Quantcast

E. Stankevičius: gera infrastruktūra – gausesnės futbolo gerbėjų gretos

„Pagrindiniai mūsų darbai – keisti bendrą mūsų futbolo įvaizdį, padaryti patrauklų sirgaliams, investuotojams ir rėmėjams“, – pareiškė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, kandidatuojantis ir į šios organizacijos prezidento pareigas.

Konferencija – kovo 10-ąją

LFF rinkimų komitetas oficialiai patvirtino kandidatūras į kovo 10-ąją vyksiančią LFF neeilinę konferenciją, kurioje bus renkamas ne vien LFF prezidentas, bet ir penkiolika Vykdomojo komiteto (VK) narių.

Vienas kandidatas, norintis dalyvauti rinkimuose, turėjo sulaukti bent trijų LFF narių palaikymo.

Dabartinis LFF prezidentas Tomas Danilevičius kandidatūros neteikė ir rinkimuose nedalyvaus.

„Ši mano, kaip LFF prezidento, kadencija pasižymėjo esminiais ir labai svarbiais visam Lietuvos futbolui pokyčiais. Pastarąjį pusmetį intensyviai dirbome kartu su tarptautinėmis futbolo organizacijomis ir į LFF įstatus įdiegėme naujus valdymo principus. Tikiu Lietuvos futbolu, planuoju ir toliau aktyviai dirbti šioje srityje, tačiau jau ne kaip LFF vadovas“, – teigė T. Danilevičius.

Tad E. Stankevičius būsimuose rinkimuose – vienintelis kandidatas į LFF prezidento pareigas.

Atkeliavo VAR

Lietuvos futbolo sezonas startuos šiandien rungtynėmis dėl Supertaurės – jėgas išmėgins šalies čempionas Vilniaus „Žalgiris“ ir vicečempionas „Kauno Žalgiris“.

„Mačas dėl Supertaurės – pirmas rimtas išbandymas komandoms. Entuziazmo prideda ir tai, kad ši dvikova dažnai būna nenuspėjama. Praeitą sezoną taip pat aiškus favoritas buvo Vilniaus „Žalgiris“, bet po baudinių serijos trofėjų laimėjo prognozes paneigusi Marijampolės „Sūduva“. Dėl to sezono atidarymas – dar įdomesnis“, – svarstė E. Stankevičius.

LFF generalinis sekretorius taip pat pasidalijo mintimis apie kitus šiemet laukiančius darbus, užmojus.

Turint gerą infrastruktūrą ir dėl bendro tikslo dirbantį kolektyvą, tikrai galima sukurti gerą produktą tiek sirgaliams, tiek investuotojams.

– Supertaurės mačas vyks uždarame manieže, tačiau norime ateityje šį renginį pakelti į kur kas aukštesnį organizacinį lygį. Pernai Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo šventė parodė, kad, turint gerą infrastruktūrą ir dėl bendro tikslo dirbantį kolektyvą, tikrai galime sukurti gerą produktą tiek sirgaliams, tiek investuotojams, tiek rėmėjams. Viena idėjų – galbūt Supertaurės mačą organizuoti užsienyje. Vasario pabaigoje oro sąlygos pas mus būna nelabai tinkamos, todėl turime žaisti uždaruose maniežuose, o jie nelabai modernūs. Turime tik du jų pasirinkimus: arba „Sportima“, arba „Sūduvos“ maniežas Marijampolėje, – interviu svetainei lff.lt sakė E. Stankevičius.

– Praeito A lygos čempionato finišas buvo labai intriguojantis. Kokių naujovių diegsite, kad šiemetis sezonas nenusileistų praėjusiam?

– Pernai komandos dėl teisės dalyvauti Europos turnyruose varžėsi iki pat paskutinio turo. Džiaugiamės, kad tiek A lygoje, tiek Pirmoje lygoje kova dėl 2–5 vietų vyko iki pat paskutinių rungtynių. Tokių čempionatų visada ir norisi. Šiemet bandysime riboti rungtynių nukėlimą. Pernai tai buvo daroma dėl istorinių sostinės „Žalgirio“ pasiekimų, bet bandome komunikuoti su klubais, kad dėl Europos turnyrų jie gali nukelti tik vienas ar kitas rungtynes. Norime normalios praktikos, kai Europos turnyruose dalyvaujantys klubai nacionaliniuose frontuose galėtų leisti antras sudėtis, o lyga turėtų vientisumą.

Tarp naujovių – į Lietuvą atkeliauja VAR sistema. Žinome savo finansinius ir infrastruktūros trūkumus, tačiau noras turėti VAR technologiją yra didžiulis. Tai svarbu ne tik žaidimui, bet ir teisėjams. Jeigu neturėtume VAR, tuomet ir mūsų arbitrai, tikėtina, neturėtų daug tarptautinės patirties, nes ši technologija jau privaloma beveik visur. Šiuo metu vyksta teisėjų mokymai. Manau, kad balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje jau turėsime suformuotą kolektyvą, techniką ir VAR naudosime bent per pagrindines A lygos rungtynes sekmadieniais.

Norime suorganizuoti, kad klubai lygoje dalyvautų nemokamai, padengti teisėjavimo išlaidas, kad atsirastų daugiau komercinės vertės tiek klubams, tiek pačiai lygai, kuri gyvuotų kaip pats save išlaikantis produktas. Taip pat kalbame apie A lygos, Pirmos lygos, LFF taurės turnyro, Supertaurės prizų fondus, bet svarbiausia – infrastruktūra. Pagaliau turime Dariaus ir Girėno stadioną, Kauno rajono „Hegelmann“ klubas su savivaldybe taip pat pradėjo plėsti savo bazę. Tikiu, kad per artimiausius dvejus metus jie pastatys dar vieną stadioną. Taip pat tikiu, kad Vilnius paseks šiuo pavyzdžiu ir turės A kategorijos stadioną, kad po savivaldybės rinkimų susitvarkys ir Klaipėda. Gera infrastruktūra pasiūlytų visai kitą vaizdą tiek žiūrovui stadione, tiek prie televizijos ekranų.

Akcentas – moterų futbolas

– Ko galima laukti žemesnėse Lietuvos futbolo lygose, moterų futbolo divizione?

– Padedame Pirmai lygai, kuriai pritraukėme generalinį rėmėją „Optibet“. Profesionalumas auga, internete taip pat bus pasiekiamos visos transliacijos. Suradome ir pirkėją, įsigijusį šias teises, pavyko įtikinti ir FIFA, kad galime būti jos platformos „FIFA Plus“ dalimi, kur bus galima matyti Pirmos lygos ir moterų futbolo lygos batalijas.

Pirmos ir Antros lygų klubai dalyvauja jaunimo ugdymo programose, kurioms suteikiamas tam tikras finansavimas. Visi norime, kad mūsų jaunimas žaistų ir tobulėtų, o šios lygos sukuria puikią terpę augti. Nenorime, kad Antros lygos klubai būtų vienadieniai projektai ar komandėlės, susirenkančios praleisti savaitgalių, norime, kad ir jos turėtų sertifikatus, licencijas, akademijas, visą kitą struktūrą.

Moterų futbolą labai akcentuoja tiek FIFA, tiek UEFA. Šios organizacijos taip pat mato moterų futbolą kaip prioritetinę kryptį. Manau, kad tik laiko klausimas, kada moterų klubai bus įtraukiami ir finansuojami už pasiektus rezultatus tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose turnyruose, kaip dabar yra vyrų futbole. Talentingų ir gerai žaidžiančių futbolininkių turime. Svarbu, kad 2024-aisiais Lietuvoje vyks merginų iki 19 metų Europos čempionatas, kuriame žais aštuonios stipriausios žemyno komandos, tarp jų – ir mūsų šalies.

– Mūsų salės futbolas po pasaulio čempionato Lietuvoje suklestėjo. Kokie ateities planai?

– Moterų futbolas, salės futbolas ir e. sportas taip pat yra mūsų prioritetas. Šiuo metu mūsų salės futbolas – stipriausias Baltijos šalyse, tačiau nenorime ties tuo sustoti. Pateikėme paraišką surengti ir 2026 m. Europos čempionatą. Jeigu pavyktų tai pasiekti, salės futbolas dar labiau pasistūmėtų į priekį.

– Lietuvos salės futbolo rinktinės vairą perima žinomas specialistas Mico Martičius. Kaip reagavote į tai, kad sprendimas atleisti buvusį strategą sutiktas prieštaringai?

– Iš dalies sutinku, kad mūsų salės futbolo rinktinės rezultatai nebuvo prasti. Daug kam sprendimas paskirti naują trenerį tikriausiai atrodo keistas, bet su M. Martičiumi bendravome jau po Lietuvoje vykusio pasaulio čempionato. Norėjome, kad jis atvyktų į Lietuvą ir užimtų tiek rinktinės vyriausiojo stratego, tiek techninio direktoriaus pozicijas. Tuo metu jis dar turėjo sutartį su Suomijos futbolo federacija, pasiekė gerų rezultatų. Atmetus visas emocijas, manau, mūsų sprendimas – logiškas, susijęs su pasiruošimu 2026 m. Europos čempionatui. Buvęs treneris Dentinho nėra prastas specialistas, tačiau sutartis su M. Martičiumi – labai didelis žingsnis į priekį mūsų salės futbolo plėtrai. Be to, atsižvelgėme ir į tai, kad M. Martičius yra FIFA ir UEFA kviečiamas instruktorius, skaito pranešimus kitose šalyse. Nenorėjome, kad šį strategą mums iš po nosies nugvelbtų kitos šalys. Derybos truko du mėnesius, daug diskutavome ir su mūsų bendruomene, ir su valdybos nariais. Nuomonės gali skirtis, tačiau nusprendėme pabandyti.

Pasitikėjimas – abipusis

– Pokyčiai – ir Lietuvos vyrų futbolo rinktinės trenerių štabe. Ko tikitės iš E. Jankausko?

– Malonu, kad Edgaras sutiko priimti šį iššūkį, tačiau nebuvome tikri, kad pavyks susitarti, nes jis turėjo sutartį Saudo Arabijoje. Po kelių susitikimų įžvelgėme jo ambicijas grįžti į Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas. Jis tiki komanda, federacijos vadovais, o tai – svarbiausia.

Mano vienas iš pirmų darbų, tapus generaliniu sekretoriumi, buvo nutraukti sutartį su Edgaru. Tai nebuvo lengviausia ir maloniausia patirtis, tačiau išsiskyrėme gražiuoju. Sutarėme sąlygas, kurias ištesėjo tiek Edgaras, tiek federacija, tad grįžimas – gana lengvas ir produktyvus.

Į ateitį su šiuo specialistu žvelgiame pozityviai. Siekis – išlikti Tautų lygos C divizione. Edgaras susirinko tokį kolektyvą, kokio norėjo, prie jo prisijungs gerai žinomas analitikas ir asistentas Marius Babravičius. Bandome sudaryti palankias sąlygas tobulėti, dirbti ir siekti rezultato. Tikriausiai naivu tikėtis, kad pateksime į Europos ar pasaulio čempionatų finalo turnyrus, kad ir kaip to norėčiau, tačiau tikiu, kad būsime konkurencingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

optibet??

optibet?? portretas
Optibet fone 2 vyrai skudurą laiko, ne prizą, vat ir visi futbolo pasiekimai. Kaip atėjo į galvą tokią nuotrauką padaryti. Bet kai generalinis Stankevičius nusipelnusiam Stankevičiui ordinus dalina, taip ir būna

Klps

Klps portretas
Kiek dar ilgai kankins mūsų futbolą tas Stankevičius?

m

m portretas
nu bet ir šiknaburnis tas Stankevičius - burna kaip šikna
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių