Quantcast

Europinis debiutas – proga solidžiai užsidirbti

Pirmasis klubo istorijoje tarptautinis sezonas gali papildyti ne tik sportinių "Kauno Žalgirio" pasiekimų eilutę. Burtai naujokams lėmė pajėgius, bet įkandamus varžovus UEFA Europos lygos pirmame ir antrame atrankos etapuose.

Patirtis – įspūdinga

"Gerbiame juos, bet tikrai nebijome", – sužinojęs Šveicarijoje ištrauktų burtų rezultatus sakė Mindaugas Čepas.

"Kauno Žalgirio" treneriui, kaip ir jo ekipos futbolininkams, teks kautis su gerai pažįstamais priešininkais. Jais tapo Lietuvoje jau pernai viešėję ir su Kauno "Stumbru" žaidę Limasolio "Apollon" futbolininkai iš Kipro. Pasibaigusiame Kipro čempionato sezone "Apollon" užėmė trečią vietą.

Nelengvai įveikę "Stumbro" barjerą (0:1 pralaimėta Alytuje ir 2:0 laimėta namuose), "Apollon" futbolininkai praėjusį sezoną nužygiavo iki Europos lygos grupių etapo. Ten H grupėje Limasolio komanda varžėsi su Frankfurto "Eintracht", Romos "Lazio" ir Marselio "Olympique" klubais ir su 7 taškais liko trečioje vietoje.

Beje, įdomus sutapimas, kad Kauno žalgiriečiai netikėtai perėmė kelialapį į Europą būtent iš "Stumbro". Pastaroji komanda dėl finansinių problemų veikiausiai nebesugebės tęsti ir A lygos pirmenybių.

Kaip dalysis pinigus?

Tiesa, kol kas neaišku, kaip tarp Kauno klubų savininkų bus sprendžiamas finansinis aspektas. Mat vien už dalyvavimą pirmame atrankos etape UEFA išmoka 240 tūkst. eurų. Jei žalgiriečiai peršoktų pirmąjį atrankos barjerą, jie uždirbtų dar 260 tūkst. eurų. Trečiame kvalifikaciniame etape jų lauktų dar 280 tūkst. eurų, o jei pavyktų pakartoti pernykštį Marijampolės "Sūduvos" žygį ir pasiekti atkrintamąsias atrankos varžybas, kauniečiai susižertų dar 300 tūkst. eurų (iš viso vien per atranką – per milijoną eurų).

Be to, klubams, nepatekusiems į grupių etapą, UEFA moka ir vadinamąją solidarumo išmoką, kuri kasmet skiriasi.

"Burtai yra burtai ir varžovo niekada negali rinktis. Žinome su kuo žaisime, bet bent kol kas pagrindinės mintys ir pasiruošimas vyksta A lygos rungtynėms su Klaipėdos "Atlantu" (birželio 22 d.), o paskui žiūrėsime ir į "Apollon". Visi puikiai suprantame, kokio tai lygio komanda. Kiekvienas varžovas turi tiek stiprių, tiek silpnų pusių. Bandysime jas išsigryninti ir kovosime, nors kipriečiai yra favoritai", – teigė žalgiriečių vairininkas.

Norvegai arba airiai

Pirmas susitikimas liepos 11 d. turėtų būti žaidžiamas Lietuvoje, o atsakomosios rungtynės Kipre liepos 18 d. Tiesa, jos taip pat bus žaidžiamos ne Limasolyje, o Nikosijoje.

Artimiausiu metu "Kauno Žalgirio" klubas praneš, kuriame Lietuvos stadione vyks rungtynės, kadangi Kaune šiuo metu nėra UEFA rungtynėms tinkamo stadiono. Tikėtina, kad mačas vyks Alytaus miesto stadione, kur pernai su Kipro komanda žaidė ir "Stumbras". Tiesa, tąsyk šeimininkams kojos vos nepakišo galinga liūtis, neveikiant drenažo sistemai, paskandinusi stadiono veją ir privertusi kone valandai nutraukti tarptautines rungtynes.

Jei įveiktų "Apollon" barjerą, antrame atrankos etape kauniečiai susitiktų su taip pat įkandamais priešininkais – Bergeno "Brann" (Norvegija) ir "Shamrock Rovers" (Airija) poros nugalėtojais.

Norėjo latvių, gavo vengrus

Kitas Lietuvos atstovas Europos lygoje – šalies vicečempionas Vilniaus "Žalgiris" susitiks su Budapešto "Honved" (Vengrija) klubu.

"Turbūt visas mūsų biuras norėjo, kad traukiant burtus tektų Rygos RFS (tarp šių klubų vyrauja ne itin geri santykiai – aut. past.), tačiau iš neskirstytų komandų gavome turbūt stipriausią varžovą. Tai klubas su gilia istorija, net keturiolika kartų tapęs šalies čempionu ir neseniai žaidęs taurės finale. Tai gera komanda. Dabar turime atlikti namų darbus ir maksimaliai tam pasiruošti", – kalbėjo klubo sporto direktorius D.Česnauskis.

Treneris Marekas Zubas pasidžiaugė, kad Budapeštas – gana lengvai pasiekiamas miestas.

"Gerai, kad kelionė nebus sunki ir varginanti. Tai visada svarbus aspektas. Vengrijos čempionatas yra pajėgus, o varžovas tituluotas, bet mūsų užduotis aiški ir tikiu, kad galime ją įgyvendinti. Burtais esu patenkintas. Tai, kad antrąsias rungtynes žaisime namuose, dažniausiai yra pranašumas", –  sakė lenkas.

Pirmosios rungtynės su Vengrijos klubu liepos 11 d. bus žaidžiamos Budapešte, o Vilniuje komandos susitiks po savaitės liepos 18 d. Įveikus "Honved" barjerą, vilniečių lauktų Azerbaidžano "Sabail" ir Rumunijos "Universitatea Craiova" poros nugalėtojas.

Nusišypsojo sėkmė

Po trijų savaičių savo penktąją UEFA Europos lygos kampaniją pradės ir sostinės "Riteriai". Per pirmuosius keturis kartus pergalių buvo iškovota daugiau, nei patirta pralaimėjimų. Tuo pačiu keliu tikimasi eiti ir šiemet.

Kadangi Vilniaus klubas pagal reitingą pateko į skirstytųjų komandų krepšelį, jam teko silpnesnis varžovas pirmame etape. "Riteriai" europinę kelionę pradės rungtynėmis su Farerų salų "Klaksvik" arba San Marino "Tre Fiori" ekipa. Pastarosios komandos savo santykius preliminariame atrankos etape išaiškins iki liepos 5-osios.

Fareruose šiuo metu yra pats sezono įkarštis – komandos yra sužaidusios po trylika rungtynių ir "Klaksvik" užima pirmą vietą. San Marine sezonas neprasidėjęs, todėl "Tre Fiori" dvikova su Farerų salų atstovais bus pirmoji po vasaros atostogų.

"Be abejonės, kai varžovas silpnesnis, yra didesnė galimybė išeiti į kitą etapą. Tačiau kol kas apie San Marino komandą aš nežinau nieko, Farerų salų – smagi komandėlė, esanti pirmoje vietoje savo šalyje", – sakė "Riterius" treniruojantis Aurelijus Skarbalius.

Europos lygos pirmasis etapas bus žaidžiamas liepos 11 ir 18 d. Pirmos rungtynės bus žaidžiamos Vilniuje. Komandos varžovas paaiškės liepos 4 d. Antrame etape "Riterių" lauktų Šveicarijos "Luzern" klubas.

Ir vėl – serbų barjeras

Lietuvos futbolo čempionė Marijampolės "Sūduva" Čempionų lygos atrankos pirmame etape susitiks su Belgrado "Crvena Zvezda" komanda iš Serbijos. Pirmos rungtynės bus žaidžiamos liepos 9 arba 10 d. Marijampolėje, antrosios – liepos 16 arba 17 d. Belgrade.

Praėjusiais metais "Sūduva" pirmame Čempionų lygos atrankos etape eliminavo Nikosijos "Apoel" (Kipras) ekipą, o antrame nusileido tam pačiam "Crvena Zvezda" klubui. Pirmas rungtynes Belgrade suvalkiečiai pralaimėjo 0:3, o atsakomajame mače namuose taip pat turėjo pripažinti varžovų pranašumą 0:2.

Šios poros nugalėtoja antrame rate susitiktų arba su Helsinkio HJK (Suomija), arba su "HB Torshavn" (Farerų salos) komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių