Quantcast

STT: partijos turi pirkti per viešuosius pirkimus

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), įvertinusi partijas nuo prievolės rengti viešuosius pirkimus atleisiančio įstatymo projektą, jį sako esant ydingu korupciniu požiūriu.

STT nuomone, projektu siūlomos išimtys politinėms partijoms ir politinių kampanijų dalyviams prieštarautų pagrindiniams Viešųjų pirkimų įstatymo principams ir pačiai viešųjų pirkimų esmei - pirkimų, atliekamų iš valstybės biudžeto pinigų, viešumui.

Minėtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, kurioms antradienį po pateikimo pritarta Seime, numato, kad politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams nebūtų taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nustatytos pirkimų procedūros, nors partijų biudžetuose uždraudus verslo paramą didžiąją dalį sudarys valstybės pinigai.

STT teigia, kad partijoms netaikant minėtų nuostatų būtų sudarytos prielaidos nepakankamai skaidriai naudoti valstybės biudžeto lėšas.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms, kurios leistų partijoms pirkti neorganizuojant viešųjų pirkimų.

Projektu siekiama nustatyti, kad politinių partijų ir politinių kampanijų dalyvių vykdomiems pirkimams nebūtų taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, numatančios, kad prekes ar paslaugas viešasis ar privatusis juridinis asmuo turi pirkti per viešuosius pirkimus, jeigu jo veikla yra daugiau kaip 50 proc. finansuojama iš valstybės biudžeto.

Nuo sausio įsigaliojus įstatymo pataisoms, kurios draudžia partijoms priimti fizinių ir juridinių asmenų aukas, o politinės kampanijos dalyviams leidžia priimti tik fizinių asmenų aukas, didžiąją jų lėšų dalį sudarys iš valstybės biudžeto skiriama dotacija.

Parlamentarai argumentuoja, kad viešiesiems pirkimams taikomi terminai yra nesuderinami su politinės kampanijos terminais, be to, atsižvelgiant į procedūras ir terminus yra galimi ir tiekėjų piktnaudžiavimai, keliantys grėsmę politinei kampanijai.


Šiame straipsnyje: STTviešieji pirkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Pritariu.

Balastas

Balastas portretas
Partijos sudaro didelį balastą visuomenės gyvenime, kažkokios prieštaringos, nesąmoningos grupuotės. Partijos nesupranta, kas gerai ir kas blogai, tiesiog nieko nedirba valdžios aparate. Valdymą reikia tobulinti sistemiškai, palaikant liaudies pozicijas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių