Quantcast

Pabaigtuvėms – skaudi Europos futbolo čempionų pamoka

Lietuvos futbolo rinktinė 2020-ųjų Europos čempionato atrankos varžybas užbaigė taip pat, kaip ir pradėjo, – nesėkme, tačiau itin skaudžia: 0:6 pralaimėjo ypatingiems varžovams – Senojo kontinento čempionams portugalams.

C.Ronaldo – netoli rekordo

Šešis įvarčius mūsiškiai praleido per mačą Algarvės stadione.

Per pirmą dvikovą su Portugalijos vienuolike Vilniuje rugsėjo 10-ąją Lietuvos futbolininkams pavyko įmušti garbės įvartį, bet irgi pralaimėta – 1:5.

Per abu mačus pasaulio ir portugalų futbolo žvaigždė Cristiano Ronaldo pelnė septynis įvarčius.

Jokios kitos šalies vartininkų jam nepavyko tiek kartų nuginkluoti – po penkis įvarčius C.Ronaldo yra įmušęs į Andoros, Armėnijos, Švedijos ir Latvijos ekipų vartus.

Be to, Cristiano dar labiau priartėjo prie pasaulio rekordo: puolėjas savo šalies nacionalinei rinktinei yra pelnęs jau 98 įvarčius – vienuolika mažiau, nei yra pavykę iraniečiui Ali Daei (109 įvarčiai).

Gynėsi, bet neapsigynė

"Rezultatas atspindi tai, kas vyko aikštėje. Tikėjomės geresnio rezultato, bet realiai neturėjome jokių kontrargumentų tokiam Portugalijos komandos žaidimui, – po rungtynių Algarvėje kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Valdas Urbonas. – Akcentavome organizuotą ir disciplinuotą gynybą, bet vis tiek nesisekė apginti savo vartus."

"Dvikovos baigtis parodė portugalų jėgą ir mūsų galimybes, – pripažino vartininkas Ernestas Šetkus. – Turėjome žaidimo planą, rungtynėms ruošėmės atsakingai, bet varžovai nesuteikė jokios erdvės. Vos gaudavome kamuolį, prie mūsų žaidėjo iškart prišokdavo trys ar keturi portugalai. O kiekvienas greitas įvartis pakeičia rungtynių eigą. Tai kaip smūgis į paširdžius."

"Mes labai gerai žaidėme pirmą kėlinį, galėjome įmušti daugiau nei du įvarčius. Per pertrauką paprašiau komandos neatsipalaiduoti, nemažinti greičio, toliau žaisti visa jėga", – sakė Portugalijos ekipos strategas Fernando Santosas.

Pokyčiai – būtini

"Šios rungtynės tik dar kartą apnuogino mūsų futbolą kamuojančias sistemines problemas. Matome, kad net ir geriausi Lietuvos futbolininkai, žaidžiantys užsienio klubuose, visais atžvilgiais nusileidžia aukščiausio lygio čempionatuose rungtyniaujantiems varžovams. Dėl to nekaltinu nei mūsų trenerių, nei žaidėjų. Nemanau, kad jie nenorėjo pasirodyti geriau, bet jų galimybių ribos yra labai aiškios ir niekas nesikeis, jei nesiimsime rimtų sisteminių klubų varžybų pokyčių", – sakė "Kauno dienai" buvęs ilgametis nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris Algimantas Liubinskas.

– Ką turite galvoje?

– Ne kartą kalbėjau, kad Lietuvos futbolo A lygoje turi žaisti daugiau nei aštuonios komandos. Gal dabartinis formatas tinka keliems pajėgiausiems klubams, kurių gretose dominuoja legionieriai, bet jis visiškai neatitinka Lietuvos futbolininkų interesų. Mes artėjame prie to, kad po kelerių metų į nacionalinę rinktinę teks kviesti pirmojoje lygoje žaidžiančius lietuvius. Jei daugiau lietuvių žaistų A lygoje, susidarytų tam tikra konkurencinė terpė, kurioje mūsų jauni futbolininkai sparčiau tobulėtų, gal kai kuriems pavyktų gerai užsirekomenduoti ir išvykti į stipresnius užsienio klubus. Tai būtų naudinga ir Lietuvos rinktinei. Tačiau Marijampolės "Sūduva" ir Vilniaus "Žalgiris" paiso tik savo interesų, jiems nereikia didesnės A lygos. Jei nesikeis mūsų nacionalinis čempionatas, neatsiras reikalavimų klubams remtis jaunais lietuviais, o ne vien legionieriais, tai nepasikeis ir rinktinė. Tad ir ateityje matysime tokį pat nykų futbolą ir džiaugsimės, jei pavyks išvengti sutriuškinimo arba išplėšti lygiąsias.

– Pirmos rungtynės su portugalais Vilniuje taip pat baigėsi skaudžiu pralaimėjimu, bet tada, kaip ir per vėliau įvykusius mačus su ukrainiečiais ir serbais, Lietuvos rinktinės žaidime pastebėtos ir tam tikros pozityvios tendencijos. Ką manote apie dvikovą Algarvėje?

– Portugalijos rinktinė – aukščiausio lygio futbolo komanda, savo arenoje ji nesuteikė nė menkiausios progos suabejoti jos potencialu. Prie to prisidėjo ir mūsų futbolininkai, padarę nedovanotinų klaidų net savo baudos aikštelėje. O tai, kad vienas ar kitas rungtynes mūsiškiai pralaimėjo mažesniu skirtumu, šiek tiek ilgiau žaidė su kamuoliu ar surengė kelias pavojingas atakas, dar nereiškia, kad mūsų futbolas atsigauna ar žengia į priekį. Šiuo metu neturime jokių prielaidų optimizmui ar tikėjimui, kad Lietuvos rinktinė gali įveikti Portugalijos, Serbijos ar Ukrainos lygio komandas.

Algarvės stadione mūsų šalies vienuolikę palaikė ir sirgaliai iš Dzūkijos.

– Atrankos į "Euro 2020" varžybų B grupėje mūsų šalies rinktinė surinko vos vieną tašką, bet galbūt pamatėte ir viltingų prošvaisčių?

– Manau, kad galime pasidžiaugti tik tuo, kad Lietuvos rinktinėje daug žaidė jaunasis "Sūduvos" talentas Paulius Golubickas. Man asmeniškai džiugu, kad treneriai prisiminė Serbijoje rungtyniaujantį Justą Lasicką. Šie futbolininkai – mūsų nacionalinės komandos ateitis, bet jų aiškiai nepakanka. Reikėtų daugiau tokių golubickų ir lasickų, bet mes jų nesugebame išugdyti. Dabar didelės viltys siejamos su Briuselio "Anderlecht" vaikų ir jaunimo ugdymo metodika, kurią artimiausius trejus metus remsis aštuoniolika ar devyniolika futbolo mokyklų Lietuvoje. Tačiau metodikų mes turėjome ir anksčiau, jos nebuvo prastesnės nei "Anderlecht". Viskas priklauso nuo trenerių požiūrio ir jų pastangų dirbti su vaikais. Kažkada Lietuvoje jau veikė efektyvi jaunųjų futbolininkų rengimo sistema, kurios pagrindinis ir privalomas akcentas – bent po du šešiolikmečius futbolininkus šalies čempionate dalyvaujančiose komandose. Daug kam tai labai nepatiko, tačiau tokiu būdu mums pavyko išugdyti futbolininkus, kurie 1983–1989 m. tapo Vilniaus "Žalgirio" meistrų vienuolikės lyderiais. Jie išgyveno pašėlusios konkurencijos sąlygomis ir įrodė, kad yra verti žaisti geriausioje šalies ekipoje. Dabar lietuviai net neturi galimybių konkuruoti ir tobulėti A lygoje, ką jau kalbėti apie užsienio klubus. O, be to, neverta tikėtis ir ryškesnių rinktinės žaidimo pokyčių.

Anglai įmušė 7 įvarčius

Vietas "Euro 2020" finalo turnyre jau užsitikrino dešimt komandų – Anglijos, Čekijos, Ukrainos, Ispanijos, Lenkijos, Prancūzijos, Turkijos, Belgijos, Rusijos ir Italijos.

Anglai Vemblio stadione, stebint 77 277 žiūrovams, 7:0 sutriuškino Juodkalnijos atstovus. Nugalėtojams tris įvarčius pelnė Hary Kane'as.

Arti tikslo yra ir išvengti atkrintamųjų varžybų etapo gali Portugalijos, Serbijos, Nyderlandų, Vokietijos, Šiaurės Airijos, Airijos, Danijos, Šveicarijos, Kroatijos, Vengrijos, Slovakijos, Švedijos, Rumunijos, Norvegijos, Austrijos, Suomijos vienuolikės.

Rytoj B grupėje susitiks Serbijos ir Ukrainos bei Liuksemburgo ir Portugalijos rinktinės.

Atrankos varžybos grupėse finišuos lapkričio 19-ąją.


Statistika

Portugalija–Lietuva 6:0 (2:0).

Algarvės stadionas, 18 534 žiūrovai.

Teisėjas: Ruddy Buquet (Prancūzija).

Įvarčiai: 7 min. (11 m baudinys) ir 22 min. C.Ronaldo (1:0 ir 2:0), 52 min. Pizzi (3:0), 56 min. G.Paciencia (4:0), 63 min. B.Silva (5:0), 65 min. C.Ronaldo (6:0).

Portugalija: R.Patricio, R.Diasas, Fonte, C.Ronaldo (nuo 83 min. D.Jota), B.Silva (nuo 66 min. Bruma), G.Paciencia, Ricardo, B.Fernandesas (nuo 72 min. J.Moutinho), R.Nevesas, M.Rui, Pizzi.

Lietuva: E.Šetkus, V.Andriuškevičius, E.Girdvainis, M.Palionis, M.Kuklys (nuo 57 min. D.Matulevičius), S.Mikoliūnas, V.Slivka, D.Šimkus, P.Golubickas (nuo 72 min. J.Lasickas), A.Novikovas, F.Černychas (nuo 80 min. D.Kazlauskas).

Komandų rodikliai. Smūgiai į vartus – 35 ir 2, smūgiai į vartų plotą – 14 ir 0. Kampiniai – 12 ir 1. Nuošalės – 1 ir 0. Žaidimas su kamuoliu – 70 proc. ir 30 proc. Kamuolio perdavimai – 771 (iš jų tikslūs 711 – 92 proc.) ir 300 (iš jų tikslūs 231 – 77 proc.).


Turnyro lentelė

1. Ukraina  6  1  0  15:2  19

2. Portugalija  4  2  1  20:6  14

3. Serbija  4  1  2  15:15  13

4. Liuksemburgas  1  1  5  7:14  4

5. Lietuva  0  1  7  5:25  1



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių