.

Atlikęs savo darbą 34-erių puolėjas pats paprašė keitimo. 79-ąją min. penkis kartus geriausias pasaulio futbolininkas sėdo ant atsarginių suolo. Net ir tada gausūs gerbėjai žvaigždės nepaliko ramybėje. Į aikštę išsiveržęs jaunuolis mėgino pasidaryti asmenukę, tačiau buvo išgrūstas apsaugos ir perduotas policijos pareigūnams.

Pralaimėję, bet nepažeminti

Griaudint ovacijoms veją palikęs C.Ronaldo, dėl Vilniuje pelnytų įvarčių, tapo visų laikų rezultatyviausiu Europos čempionatų atrankos žaidėju. Turino "Juventus" klubo legionierius su 25 įvarčiais aplenkė legendinį airį Robbie Keaną. Taip pat portugalas pakartojo asmeninį rezultatyvumo rinktinėje rekordą – keturis įvarčius prieš tai jis buvo įmušęs ir per 2016-ųjų akistatą su nykštukine Andora.

"Kartais kuriame iliuzijas, kad tokiems žaidėjams kaip C.Ronaldo sukelsime problemų. Matome, kaip jie adaptuojasi prie sąlygų, nes turi puikią kamuolio valdymo techniką, puikiai mato aikštę. Sakyčiau, jiems netgi patogiau žaisti tokioje "greitoje" aikštėje", – po mačo portugalo pasirodymą komentavo Lietuvos rinktinės treneris Valdas Urbonas.

"Tas antras įvartis nusprendė rungtynių eigą, – pripažino strategas. – Tokiu intensyvumu, kuris buvo pirmas 60 min., mums dar sudėtinga žaisti ir tai atlaikyti fiziškai. Žaidėjai sakė jaučiantys nuovargį. Tai galbūt viena priežasčių, kodėl sugriuvome per paskutines 30 min."

Vis dėlto treneris neliko nusivylęs savo auklėtiniais.

"Ryte atsikėlę galėsime pasakyti, kad nesame visiški lūzeriai. Galime susikaupti ir susikauti su Europos čempionais", – dėstė vairininkas.

"Niekas nesitikėjo, kad 60 min. pasigalynėsime su portugalais, išlyginsime rezultatą ir sukursime tiek progų. Mes pasimėgavome, buvo smagu, o tada grįžome į realybę, kur pamatėme, kad meistriškumas skiriasi", – treneriui pritarė įvartį pelnęs gynėjas V.Andriuškevičius.

Nepaisant pastangų, lietuviai su vieninteliu tašku per 5 rungtynes liko paskutinėje, 5-ojoje grupės pozicijoje, iš kurios mėgins pabėgti po mėnesio. Spalio 11 d. jie vyks į Ukrainą, o po trijų dienų kausis su serbais Vilniuje.

Gelbės šalies Prezidentas?

Apie pastarųjų dienų aktualijas "Kauno diena" kalbėjosi su B.Zelkevičiumi.

– Treneri, kaip pavadintumėte rungtynes su Portugalijos rinktine?

– Vieniems šventė, kitiems egzaminas. Sirgaliams – šventė, futbolininkams – egzaminas. Tačiau šaliai tai – ir didelė gėda. Kalbu apie stadioną. Padėtis išties katastrofiška. Juk visa tai matėme ne tik mes, bet ir portugalai, ir visa Europa. Užvakar įsitikino ir mūsų šalies Prezidentas. Manau, kad dėl žlugusių nacionalinio stadiono planų atsakomybę turėtų prisiimti ne vienas politikas, buvę vyriausybės ir miesto vadovai.

– Kalbant apie dabartinį Prezidentą. Mačo išvakarėse jūs buvote pakviestas asmeninio pokalbio į prezidentūrą. Kokias temas aptarėte su G.Nausėda?

– Gal labai aštrių temų ir nebuvo, bet kalbėjomės apie daug ką. Tiksliau, diskutavome korektiškai, ramiai ir prasmingai. Susidariau įspūdį, kad dabartinis Prezidentas – futbolo draugas. Neslėpsiu, vizito pradžioje gerokai jaudinausi, bet sužinojęs, kad G.Nausėda puikiai išmano futbolo subtilybes, su juo susijusius procesus, ir netgi pats žaidžia futbolą, atsipalaidavau ir bendravimas tapo tikrai nuoširdus. Manau, kad mūsų pokalbio rezultatai gana greitu metu turėtų pasimatyti.

– Kertinė futbolo problema – nepakankamai išvystyta infrastruktūra, kurioje rengiami jaunieji futbolininkai, taip pat jau dvidešimt metų statomas nacionalinis stadionas?

– Čia yra keletas aspektų. Visi keikia futbolo federaciją dėl rezultatų, dėl aikščių nebuvimo, tačiau tai – ne visai pagrįsta. Federacija nemažai investuoja į aikštynus, dangas, tačiau labiausiai trūksta valstybės požiūrio. Pavyzdžiui, Lietuvoje 2011 m. vyko Europos krepšinio čempionatas. Buvo valstybės siekis jam tinkamai pasirengti. Todėl išdygo daug naujų gražių arenų ir buvo ilgam išspręsta krepšinio bazių problema. Tokios pat politinės, valstybinės valios reikia ir futbolui. Vilniuje turime vos vieną maniežą, o tokiam miestui reikėtų bent dešimties. Sakysite, mes maža valstybė, todėl negalime pasiekti aukštumų futbole? Nieko panašaus! Turime Islandijos, kitų mažų valstybių pavyzdžius. Kai atsirado prielaidos talentų auginimui, pridygo ir pačių talentų. Pažiūrėkite, kur Islandijos futbolas yra dabar.

– Vis dėlto antradienis buvo bene vienintelė Lietuvos futbolo istorijoje diena, kai žmonės mokėjo ir šimtą ir du šimtus eurų už bilietą į rinktinės rungtynes!

– Apie tai ir kalbu. Man nesuvokiamas mūsų sporto ministro pasakymas, kad Lietuvoje žmonės nesidomi futbolu. Antradienį dar kartą pamatėme, kad domisi ir net labai. Futbolas yra absoliučiai populiariausia šaka pasaulyje. Lietuva – ne išimtis. Juk pas mus futbolą žaidžia per 40 tūkst. žaidėjų, per tūkstantį mergaičių ir moterų. Tai – dideli skaičiai. Vaikai veržiasi į treniruotes, bet jie neturi kur normaliai sportuoti. Aš labai tikiu, kad dabartinis Prezidentas padės pajudinti šias senas bėdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patriotas

patriotas portretas
UZPELKIS SAUNUOLIS TIESIAI I 10

Užpelkis

Užpelkis portretas
Ką duos tas "atsakomybės prisiėmimas" ? Demokratija tuom ir "žavi", kad čia niekas už nieką neatsako. Vienas pasakys, kad jis "dar nedirbo", kitas - kad "jau nedirbo", o trečias aplamai, kad "neprisimena kaip ten buvo". Tuščios kalbos. Reikia į priekį žiūrėti, ne atgal. Jei Kaune atsirado žmogus kuris stadioną Lietuvai vistik pastatys, tai negi negalima sukurti sistemos, kuri reikiamo lygio futbolininkus parengtu ?! Čia reikia valdžios įsikyšimo, nes LFF tarbaklyniai savo mentalitetą jau 30 metų demonstruoja. Tai bedvasiai, merkantilistinės pasaulėjautos nykštukai, toliau juodo džipo ir kibiro šašlykų nematantys. Jie nieko nedarė ir nieko nedarys.

Sigitas

Sigitas portretas
Labai keista kai už tą futbolo aikštės butaforija žiūrovams reikėjo mokėti t.y. "kai žmonės mokėjo ir šimtą ir du šimtus eurų už bilietą į rinktinės rungtynes! ". Jeigu toji aikštė yra vadinama neįprasta LFF stadiono danga, tai apie kokį gerą profesionalų Lietuvos futbolą čia galima kalbėti? Todėl labai teisingai pastebėta t.y. "Manau, kad dėl žlugusių nacionalinio stadiono planų atsakomybę turėtų prisiimti ne vienas politikas, buvę vyriausybės ir miesto vadovai". Todėl čia netik kad tie turėtu prisiimti atsakomybę, bet reikia atlikti teisinį tyrimą ir iš kaltininkų išieškotu tuos dėl savo neūkiškumo tuos pridarytus nuostolius.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių