Quantcast

Valstybė pritarė skolininkų registro įvedimui

Ministrų kabinetas pritarė siūlymui sukurti valstybės skolininkų registrą, pranešė teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

„Šiandien Vyriausybė pritarė koncepcijai, kurioje yra keli kertiniai akmenys. Po to, kai parengsime įstatymų projektus, visus skolininkus valstybėje matysime vienoje vietoje, turėsime labai aiškiai identifikuoti, kas jie tokie, kiek jie iš viso turi skolų. Įvertinę tai, kokia skolininko būklė, galėsime priimti reikiamus sprendimus, kaip efektyviausiu būdu išieškoti“, - sakė jis žurnalistams trečiadienį po Vyriausybės posėdžio.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu skolas išieško 60 institucijų. T.Vaitkevičius teigė, kad nepriimtina įprasta praktika, jog skolos išieškojimo procesas trunka ilgai ir yra labai brangus. Anot jo, pasitaiko atvejų, kad skolos dėl pareigos susimokėti už išieškojimo paslaugą išauga dešimteriopai.

„Vyriausybė pritarė ir tam, kad įstatymuose būtų įtvirtintos geranorišką susimokėjimą skatinančios priemonės. Pavyzdžiui, vien tik asmens informavimas apie tai, kad ji skolingas tuomet, kai jis kreipiasi į vieną ar kitą valdišką instituciją, manau, yra pakankamai efektyvus būdas, skatinantis asmenį pradžiai susigėsti ir pagalvoti, gal susimokėti skolą pačiam“, - sakė viceministras.

Tačiau, anot jo, svarstomos ir tokios priemonės, kaip apribojimas įsigyti tam tikrą turtą arba draudimas išvykti į užsienį.

Teisingumo ministerija siūlo sukurti valstybės skolininkų registrą. Antstolių rūmai siūlo įvertinti, ar tokia pertvarka reikalinga - skaičiuojama, jog sukurti išieškojimo sistemą valstybei kainuotų apie 27 mln. litų.

Anot Teisingumo ministerijos, sukūrus registrą, į antstolius būtų galima kreiptis tik tuomet, jei aišku, jog skolininkas turi turto ir realių pajamų ir yra galimybė atgauti skolą.

Šiuo metu tik Mokesčių inspekcija, „Sodra“ ir muitinė pačios iš skolininkų išieško skolas, tačiau jei skolos nepavyksta padengti iš banko sąskaitose esančių pinigų ar mokesčių permokų, vis tiek kreipiamasi į antstolius. Į juos kreipiasi dar daugiau nei 60 valstybės institucijų.

Lietuvos antstolių rūmai teigia, jog didesnę dalį išieškojimų perdavus Mokesčių inspekcijai, pabrangs antstolių paslaugos gyventojams ir įmonėms.

Teisingumo ministerija skaičiuoja, jog per pastaruosius ketverius metus - 2008-2011 metais - antstoliams už paslaugas buvo sumokėta 5,4 mln. litų, o iš skolininkų susigrąžinta tik 326 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: valstybėskolaVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių