Quantcast

Vis dar neaišku, kas šildys Ukmergę

Daugiau kaip mėnesį karšto vandens neturėjusiems Ukmergės gyventojams jau artimiausiu metu turėtų būti atnaujintas jo tiekimas.

Tačiau konfliktas, kas turi prižiūrėti miesto šilumos ūkį, verdantis jau daugiau kaip puse metų, tęsiasi toliau. Dėl skirtingų teismų nutarčių nebeaišku, kas šį miestą šildys žiemą – savivaldybės įmonė ar privati bendrovė.

Būrys ukmergiškių tikina statysią barikadas, bet neįsileis buvusio privataus šilumos operatorius „Miesto energijos“ į katilines.

Savivaldybė sutartį su kone dešimt metų Ukmergę šildžiusiais verslininkais nutraukė dar gegužę. Esą įmonė įkeitė turtą, sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos ukmergiškiai iš dalies dengė šilumos kainą Trakų vartotojams, praneša LTV „Panorama“.

Ginčui persikėlus į teismus, savivaldybė prieš mėnesį iš verslininkų perėmė šilumos ūkio kontrolę. Tačiau didžiausios katilinės, kūrenamos dujomis, savivaldybė be licencijos užkurti negali, todėl rajone paskelbta ekstremali padėtis.

„Visa painiava prasidėjo nuo gegužės 21 dienos Ukmergės rajono apylinkės teismo nutarties. Ji įnešė tiek painiavos, kad net aukštesnių instancijų teismai niekaip nesugeba sudėliot visų taškų. Procesai užtrunka, laikas bėga greitai, o šildymo sezonas ateina. Tai laiko tam mažai, reikia operatyvių sprendimų, ir valstybėje yra kam juos priimti. Manau, kad artimiausiomis dienomis turėsime atsakymus“, –teigė įmonės „Miesto energija“ generalinis direktorius Artūras Stravinskas

„Miesto energija“ jau kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą, prašydama apginti viešąjį interesą, esą pažeidžiami gyventojų interesai.

„Čia sunkus variantas, čia grybų karas, nervų karas. Kiek ukmergiškių paklausinėju, tai sako, kad nežino kokios bus šilumos kainos, kaip reikės išsimokėti“, – kalbėjo Ukmergės gyventoja.

„Mums svarbiausia, kad būtų vanduo, šiluma ir mokėtume normaliom kainom. Nemanau, kad ir šiemet mokėsime mažiau. Šildymo sezonas turi prasidėt, bet nei karšto vandens, nei gyvatukai veikia, į vonia įeiti neįmanoma. Ką jau kalbėt tiems, kas turi mažus vaikus“, – sakė ukmergiškė. 

Savivaldybės atstovai tikina, kad skelbti ekstremalią situaciją juos privertė Valstybinė kainų ir energetikos komisija, delsianti suteikti licenciją tiekti gyventojams šilumą.

„Pati komisija išdėstė gegužę rašte, kad savivaldybei iš „Miesto energijos“ perėmusi šilumos tinklus ir katilines, neliks jokio pagrindo „Miesto energijai“ vykdyti licencijuojamą šilumos tiekimo veiklą Ukmergėje. Tokia licenzija bus sutiekta įmonei, kuriai savivaldybė patikės valdyti šilumos ūkį. Tačiau iki šiol licencija Ukmergės įmonei neišduota ir ji negali tiekti šilumos“, – aiškino Ukmergės rajono savivaldybės meras Algirdas Kopūstas.

„Žmonėms galėjo būt vanduo ir neatjungtas. Po apeliacinio teismo sprendimo praėjusią savaitę bei po Vyriausio administracinio teismo sprendimo praėjusią savaitę yra akivaizdu, kad Ukmergės savivaldybė, jeigu vykdytų teismo nutartis, neturėtų daryti kliūčių tiekti žmonėms šilumą ir karštą vandenį“, – teigia Kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovė Diana Korsakaitė.

Kainų ir energetikos kontrolės komisija tikina parengusi siūlymą, kad ateityje panašius ginčus turėtų spręsti garantinis tiekėjas – jis turėtų užtikrinti nenutrūkstamą šilumos energijos tiekimą vartotojams, kol vyksta teismai.

Nuo 2000-ųjų Ukmergės šilumos tinklus valdant „Miesto energijai“, šilumos kainos Ukmergėje padidėjo 125 proc. Tai viena didžiausių kainų Lietuvoje. Savivaldybė tikina, kad perėmus šilumos ūkį į savo rankas, kaina turėtų mažėti bent dešimtadaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių