Quantcast

Teismas iš naujo nagrinės buvusio VTF vadovo P.Milašausko bylą

Vilniaus apygardos teismas (VAT) ketvirtadienį iš naujo nagrinės, ar buvęs Valstybės turto fondo (VTF) vadovas Povilas Milašauskas piktnaudžiavo tarnyba privatizuojant bendrovę "Alita" ir privalo valstybei sumokėti beveik 1,8 mln. litų.

Bylą nagrinės teisėja Regina Pocienė. Pernai P.Milašauską išteisinusį sprendimą priėmė to paties teismo kolegija, vadovaujama teisėjo Arūno Kisieliaus.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) šių metų birželio 1-ąją panaikino išteisinamąjį Vilniaus apygardos teismo pernai gruodį priimtą nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir grąžino apeliacine tvarka bylą nagrinėti iš naujo.

LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad Vilniaus apygardos teismas iš esmės neanalizavo įrodymų ir neišdėstė motyvų, kuriais vadovaudamasis atmetė ar kitaip vertino žemesnės instancijos teismo nuosprendžio įrodymus.

LAT taip pat priėjo išvados, kad Vilniaus apygardos teismas nepadarė išvadų dėl to, ar P.Milašauskas privalėjo įsigilinti ir tikrinti derybų tarp valstybės ir L.Boscos medžiagą. Be to, LAT kilo neaiškumų, kodėl VAT laikė P.Milašausko parašą tik viešojo konkurso įforminimu.

Pernai VAT paskelbė, kad P.Milašauskas nepadarė jam inkriminuotos nusikalstamos veikos, todėl jis atleistas nuo prievolės Turto fondui sumokėti 1,754 mln. litų. Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad buvęs VTF vadovas tik įformino viešojo konkurso komisijos, kuri ir elgėsi nepagrįstai, sprendimą.

Pirmosios instancijos - Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas - pernai rugpjūtį pripažino P.Milašauską piktnaudžiavus tarnyba ir priteisė jam sumokėti 1,754 mln. litų VTF naudai bei 13 tūkst. litų baudą.

"Alita" 2003 metais buvo parduota jos vadovų komandai už 57,55 mln. litų, nors geriausią - 90,7 mln. litų - pasiūlymą privatizuojant įmonę buvo pateikęs iš konkurso pašalintas Italijos verslininkas Luigiterzo Bosca (Luidžiterco Bosca).

2006 metais pralaimėjęs bylą dėl neteisėto Italijos verslininko pašalinimo iš "Alitos" privatizavimo konkurso LAT sprendimu Turto fondas sumokėjo jam 1,754 mln. litų kompensaciją dėl patirtos žalos.

Konstitucinis Teismas 2006 metais nusprendė, kad 2003 metų gruodžio mėnesio Vyriausybės nutarimas, įteisinantis "Alitos" privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai. Tais pačiais metais speciali Seimo komisija įvertino, kad privatizuojant "Alitą" valstybei buvo padaryta 35,905 mln. litų žala.


Šiame straipsnyje: Povilas MilašauskasAlita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių