Quantcast

LFF galvosūkiai – ir dėl A lygos, ir dėl pasaulio čempionato

Neribotam laikui sustabdytos tarptautinės ir vietinės klubų varžybos, atšaukti rinktinių mačai, tarp jų – ir Baltijos taurės turnyras. Vis garsiau skamba pavojaus varpai ir pasaulio salės futbolo čempionatui. Lietuvos futbolo vadovams pastarosiomis dienomis tenka spręsti ne vieną painų rebusą.

"Per karantiną darbo nesumažėjo. Atvirkščiai, pandemija pamėtėjo didelių iššūkių, tad ramiai karantinuotis nėra kada", – atsiduso Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius

Kovo pabaigoje šalies nacionalinė vyrų rinktinė turėjo atidaryti 2020-uosius kontroliniais mačais išvykoje su Kazachstano ir Estijos ekipomis. Balandžio 10-ąją mūsų šalies moterų rinktinė turėjo žaisti 2021 m. Europos čempionato atrankos rungtynes su Kroatija, birželio 5-ąją – su Rumunija, o 9-ąją – su Belgija. Tačiau ir šios, ir birželio pradžioje suplanuotos Baltijos taurės varžybos buvo nukeltos. Vos startavusi užklimpo ir šalies futbolo A lyga, o nacionaliniai moterų ir vyrų pirmosios lygos turnyrai prislopo nė neprasidėję.

– Kada realiai į aikštę galėtų grįžti A lygos klubai?

– Bendras požiūris yra toks, kad kai bus paskelbta oficiali karantino pabaiga, mes duosime klubams laiko pasirengti startui, nes iškart pradėti varžybas neįmanoma. Manau, trijų savaičių turėtų pakakti. Dėl datų galime tik spėlioti. Mes net negalime pasakyti, koks liks varžybų formatas, kiek ratų spėsime sužaisti – penkis, keturis ar dar mažiau. Ką mes galime padaryti dabar, tai susidėlioti kelis scenarijus. Jei pradedame anksčiau – lieka A scenarijus, jei vėliau – B, jei labai vėlai – C. Turime būti pasiruošę bet kam. Nepamirškime, kad yra ir pirmoji lyga, moterų pirmenybės, vaikų čempionatai. Reikia modeliuoti ir juos.

– Situaciją sunkina ir atskirų savivaldybių sprendimai: iš pradžių Vilnius paskelbė draudimą masiniams reginiams kur kas ilgesniam laikotarpiui, nei tuo metu galiojo valstybėje. Neseniai dėl koronaviruso protrūkio Marijampolėje vietos valdininkai apribojo visus renginius iki pat liepos. Kur tuomet namų mačus žaistų Lietuvos čempionė "Sūduva"?

– Iš tiesų matome problemos kompleksiškumą. Mes negalime pavieniui priimti sprendimų, turime atsižvelgti ir į konkrečių savivaldybių pozicijas. Joms priklauso didžioji sporto infrastruktūros savininkė. Ar jos visos galės suteikti sąlygas sportuoti pasibaigus karantinui? Procesas tampa panašus į programavimą ar modeliavimą: ruošiamės įvairiausiems scenarijams. Tarptautinės futbolo institucijos – UEFA ir FIFA – aiškiai pasakė, kad jų prioritetas – futbolininkų ir sirgalių sveikata. Bet visos didžiosios lygos nori kuo greičiau pabaigti savo čempionatus. Tam tikras mūsų pranašumas, kad A lyga buvo tik prasidėjusi.

– Lietuvos nacionalinė rinktinė jau prarado dvi svarbias repeticijas prieš Tautų lygos startą su Estijos ir Kazachstano ekipomis. Ar jau galutinai?

– Iš birželio jau nusikėlė ir mūsų rinktinei svarbus Baltijos taurės turnyras. Dėl jo galimų datų dar diskutuosime, o kontrolinių rungtynės, manau, turėtų įvykti. Mes Europoje esame pardavę visą bendrą teisių paketą, kuriame įsipareigojome sužaisti tam tikrą kiekį rungtynių. Manau, kad jos nepradings, tik nusikels į rudenį. Bet pabrėžiu: jei niekas nepasikeis į dar blogesnę pusę dėl pandemijos.

– Svarbiausiu 2020-ųjų renginiu Lietuvoje turėjo tapti rugsėjo 12–spalio 4 d. datoms suplanuotas pasaulio salės futbolo čempionatas. Koks jo likimas?

– Galutinį sprendimą FIFA rekomendavo priimti iki balandžio pabaigos. Gegužės 20 d. buvo planuota burtų traukimo ceremonija. Bet dėl nukeltų regionų atrankos varžybų tada dar nežinosime daugelio dalyvių. Dėl paties čempionato laikomės pagrindinio plano. Bet finalinis turnyras priklauso nuo atrankos rezultatų. Šiandien mes žinome tik pusę iš 24 dalyvių. Ar likę dalyviai spės sužaisti savo atrankos turnyrus? Jei per vasarą kvalifikacinės varžybos negalės vykti, tada ir finalinis turnyras turės būti nukeltas. Juk nerengsime pasaulio čempionato tarp trylikos dalyvių. Nors Lietuvai gal tai būtų ir į naudą – mūsų rinktinei būtų lengviau patekti į atkrintamąsias (šypsosi).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių