Quantcast

Futbolo rinktinės nežais ir birželį

Futbolo sezonas Lietuvoje ir Europoje geriausiu atveju galėtų būti pratęstas gegužę, o kraštutiniu atveju – baigiantis birželiui. "Dar vėliau? Tuomet tektų kitaip planuoti 2021-uosius", – pareiškė Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) prezidentas Aleksandras Čeferinas.

Neribota pertrauka

UEFA jau atidėjo neribotam laikui visas birželio mėnesį turėjusias vykti nacionalinių rinktinių (vyrų ir moterų) varžybas, kad lengviau būtų klubams.

Šis sprendimas taip pat galioja vyrų "Euro 2020" atkrintamosioms ir  moterų "Euro 2021" atrankos rungtynėms.

Tad Lietuvos futbolininkių mačai su Kroatijos, Rumunijos ir Belgijos ekipomis anksčiau numatytu laiku (balandį ir birželį) neįvyks.

"Euro 2021" atrankos H grupėje trenerio Rimanto Viktoravičiaus vadovaujamos lietuvės 1:2 pralaimėjo kroatėms, 0:4 ir 0:3 –  šveicarėms, 0:3 – rumunėms, 0:6 – belgėms ir yra paskutinėje (5-oje) vietoje.

Pirmauja Belgijos vienuolikė (12 taškų), toliau rikiuojasi Šveicarijos (12 tšk.), Rumunijos (3 tšk.) ir Kroatijos (3 tšk.) atstovės.

Tarėsi Baltijos šalys

Atsižvelgdamos į naujausią UEFA sprendimą, Lietuvos, Latvijos ir Estijos futbolo federacijos nusprendė neribotam laikui atidėti vyrų ir jaunimo (iki 21 metų) vaikinų rinktinių Baltijos taurės varžybas.

Vaizdo konferencijoje dalyvavo Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius, Latvijos futbolo federacijos generalinis sekretorius Edgaras Pukinskas ir Estijos futbolo asociacijos prezidentas Aivaras Pohlakas.

"Baltijos taurės varžybos svarbios visoms trims šalims ir jos tikrai vyks ateityje. Šiuo metu, deja, negalima planuoti tikslios turnyro datos, nes tai tiesiogiai priklausos nuo COVID-19 krizės tęstinumo", – teigiama bendrame trijų Baltijos futbolo federacijų pranešime.

Baltijos taurės varžybos buvo suplanuotos birželio 3 d. (Lietuva–Estija), birželio 6 d. (Latvija–Lietuva) ir birželio 11 d. (Estija–Latvija). Jaunimo komandų rungtynės turėjo vykti likus vienai dienai iki vyrų ekipų rungtynių.

Išimtis – tik Baltarusija

UEFA viceprezidentas Michele Uva patvirtino, kad nacionalinės federacijos gali savarankiškai pasirinkti, kada užbaigti savo čempionatus.

Šiuo metu dėl koronaviruso pandemijos nesustabdytos tik Baltarusijos futbolo pirmenybės.

"Artimiausiu metu paskelbsime datą, kada nacionalinės federacijos turės pateikti sąrašus komandų, iškovojusių teisę kitą sezoną dalyvauti Europos turnyruose", – sakė M.Uva.

Anglijos "Premier" ir Ispanijos "Primera" lygų atstovai jau pareiškė, kad sutinka sezoną užbaigti netgi rugsėjį.

Tačiau "Premier" lygoje – dvi stovyklos: keturi klubai iš autsaiderių grupės pageidauja, kad sezonas būtų išvis nutrauktas, bet tokiam scenarijui priešinasi lyderiai ir vidutiniokai.

"Sužaidę likusias rungtynes pagerbtume koronaviruso aukas ir ištikimiausius sirgalius", – teigė Romos "Lazio" (Italija) sporto direktorius Igli Tare.

Prancūzijos futbolo federacijos prezidentas Noelis Le Graetas mano, kad "Ligue-1" čempionatas idealiu atveju galėtų būti užbaigtas iki liepos.

Šansas klubams – gegužę?

Lietuvos futbolo A lygos čempionatas bus tęsiamas praėjus trims savaitėms po karantino pabaigos.

Baltijos taurės varžybos svarbios visoms trims šalims ir jos tikrai vyks ateityje. Šiuo metu, deja, negalima planuoti tikslios turnyro datos.

Kol kas sužaistos tik 1-ojo turo rungtynės, jos įvyko kovo 6–8 d.: Vilniaus "Žalgiris" namuose 4:0 sutriuškino "Panevėžį", Marijampolės "Sūduva" 1:0 palaužė Gargždų "Bangą", o Vilniaus "Riteriai" 0:3 nusileido "Kauno Žalgiriui".

Kiti A lygos mačai preliminariai buvo numatyti balandžio 17–18 d., tačiau jau akivaizdu, kad jie neįvyks, nes karantinas Lietuvoje pratęstas iki balandžio 13-osios.

Tad, jeigu bus laikomasi pokarantininio trijų savaičių moratoriumo, A lygos komandos į aikštes žengs tik gegužę.

Kol kas nė vienų rungtynių nesužaidė Lietuvos futbolo 1-osios ir 2-osios lygų komandos.

Skaičiuoja nuostolius

Nacionalines futbolo varžybas sustabdę estai suskaičiavo, kad 26 vyrų ir moterų klubai dėl koronaviruso pandemijos sukeltos krizės nuo kovo 13-osios iki gegužės 1-osios praras maždaug milijoną eurų, o šalies Futbolo asociacija – beveik 700 tūkst. eurų.

"Ieškome išeičių, kaip padėti klubams atsilaikyti. Tikimės valstybės paramos, juo labiau kad mes – ne išlaikytiniai: per pastaruosius trejus metus mūsų asociacija sumokėjo beveik 3,5 mln. eurų darbo užmokesčio mokesčių, o klubai – per 7,6 mln. eurų", – sakė Estijos futbolo asociacijos prezidentas A.Pohlakas.

Talino miesto valdžia nusprendė trims mėnesiams atleisti sporto klubus nuo savivaldybei priklausančio nekilnojamojo turto (stadionų, salių) mokesčio, tačiau paprašė sportininkus nemokamai nuotoliniu būdu rengti treniruotes vaikams, paaugliams, konsultuoti bendruomenę sveikos gyvensenos klausimais.

Į Latvijos futbolo federaciją, prašydami spręsti finansinės paramos per krizę problemas, kreipėsi šešiolika klubų. Jie akcentuoja ir nevalstybinių sporto mokyklų bei futbolo teisėjų patirtus nuostolius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių