Quantcast

Juodžiausias Lietuvos futbolo rinktinės ruduo

Pirmasis UEFA Tautų lygos sezonas Lietuvos nacionalinei vyrų futbolo rinktinei nepašykštėjo skaudžių kirčių.

Žemiausią reitingą tarp visų C diviziono komandų turėję lietuviai prieš varžybų startą kalbėjo apie norą išlikti divizione. Tačiau realybė buvo negailestinga. Serbijos, Rumunijos ir Juodkalnijos futbolininkai Lietuvos rinktinei nesuteikė nei vieno šanso ir įtikinamai parodė, kad lietuvių vieta – Tautų lygos D divizione.

Per aukštas lygis

2008-ųjų rudenį Lietuvos rinktinė pirmose atrankos į 2010 m. pasaulio čempionatą rungtynėse svečiuose 3:0 sudaužė Rumunijos rinktinę. Po metų paskutinėse to atrankos ciklo rungtynėse lietuviai Marijampolėje 2:1 įveikė grupės nugalėtojų titulą jau užsitikrinusius serbus. Tuo metu Lietuvos rinktinė Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) reitinge balansavo ties 50-ąja pozicija. 2018 m. spalį lietuviai šiame reitinge užėmė 129 vietą, o praėjusių metų pabaigoje buvo nusmukę net į 149 poziciją. Nacionalinės rinktinės ir šalies jaunimo rinktinių rezultatai tarptautinėje arenoje rodo, kad artimiausiu metu tikėtis ryžtingo šuolio FIFA reitingų lentelėje nėra prasmės.

Lietuvos vyrų futbolo rinktinė Tautų lygos C diviziono 4-oje grupėje pralaimėjo visas šešerias rungtynes. Rugsėjo pradžioje Edgaro Jankausko treniruojami lietuviai Vilniuje startavo minimaliu pralaimėjimu 0:1 su aukščiausią reitingą grupėje turėjusia Serbijos rinktine. Tiesa, serbai tose rungtynėse nerealizavo vieno 11 metrų baudinio bei keturis kartus sudrebino lietuvių vartų konstrukciją. Tačiau vos prieš kelis mėnesius pasaulio čempionate žaidusiems ir tuo metu 35-ąją vietą FIFA reitinge užėmusiems varžovams į atlapus kibę Lietuvos futbolininkai nusipelnė LFF stadioną užpildžiusių žiūrovų plojimų. Visgi po kelių dienų Juodkalnijoje lietuviai buvo neatpažįstami ir 0:2 nusileido šeimininkams.

Deja, šiandien ši lyga mums yra akivaizdžiai per "kieta".

Spalio pradžioje Lietuvos rinktinė savo aikštėje priėmė Rumunijos ir Juodkalnijos komandas. Dvikovoje su rumunais lietuvius nuo pirmojo taško skyrė vos kelios minutės, bet varžovai jau per teisėjo pridėtą laiką išplėšė pergalę 2:1. Po skaudaus smūgio neatsigavę lietuviai spalio 14 d. pustuščiame LFF stadione beviltiškai 1:4 nusileido Juodkalnijos rinktinei. Nors prieš paskutinį varžybų etapą Lietuvos rinktinė dar turėjo teorines galimybes išsaugoti vietą C divizione, lapkričio 17 d. Rumunijoje patirta nesėkmė 0:3 sugrąžino į realybę net ir didžiausius optimistus.

"Nepaisant to, kad praleidome ankstyvą įvartį, vyrai stengėsi žaisti futbolą, nesimatė kažkokio beviltiškumo. Nors atakose šiandien nebuvo geriausia mūsų diena, susikūrėme keletą progų, mūsų žaidime jautėsi drąsa, turėjome kamuolio kontrolės atkarpų, bet antrajame kėlinyje išryškėjo varžovų meistriškumas, kuris nulėmė rungtynių baigtį. Deja, šiandien ši lyga mums yra akivaizdžiai per "kieta", – po rungtynių su rumunais konstatavo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris E.Jankauskas.

Liūdna statistika

Šią lietuvių stratego tezę patvirtino ir paskutinės rungtynės su Serbijos rinktine. Dėl pirmos vietos grupėje kovoję serbai net ir pažliugusioje aikštėje turėjo akivaizdų teritorinį pranašumą, tačiau pirmame kėlinyje Lietuvos futbolininkai sėkmingai gynėsi ir varžovams pasižymėti neleido. Vis dėlto po pertraukos serbai padidino apsukas ir Lietuvos rinktinės gynyba subyrėjo į šipulius. 51 min. Artūras Žulpa pasiuntė kamuolį į savus vartus, o dar po kelių minučių antrą įvartį pridėjo rezultatyviausias Serbijos rinktinės puolėjas Aleksandras Mitrovičius. Nors 64 min. Deimantas Petravičius po Fedoro Černycho perdavimo rezultatą sušvelnino, serbai atsakė dar dviem tiksliais smūgiais ir iškovojo pelnytą pergalę 4:1.

14 taškų iš 18 galimų surinkusi Serbija grupėje užėmė pirmą vietą, 12 taškų surinkusi Rumunija liko antroje, o 7 taškus pelniusi Juodkalnija – trečioje pozicijoje. Per šešerias rungtynes nė taško nepelnę, vos 3 įvarčius įmušę ir 15 praleidę lietuviai užėmė paskutinę vietą. Tautų lygos C divizione lietuviai vieninteliai savo pasirodymą baigė tuščiomis rankomis.

Nuo 2016 m. pradžios, kai prie Lietuvos rinktinės vairo stojo E.Jankauskas, komanda oficialiose UEFA varžybose sužaidė 16 rungtynių. Nacionalinė rinktinė iškovojo vieną pergalę, tris kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė 12 nesėkmių. Paskutinį kartą mūsų šalies futbolininkai oficialiose rungtynėse pergalę pasiekė 2016 m. spalio 11-ąją, kai Vilniuje 2:0 įveikė Maltą. Tais pačiais metais buvo lygiosiomis sužaista su Slovėnija (2:2) ir Škotija (1:1), o 2017 m. spalį svečiuose 1:1 – su Maltos rinktine. Beje, būtent šis taškas lėmė, kad Lietuvos rinktinė Tautų lygos varžybose startavo C, o ne pačiame žemiausiame – D divizione.

Apibendrindamas Lietuvos rinktinės pasirodymą Tautų lygos varžybose E.Jankauskas teigė, kad šis turnyras dar kartą parodė esminius šalies futbolo trūkumus.

"Turnyras nieko naujo neatskleidė, bet dar kartą įrodė, ko mūsų futbolui trūksta, kiek mums reikia dirbti, kiek reikia investuoti laiko ir lėšų žaidėjams auginti. Tautų lyga nėra A lyga, kur elementarūs kamuolio praradimai nieko nekainuoja. Čia pamatėme, kad nuo labai geros iki labai blogos situacijos skiria trys klaidos, nes jos tokiame lygyje gali virsti trimis įvarčiais", – kalbėjo E.Jankauskas.

Pokyčių metas

Nauji iššūkiai Lietuvos rinktinės laukia kitų metų pavasarį, kai prasidės atrankos į 2020 m. Europos čempionatą kovos. Gruodžio 2 d. Dubline bus ištraukti burtai, po kurių 55 komandos bus suskirstytos į 10 grupių. Atranka startuos 2019 m. kovo 21 d., baigsis tų pačių metų lapkričio 19 d. Į Europos čempionatą pateks dvi aukščiausias vietas grupėse užėmusios komandos.

Tikėtina, kad kitais metais Lietuvos rinktinę ruoš naujas trenerių štabas, nors 43 metų E.Jankausko sutartis su Lietuvos futbolo federacija galioja iki 2019-ųjų pabaigos. Tiesa, E.Jankauskui svarbi ne jo paties ateitis, jis akcentavo kompleksinių permainų visame šalies futbolo ūkyje būtinybę: "Negalime statyti vežimo prieš arklį – žaidėjai yra ugdomi nuo mažų dienų ir spragos atsiranda ten. Rinktinės susibūrimai vyksta kas mėnesį ar du, tai yra momentinis šokas Lietuvos A žaidėjams, po to jie grįžta į savo klubus, o vietos čempionatas jiems nepasiūlo to intensyvumo, motyvacijos ir reikiamo nusiteikimo.

Apskritai reikia pradėti nuo sąlygų, futbolo infrastruktūros gerinimo, trenerių motyvavimo, jog jie atiduotų savo meilę ir energiją vaikams bei būtų už tai tinkamai atlyginta Tokie pavyzdžiai kaip Islandija, Norvegija ar kitos Šiaurės Europos šalys taip pat negimė iš nieko. Iš pradžių buvo tyliai ir kantriai investuojama, o rezultatai atėjo vėliau. Ir mums reikia kantrybės, noro ir daug aistros. Ir meilės futbolui."

Tautų lygos katilas

Su Lietuvos rinktine iš Tautų lygos C diviziono iškrito Estija, Slovėnija ir Albanija. Iš A diviziono pasitraukė Vokietija, Islandija, Lenkija ir Kroatija, iš B – Slovakija, Turkija, Šiaurės Airija ir Airija. Visų divizionų geriausios komandos tęs kovą dėl nugalėtojų titulo ir kelialapių į 2020 m. Europos čempionatą.

Geriausios D (Gruzija, Baltarusija, Kosovas ir Makedonija), C (Serbija, Škotija, Suomija ir Norvegija) ir B (Ukraina, Švedija, Bosnija ir Hercegovina bei Danija) divizionų komandos 2020 m. kovo 26–31 dienomis varžysis dėl paskutinių kelialapių į Europos čempionatą. Geriausios A diviziono rinktinės – Anglija, Šveicarija, Portugalija ir Nyderlandai – kitų metų birželio pradžioje kovos dėl pagrindinio Tautų lygos trofėjaus – nugalėtojų taurės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių