Quantcast

Europos taurėse mūsiškiai neužsibuvo

Net trys iš keturių Europos taurių turnyruose šiemet startavusių Lietuvos futbolo klubų savo pasirodymą baigė jau pirmame atrankos varžybų etape.

A lygos vicečempionas ir šalies taurės laimėtojas Vilniaus "Žalgiris" neperžengė vengriško Budapešto "Honved" barjero, bronzos savininkai Vilniaus "Riteriai" Farerų salose neišsprendė "KI Klaksvik" ekipos galvosūkio, o eurotaurių debiutantas "Kauno Žalgiris" nusileido Limasolio "Apollon" ekipai iš Kipro. Staigmenos nepateikė ir Serbijos čempionų Belgrado "Crvena Zvezda" ekipos pranašumą Čempionų lygos pirmame atrankos varžybų etape pripažinusi Marijampolės "Sūduva", bet Lietuvos čempionai pasirodymą tęs Europos lygos varžybose.

Per pastaruosius kelerius metus Lietuvos futbolo mėgėjai spėjo priprasti prie sėkmingų Lietuvos futbolo klubų startų Europos taurėse. 2017 ir 2018 m. Marijampolės "Sūduva" pasiekė paskutinį Europos lygos atrankos varžybų etapą, FK "Trakai" (dabar – "Riteriai") dvejus metus iš eilės Europos lygoje įveikė po du varžovus, o Vilniaus "Žalgiris" pernai tik trečiame Europos lygos atrankos varžybų etape nusileido FC "Sevilla" ekipai. Liūdniausia Lietuvos futbolo klubams buvo 2016-ųjų vasara, kai visos keturios mūsų šalies komandos Europos taurėse sužaidė tik po dvejas rungtynes. Tada A lygos nugalėtojas Vilniaus "Žalgiris" po dramatiškos kovos pirmame UEFA čempionų lygos atrankos varžybų etape bendru rezultatu 1:2 nusileido pajėgiausiai Kazachstano ekipai FC "Astana", triuškinantį smūgį išvykoje "Trakai" 3:5 patyrė prieš Talino "Nome Kalju" ekipą, "Sūduva" 0:2 turėjo pripažinti "Midtjylland" komandai iš Danijos, o Klaipėdos "Atlantas" 1:3 neprilygo Helsinkio HJK ekipai.

Permainos "Žalgirio" neišgelbėjo

Vilniaus "Žalgiris" pirmose Europos lygos pirmojo atrankos etapo rungtynėse svečiuose 1:3 nusileido Budapešto "Honved" ekipai. Jau per teisėjo pridėtą laiką Karolio Uzėlos pelnytas įvartis atgaivino žalgiriečių viltis, kad savo aikštėje jie sugebės geriau realizuoti sukuriamas progas ir sugebės prasiveržti į kitą varžybų etapą. Tačiau likus kelioms dienoms iki atsakomųjų rungtynių netikėtai paaiškėjo, kad su komanda atsisveikino vyriausiasis treneris Marekas Zubas. Prieš pat sezono pradžią į Lietuvos rinktinę pasukusį Valdą Urboną "Žalgiryje" pakeitęs 54 metų futbolo specialistas iš Lenkijos kelis kartus užsiminė, kad vasarą norėtų palikti Vilnių, bet vargu ar kas tikėjosi, jog tai nutiks po pirmų Europos lygos atrankos etapo rungtynių.

Panašu, kad "Žalgirio" vadovai buvo pasirengę tokiai įvykių eigai ir dar tą pačią dieną paskelbė, kad naujuoju treneriu laikinai paskirtas portugalas Joao Martinsas. 52 metų futbolo specialistas nuo 2016 m. dirbo Lietuvoje ir šį sezoną treniravo Kauno "Stumbro" ekipą. Deja, įkvėpti "Žalgirio" futbolininkų pergalei naujasis treneris nesugebėjo.

Nors vilniečiai jau 18 min. išsiveržė į priekį po tikslaus Liviu Antalio smūgio, antro įvarčio pelnyti nesugebėjo. Skaudžiausiu smūgiu "Žalgiriui" tapo 62 min. svečių žaidėjo Djordje Kamberio pelnytas įvartis. Nors žalgiriečiai atakavo didelėmis pajėgomis, atsakomosios rungtynės Vilniuje baigėsi lygiosiomis 1:1, o tai "Žalgiriui" reiškė ankstyvą kelionės Europoje pabaigą.

"Stengėmės perlaužti rungtynes ir svajojome nugalėti. Vyrai tikrai nuveikė daug gerų dalykų. Aišku, galime žaisti ir geriau, kartais klydome taktiškai dėl emocijų. Bet netgi su šiomis klaidomis sukūrėme tikrai pakankamai daug progų, kad rezultatas būtų kitoks. Bet toks jau futbolas, jie keliauja toliau", – konstatavo pirmą kartą "Žalgirio" rungtynėms dirigavęs J.Martinsas.

Vieno įvarčio kaina

Vilniaus "Riteriai" tapo istorinio "KI Klaksvik" klubo pasiekimo bendraautoriais. Tiesa, patys vilniečiai tikrai nesidžiaugė tuo, kad jų sąskaita šventę pasidariusi "KI Klaksvik" ekipa pirmą kartą savo istorijoje pateko į antrą Europos taurių turnyrų etapą. Nors "Riteriai" varžovams nepralaimėjo, kelią į kitą varžybų etapą jiems užkirto Vilniuje praleistas įvartis. Liepos 11 d. Vilniuje "Riterių" ir "Klaksvik" komandos susitikimas baigėsi lygiosiomis 1:1, o praėjusį antradienį Toftire vykusios rungtynės baigėsi be įvarčių 0:0.

"Riterių" vyriausiasis treneris Aurelijus Skarbalius po pirmų rungtynių sakė, kad jo auklėtiniai buvo per daug išsigandę, ir tikino, kad svečiuose žaidimas bus kitoks. Tačiau įrodyti savo pranašumo prieš vos kelis profesionalius futbolininkus turinčią Farerų salų komandą vilniečiams nepavyko. Atsakomosiose rungtynėse šeimininkai ne tik patikimai gynėsi, bet ir pavojingiau atakavo, o svečiai iš Vilniaus rimtesnių progų pasižymėti neturėjo ir pirmą kartą nuo 2016 m. neperžengė pirmojo Europos lygos atrankos varžybų etapo.

Ši nesėkmė "Riterius" paliko ne tik be papildomos dosnios UEFA finansinės dotacijos, bet ir be vyriausiojo trenerio. Grįžęs į Vilnių "Riterių" ekipos vyriausiasis treneris A.Skarbalius paskelbė, kad traukiasi iš užimamų pareigų. Jo teigimu, paskutinės trejos rungtynės buvo sužaistos žemiau komandos galimybių ribų, o tikslas žengti į antrąjį UEFA Europos lygos atrankos etapą – neįvykdytas.

Nesugebėjau įtikinti komandos pergalei. Mes neparodėme savo pajėgumo, o pasirodymą Europoje baigėme žaisdami ne prieš stipresnę už mus komandą.

"Nei su "Žalgiriu", nei su "Klaksvik" nesugebėjau įtikinti komandos pergalei. Mes neparodėme savo pajėgumo, o pasirodymą Europoje baigėme žaisdami ne prieš stipresnę už mus komandą", – sprendimą komentavo A.Skarbalius.

Skaudžios favoritų pamokos

Prisvilo ir pirmasis "Kauno Žalgirio" blynas Europos lygos atrankos varžybose. Pernai Kauno "Stumbro" ekipą pirmame Europos lygos atrankos varžybų etape pamokę Limasolio "Apollon" futbolininkai nepasigailėjo ir kitos Kauno komandos. Pirmose rungtynėse Marijampolėje kauniečiai galingiems varžovams nusileido 0:2, o išvykoje buvo sutriuškinti 4:0.

Nepavyko įgelti favoritams ir Marijampolės "Sūduvos" ekipai. Po nulinėmis lygiosiomis pasibaigusio pirmojo mačo su Belgrado "Crvena Zvezda" marijampoliečiai tikėjosi patriukšmauti ir išvykoje, bet jau 4 min. Belgrado ekipos puolėjas Richmondas Boakye pramušė "Sūduvos" vartininką Ivaną Kardumą ir išvedė savo ekipą į priekį. Po to, kai 29 min. po puikios kombinacijos šeimininkų ekipos kapitonas Marko Marinas pelnė antrą įvartį, "Sūduvos" šansai išplėšti bent lygiąsias tapo tik teoriniais. Tiesa, antro kėlinio pradžioje "Crvena Zvezda" liko mažumoje, kai už šiurkščią pražangą prieš Vaidą Slavicką iš aikštės buvo pašalintas šeimininkų gynėjas Marko Gobeljičius. "Sūduvos" žaidėjas iš aikštės buvo išgabentas į ligoninę, jam buvo nustatytas dviejų blauzdos kaulų lūžis, prireikė ir operacijos. Visgi net ir turėdama kiekybinę persvarą "Sūduva" nesugebėjo pakeisti rungtynių eigos.

Po rungtynių "Sūduvos" vyriausiasis treneris Vladimiras Čeburinas konstatavo, kad jo auklėtiniai padarė viską, ką galėjo, bet geriau pasirodyti neleido prasta progų realizacija.

"Supratome varžovų pajėgumą, tačiau turėjome savo galimybių. Deja, nepavyko jomis pasinaudoti. Mes supratome ir tikėjome, kad "Crvena Zvezda" nuo pirmųjų akimirkų kurs didelį spaudimą. Deja, mes per greitai praleidome pirmąjį įvartį. Greitai praleistas įvartis visada turi neigiamos įtakos praleidusiai komandai, o įmušusiai komandai tai tampa pozityvo užtaisu. Vis dėlto mes net ir po antro praleisto įvarčio stengėmės perlaužti rungtynių eigą, lankėmės ir varžovų baudos aikštelėje, tačiau įmušti nepavyko, – dėstė V.Čeburinas. – Antrame kėlinyje irgi bandėme kurti spaudimą, tačiau "Crvena Zvezda" puikiai gynėsi ir rengė labai pavojingas kontratakas. Mūsų žaidėjai buvo maksimaliai susitelkę kovai, todėl esu jiems už tai dėkingas."

Nors Marijampolės "Sūduvai" nepavyko įveikti Belgrado "Crvena Zvezda" barjero Čempionų lygos atrankos varžybose, tuo marijampoliečių kelionė Europoje nesibaigė. Lietuvos čempionams teko paguodos prizas – galimybė tęsti kovą Europos lygos atrankos varžybose. Antrame jų etape "Sūduvos" laukia susitikimas su San Marino čempionu "SP Tre Penne". Pajėgiausias San Marino futbolo klubas į antrą Europos lygos atrankos varžybų etapą pateko po to, kai UEFA čempionų lygos atrankos preliminariojo etapo pusfinalio rungtynėse 0:1 pralaimėjo Andoros "Santa Coloma" ekipai.

UEFA Europos lygos atrankos antrojo etapo pirmosios rungtynės bus žaidžiamos San Marino klubo aikštėje liepos 23 d., o atsakomosios – liepos 30 d. Marijampolėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fanas

fanas portretas
dabar dziaugiames ne pergalemis , o imustu ivarciu...kaip taip galejom nusirist?visi moka zaisti , tik ne lietuva...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių