Quantcast

Klaipėdoje – istorinis įvykis: pasaulio čempionate pirmąkart dirbs dvi moterys teisėjos

  • Teksto dydis:

„Apsikabinome ir kartu nubraukėme ašarą. Tai yra ta vieta, kur visuomet norėjome būti“, – kalbėjo čilietė teisėja Valeria Palma, prisimindama momentą, kai su argentiniete kolege Maria Estefania Pinto sužinojo, jog kartu vadovaus penktadienio E grupės lyderių dvikovai tarp Ispanijos ir Japonijos.

Tai – pirmas kartas pasaulio salės futbolo čempionatų istorijoje, kai vienose rungtynėse dirbs dvi moterys teisėjos.

Jos teigė suprantančios, jog privalo viską padaryti gerai. Pirmą kartą dalyvaujančios pasaulio čempionate arbitrės didžiuojasi gauta istorine galimybe. FIFA.com pasikalbėjo su abiem arbitrėmis prieš penktadienio rungtynes.

– Kaip atsidūrėte teisėjavime?

Maria Estefania Pinto: Visuomet buvau didelė futbolo aistruolė ir norėjau kažkokiu būdu dalyvauti žaidime. Norėjau būti sporto direktorė, bet dar buvau jaunoka ir neturėjau patirties kaip žaidėja. Todėl pradėjau teisėjauti futbole – ką vis dar darau – ir vėliau taip pat prisijungiau prie futsalo.

Valeria Palma: Visuomet dalyvavau futbole ir taip pat futsale. Žaisti mečiau kuomet man suėjo 16 ir gavau darbą. Po to gavau pasiūlymą teisėjauti ir dabar esu čia, gaunu užmokestį už darbą, kurį myliu. Futsalas man yra pats nuostabiausias dalykas, pamilau šią veiklą ir nematau savęs niekur kitur.

– Kas buvo jūsų įkvėpimas?

M. E. Pinto: Nebuvo daug moterų teisėjų. Buvome teisėjų asistentės. Labai norėjau teisėjauti, o jei patenki į futsalą – tą ir darai. Pavyko patekti į Argentinos futbolo asociacijos futsalo teisėjų sąrašą. Pradėjau teisėjauti ir atsirado ši galimybė, tad esu labai sujaudinta.

V. Palma: Man svarbiausia buvo mylėti šį sportą. Tas mane motyvuoja daryti tai, ką darau dabar. Tuo užsiimu daugelį metų, nueiti iki čia – svajonės išsipildymas, įgyvendintas tikslas.

– Ar vis dar galvojate apie tai? Ką sakėte šeimai, draugams?

M. E. Pinto: Artimieji labai laimingi, dirbome sunkiai, kad patektume čia, link to ėjome pastaruosius porą metų. Norime padėkoti visiems, kas mumis tikėjo, atvėrė mums duris. Pasistengsime pasinaudoti šia proga, išsipildžiusia svajone.

V. Palma: Neįmanoma nesijaudinti, nes to buvo siekta ilgus metus. Kiekvieną kartą ant aikštės stabtelėjusi susimąstau apie tą sunkų darbą ir pastangas, treniruotes karštyje ir šaltyje, buvimą toli nuo šeimos, praleistas ypatingas šventes. Tai svajonė, ir labai jaudinanti. Mano šeima labai didžiuojasi manimi. Padarysiu viską, kas įmanoma dėl jų ir dėl žmonių, kurie mane palaikė.

– Ar jaučiate, kad esate pavyzdžiai jaunesnėms teisėjoms, kurios pradeda savo karjerą?

M. E. Pinto: Iš tos pusės tai didelė atsakomybė. Įvaizdis, kurį paliksime rungtynėse, taps ir įvaizdžiu, kurį paliksime kitoms moterims. Jaučiu atsakomybę viską padaryti gerai ir palengvinti kelią kitoms. Tai tik pradžia, atsidarys tik daugiau durų.

V. Palma: Tai motyvacija merginoms. Atveriame šį kelią, kad ir jos galėtų kandidatuoti kituose turnyruose. Neskraidau padebesiais, bet jei yra merginų, kurios mus seka ir stebi, tai didelė motyvacija, skatina mane dar labiau stengtis. Jei sunkiai dirbsi – įvertinimas ateis.

– Ar pasaulio čempionato rungtynės – svajonės išsipildymas?

M. E. Pinto: Kiekvienas teisėjas svajoja apie tai. Esu laiminga, nors visuomet norisi daugiau. Nesitikėjau šio paskyrimo, mane jis nustebino. Pasistengsime juo pasinaudoti, o teisėjauti šioms rungtynėms – dar viena išsipildžiusi svajonė.

V. Palma: Taip, tai palaima ir svajonė būti kartu su savo kolege, bendražyge drauge. Niekuomet nesvajojau debiutuoti kartu su Estefania ir labai džiaugiuosi, jog būsime kartu. Esame taip pat pirmosios teisėjos, kurios dirbo Pietų Amerikos (CONMEBOL) atrankos varžybose.

– Ko sieksite toliau?

M. E. Pinto: Tiek toli nuėjus, norisi dar daugiau. Rugsėjo 26-ąją kai kurie teisėjai baigs čempionatą ir važiuos namo, mums norisi pasilikti iki pat finalo. Apie tai daug negalvoju, dabar susitelkiu į kitas rungtynes ir tikiuosi, kad viskas pavyks gerai.

V. Palma: Nukeliauti iki čia yra sunku, bet sunkiausia ir svarbiausia yra pasilikti. Mano pagrindinis tikslas – tai padaryti, kad toliau galėčiau dalyvauti didžiuosiuose turnyruose. Kaip ir Estefania, noriu pasiekti finalus ir žengti kitą žingsnį, bet žinau, kad yra ir kitų kolegų su didesne patirtimi ir geriau pasiruošusių nei mes.

Istorinis mačas – jau šįvakar 18 valandą Klaipėdos arenoje. Bilietus į šias ir visas kitas turnyro rungtynes įsigyti galite paspaudę čia. Primename, kad su nuolaidos kodu 50OFF, perkant bilietus jums bus pritaikyta 50 procentų nuolaida.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių