Quantcast

Nacionalinės futbolo akademijos „Be1“ sezono startas: 15 pergalių ir 134 įvarčiai

  • Teksto dydis:

Profesionalius žaidėjus tarptautiniame kontekste ugdanti Nacionalinė futbolo akademija „Be1“ nepaliauja stebinti ne tik keletą savaičių iš eilės išsilaikydama turnyrinių lentelių viršuje, bet ir stulbinama auklėtinių pažanga – net šeši akademijos sportininkai dalyvavo U-16 Nacionalinėje futbolo akademijos stovykloje.

Džiaugdamasis įspūdingais čempionatuose rodomais „Be1“ rezultatais po 15 varžybų – 134:21, klubo vadovas Andrius Markevičius su žiniasklaida dalinosi mintimis apie treniravimo procesuose priimamus sprendimus ir vienus pagrindinių varžovų – „Anderlecht“ akademijos jaunimo ugdymo sistemą pasirinkusias komandas:

„Jauniesiems futbolininkams ypatingai svarbu mokytis skirtingų žaidimo stilių ir perimti įvairių pasaulyje lyderiaujančių mokyklų žinias. Tiems, kurie treniruojasi pagal skirtingo lygio metodikas, ilgainiui būna kur kas paprasčiau prisitaikyti įvairiuose klubuose.

Mano akimis, tik savo emocijas kontroliuojantis žaidėjas gali būti psichologiškai pasiruošęs rungtynėms.

Pagal „Be1“ klubo filosofiją, žaidėjus ruošiame ne tik futbolo aikštelėje – daug dėmesio skiriame ir visapusiškam šiuolaikinių intelektualių žaidėjų ugdymui, nes norime, kad jauno amžiaus nariai turėtų galimybę išvažiuoti ir likti užsienio klubuose. Turime pavyzdžių, kuomet jauni žaidėjai išvažiavo, tačiau koją jiems pakišo kalbos barjeras, žaidimo intensyvumas ir psichologinės problemos, todėl tobuliname šiuos aspektus integruodami sporto psichologo paslaugas ar užsienio kalbų mokymąsi.

Aukštesnį intensyvumą treniruočių metu užtikrina nuolatiniai treneriai iš užsienio, o ne vos keletą kartų per metus atvykstantys treneriai iš „Anderlecht“ klubo, kurie tuo pačiu stebi ar Lietuvoje neužaugo naujų talentų. Tai vienas iš esminių skirtumų tarp mūsų pasirinkto kelio ir akademijų, naudojančių „Anderlecht“ programą. Manau, jog vos per keletą susitikimų su tam tikros futbolo sistemos atstovais perduoti žaidimo filosofiją yra neįmanoma – tuo labiau perteikti ją savo auklėtiniams. Jeigu norime jaunuosius žaidėjus išmokyti žaisti pagal šią programą, kiekvienoje akademijoje turime turėti techninį „Anderlecht“ klubo deleguotą direktorių. Bent vieną dvejoms akademijoms.“

Pasiruošimas varžyboms

Kalbėdamas apie „Be1“ akademijos ruošimąsi rungtynėms, A. Markevičius minėjo, kad keturios akademijos komandos sezonui ruoštis pradėjo dar vasaros viduryje – pradedant fiziniu pasirengimu, baigiant žaidimo braižo mokymusi. Pasirodo, prieš varžybas treneris analitikas analizuoja priešininkų komandų  rungtynių įrašus, pabrėždamas silpnąsias ir stipriąsias vietas, o vyriausiasis treneris tardamasis kartu su fizinio rengimo treneriais nusprendžia, kurie žaidėjai neturi mikrotraumų, nuovargio ir yra pasirengę žaisti varžybose:

„Žaidėjų fizinei kondicijai sekti naudojame aukščiausio lygio įrangą „Catapult“, kurią Lietuvoje naudoja vos keletas profesionalių klubų. Įvertinę savaitės darbą ir fizinę būseną, varžybų išvakarėse žaidėjams pranešame, kurie žaidėjai rungtyniaus rytojaus varžybose, o kurie ne.“

Nacionalinės futbolo akademijos „Be1“ treniruočių ir užsiėmimų metu, žaidėjai išbando įvairiausius savireguliacijos, dėmesio reguliavimo, lyderystės, susikaupimo, komunikacijos ir negatyvių emocijų sutramdymo aikštelėje metodus, kurie ilgainiui padeda mažinti užsidirbtų  kortelių skaičių.

„Žinau, kad Lietuvoje yra klubų, besidžiaugiančių kortelėmis ir sakančių, kad tokiu būdu kyla žaidimo intensyvumas, tačiau aš nesutinku su neigiamų emocijų skatinimu varžybose. Aikštelėje žaidėjai turėtų būti mokomi kurti, o ne griauti varžovų žaidimą – ypatingai tuomet, kai nėra galimybių apsiginti, tačiau kai kurių klubų įvairaus amžiaus komandų žaidimų braižuose tai įžvelgiu. Mano akimis, tik savo emocijas kontroliuojantis žaidėjas gali būti psichologiškai pasiruošęs rungtynėms.“ – papildė klubo vadovas.

„Be1“ treneriai

Kalbant apie užsieniečius trenerius, dirbančius su futbolininkais, „Be1“ atidžiai renkasi itin žingeidžius, mokančius dirbti su su šiuolaikinėmis technologijomis ir turėjusius galimybę dirbti su aukščiausio lygio futbolo organizacijomis. Iš lietuvių trenerių klubas tikisi žaidimo supratimo, gebėjimo žaidėjams parodyti techninius elementus ir norinčių mokantis kilti aukščiau, negu Lietuvos futbolas. Klubo vadovas dalinosi:

„Lietuvių trenerių, dirbančių užsienio klubuose, apart keleto išimčių, nėra. Jeigu visgi taip nutiktų ir po kurio laiko jie norėtų grįžti į Lietuvą pasidalinti savo žiniomis, tuomet matytume atgimstantį futbolą. Dabar belieka vienintelis kelias – vežtis trenerius iš pasaulio futbole lyderiaujančių šalių. Prieš 15 metų mano tėtis sakė tai Lietuvos futbolo federacijos tuometiniams vadovams, tačiau jie to nesuprato.“

Klubo vadovo A. Markevičius verslo filosofija – tiek įmonių, tiek klubo viduje leisti augti naujiems lyderiams, nes tik užsiauginus specialistus galima tikėtis Lietuvos futbolo atgimimo: „Pažiūrėkite į U-17 Nacionalinėje rinktinėje esančius vaikus, dirbančius kartu su naujuoju treneriu Mariumi Stankevičiumi, kuris žaidė užsienio klubuose ir trenerio darbo mokėsi iš aukščiausio lygio specialistų. Jis – tikras autoritetas, atnešęs naujų vėjų į jaunimo rinktines.“

To paties bus siekiama ir naujoje Nacionalinės futbolo akademijos „Be1“ futbolo mokykloje „KIX“, kurioje dėmesys 6-11 m. vaikams bus skiriamas visapusiškam vaiko tobulėjimui tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Vienas pagrindinių naujosios mokyklos, besikuriančios Vilniuje, tikslų – keisti Lietuvos jaunimo futbolą, supažindinant vaikus su futbolo subtilybėmis, kurios ilgainiui ne tik padėtų priimti geresnius sprendimus, bet ir gerintų žaidimo metu naudojamus techninius įgūdžius.

Norintys tapti ateities futbolo žvaigždėmis, apie Nacionalinę futbolo akademiją „Be1“ gali skaityti čia, o susipažinti su nauja futbolo mokykla „KIX“ štai čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių