Quantcast

Lietuvos futbolo talentų ugdymui – daniška patirtis

  • Teksto dydis:

Per 70 Lietuvos futbolo trenerių dalyvavo Kaune surengtame žinomo danų futbolo specialisto Carsteno Dohmo seminare apie vaikų ir jaunimo ugdymą. Lietuvos sporto universitete vykęs renginys tapo šiemet pirmuoju, tačiau toli gražu ne paskutiniu tokio masto forumu mūsų šalyje.

Žinomą lektorių iš Skandinavijos pakvietė Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacija (LVJFA), kuri inicijavo jaunimo ugdymo programos paiešką ir pateikimą Lietuvos futbolo akademijoms.

Sulaukė ažiotažo

Pasak organizatorių, C.Dohmas į jų akiratį pateko, nes garsėja kaip patyręs treneris, instruktorius ir sporto konsultantas. Pastaruoju metu danas vadovauja savo įkurtai konsultavimo kompanijai „Football4Future“, taip pat dirba tolimojoje Kinijoje. Lektorius dirba Šanchajaus „SIPG“ klubo techniniu konsultantu bei talkina keliems Danijos futbolo klubams, konsultuoja Danijos sporto asociaciją.

Seminare tarp daugelio jaunimo ir suaugusiųjų trenerių apsilankė praeityje garsūs Lietuvos rinktinės futbolininkai Andrius Skerla, Valdas Trakys, Tomas Tamošauskas, lektoriaus tėvynainis, Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės vairininkas Caritas Falchas, šalies jaunių (iki 19 metų) rinktinės treneris Antanas Vingilys, futbolo akademijų bei mokyklų atstovai, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai ir daugelis kitų.

Pavyzdys - Islandija

Svečias iš Danijos ne vieną valandą laikė prikaustęs sausakimšos auditorijos  dėmesį. Didžioji C.Dohmo pranešimo dalis teko treniravimo programų ir metodikų išdėstymui. Lektorius išsamiai, žingsnis po žingsnio pasakojo apie vaikų ir jaunimo ugdymą. Kokybė vietoj kiekybės, įtaiga ir motyvavimas vietoj muštro, dėmesys net smulkiausioms detalėms – tai, pasak dano, tiesiausi keliai kopiant į aukšto meistriškumo viršūnę.

Savo pranešimuose specialistas rėmėsi šalių, kuriose dirba bei išmano jų futbolo virtuvę iš vidaus, pavyzdžiais. Gimtoji Danija, vienu didžiausiu atradimų pasaulyje vadinama mažytė Islandija, o greta – milžiniška savo dydžiu, bet nykštukė futbolo pasiekimais – Kinija.

Kodėl Islandija, turinti vos daugiau nei 300 tūkst. gyventojų, pasiekė stulbinamų aukštumų praėjusiame Europos čempionate ir įsitvirtino Senojo žemyno rinktinių elite. Kuo islandų futbolas skiriasi nuo kur kas didesnės kaimynės Danijos? Kas trukdo panašioje geografinėje ir klimatinėje zonoje esančiai Lietuvai parengti daugiau talentų, neprapuolančių Anglijos, Vokietijos ar kitose stipriausiose pasaulio futbolo lygose? Šias temas taip pat palietė C.Dohmas.

Šuoliui – 7 – 8 metai

„Visi mes ir jūs norite kuo greitesnio rezultato. Jei matome kalno viršūnę, galvojame, kaip būtų šaunu ją pasiekti vos per kelias minutes sraigtasparniu. Tačiau iš tiesu mes turime visą kelią įveikti savo kojomis, etapais, pakeliui stiprėdami patys ir vesdami paskui save kitus“, - vaizdingais pavyzdžiais vaikų trenerius motyvavo lektorius.

Pasak specialisto, tikslą užkopti į Europos futbolo viršūnę daugiau nei prieš dešimtmetį išsikėlė ir islandai. Ir visą tą laikotarpį nuosekliai judėjo jo link – valstybės padedami diegė puikią futbolo infrastruktūrą, statė aikštynus ir stadionus, stiprino trenerių bei žaidėjų motyvaciją, auginosi naują talentų kartą. Dano žodžiais, prie islandų sėkmės prisidėjo ir jų - „tikrųjų vikingų“ charakteris.

„Patikėkite, nieko nėra neįmanomo. Ir Lietuva, kurioje pastaraisiais metais futbolo talentų itin trūksta, gali pasekti Islandijos pavyzdžiu. Žinoma, tokie radikalūs pokyčiai įmanomi ne per metus ar dvejus. Bet per 7-erius, 8-erius galime užsiauginti gabią kartą, kuri tinkamai atstovautų ir šalies rinktinę ir klubus tarptautinėje arenoje.

Paklaustas, kokie faktoriai svarbiausi siekiant šio tikslo, C.Dohmas atsakė:

„Jų yra ne vienas. Bet svarbiausia visiems drauge nusistatyti bendrą darbo kryptį, pasirinkti tinkamiausias metodikas ir sistemas, o tada būtina susitarimo laikytis. Ir dar – visiems suvienyti jėgas, nežiūrėti vien tik savo kiemo, savo mokyklos interesų, o mąstyti plačiau, strategiškai. Juk jei pasiseks pakilti Lietuvos futbolui bendrai, garbės ir naudos užteks jums visiems“.

Rinksis tinkamiausią Lietuvai

Svečias renginio dalyviams išsamiai papasakojo apie ugdymo principus, taikomus Danijoje skirtingiems žaidėjų amžiaus tarpsniams – nuo jauniausio 6 – 9 metų iki pat 17 – 19 metų. Taip pat jis akcentavo fizinio parengimo, taktikos, technikos, mentaliteto junginį kelyje į profesionalų futbolą. Po keletą valandų trukusio pranešimo lektorius atsakė į trenerių klausimus bei smulkiau aptarė jiems rūpimas temas.

Seminare dalyvavęs Lietuvos futbolo federacijos generalinis sekretorius Nerijus Dunauskas vylėsi, jog žengtas pirmasis kokybinis žingsnis jaunimo ugdymo srityje.

„Tokie seminarai turi tapti tradicija ir siekiamybe tiek futbolo akademijoms, tiek rinktinių treneriams. Juk tik garsiai išsakytos idėjos, paremtos aiškia metodologija, ima virsti darbais. Jei treneriai ir žaidėjai dirbs išvien, futbolo vystymasis Lietuvoje pasistūmės į priekį ir didžiausi talentai galės tobulėti konkurencingoje aplinkoje. Būtent to mes ir siekiame LFF strategijoje iki 2020 metų“, - kalbėjo N.Dunauskas.

Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos (LVJFA) prezidento Vytauto Vaškūno teigimu, šiuo renginiu lietuviai neapsiribos. Jau birželio mėnesį mūsų šalyje seminarą ves kitas patyręs specialistas, Briuselio „RSC Anderlecht“ akademijos techninis direktorius.

„Vėliau, drauge su Lietuvos futbolo trenerių bendruomene, kitais specialistais atsirinksime mūsų šaliai tinkamiausią metodiką ir ją taikysime savo talentų ugdymui“, - sakė asociacijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių