Quantcast

Sveikatos ministerijoje kuriama mokama medicina

Sveikatos apsaugos sistemoje gimsta projektas, pagal kurį iš esmės nemokama liktų tik būtinoji pagalba, už visas kitas paslaugas pacientams, išskyrus skurstančius asmenis, tektų primokėti.

"Verslo žinios" rašo, jog tai gera žinia privačioms medicinos įstaigoms, tačiau visuomenėje šis projektas turėtų sulaukti audringų diskusijų.

Sveikatos apsaugos ministerijoje maždaug porą mėnesių aktyviai triūsia viešųjų ir privačių gydymo įstaigų lygiateisiškumo bėdas nagrinėjanti darbo grupė, kurios nariai yra valstybinio ir privataus medicinos sektorių atstovai. Rezultatus Vyriausybei ir visuomenei ketinama pateikti kitų metų vasarį.

Dienraščio duomenimis, daugiausiai diskusijų kyla vadinamuoju "priemokų klausimu". Teoriškai valstybinėse gydymo įstaigose "priemokos" už paslaugas, kurias apmoka ligonių kasos, yra draudžiamos, praktiškai - sunku rasti žmogų, kuris pasakytų, kad jam poliklinikoje ar ligoninėje neteko už kažką nors mokėti.

"Valstybinėms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ribojamas mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas. Privačioms įstaigoms šio ribojimo nėra. Tai ne lygiateisė konkurencija", - konstatuojama minėtos darbo grupės dokumentuose.

Nurodama, kad šią bėdą būtų galima įveikti valstybinėms sveikatos priežiūros įstaigoms leidus teikti "visas mokamas sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nelaiduoja ar dėl ribotų finansinių galimybių nepakankamai laiduoja valstybė, ir taip sudaryti sąlygas lygiateisiškai konkuruoti su privačiomis sveikatos priežiūros įstaigomis".

Sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė nelinkusi dalintis darbo grupės diskusijų temomis, ypač susijusiomis su priemokų legalizavimu valstybinėse gydymo įstaigose. Viceministrė įsitikinusi, kad "padėkos vokeliuose" medikams yra ne jų, o pačių pacientų problema.

"Idėjų yra, tačiau apie jas kalbėti per anksti. Kai padirbėsime daugiau, tada komentuosime", - teigė ji.


Šiame straipsnyje: sveikatamedikaiSAM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių