Quantcast

S.Lavrovas: Europa turi matyti kylančią neonacizmo bangą (papildyta)

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas mano, kad Europoje kyla neonacizmo banga. Todėl tarptautinės organizacijos turi dėti pastangas kovojant su ja.

Antradienį kalbėdamas Vilniuje surengtame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų tarybos susitikime S.Lavrovas priminė, kad organizacija „Lietuva be nacizmo“ yra paraginusi atkreipti dėmesį į Senajame žemyne plintančias ksenofobines ir fašistines nuotaikas.

„ESBO turi atsiliepti į nevyriausybinės organizacijos „Lietuva be fašizmo“ kreipimąsi, kuriuo atkreipiamas dėmesys į nacionalizmo Europoje plėtrą“, - sakė Rusijos ministras.

S.Lavrovas netiksliai įvardijo nevyriausybinės organizacijos pavadinimą. Ji vadinasi ne „Lietuva be fašizmo“, bet „Lietuva be nacizmo“. Ši organizacija prieš pusmetį įsteigta prorusiškų nuotaikų neslepiančio politiko Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto iniciatyva.

„Manome, kad labai svarbu atsiliepti į šios nevyriausybinės asociacijos atsiųstą kreipimąsi į ESBO, kuriame raginama išnagrinėti klausimą dėl nacionalistinių ir neonacistinių nuotaikų stiprėjimą Europos erdvėje“, - Vilniuje kalbėjo S.Lavrovas.

Jis taip pat piktinosi, kad Vakarų valstybės priekaištauja Rusijai bei kai kurioms kitoms postsovietinėms šalims dėl žmogaus teisių nepaisymo ir demokratijos trūkumo. 
„Neproduktyvu subjektyviai iškelti kaip „prioritetinius“ kai kuriuos žmogaus teisių tematikos aspektus, nes tai daroma subjektyviai, tenkinant tik politinės konjunktūros reikalavimus. Tai buvo įrodyta derinant šios sesijos baigiamuosius dokumentus“, - sakė jis.

Prieš S.Lavrovą kalbėjusi Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton kritikavo žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje ir trukdžius plėtoti demokratiją Ukrainoje bei Rusijoje.

Rusijos užsienio reikalų ministras taip pat pastebėjo: „Negalima ignoruoti visų konfliktuose dalyvaujančių pusių nuomones. Nes ne konsensuso būdu pasiekti susitarimai nėra efektyvūs“.

S.Lavrovas pareiškė, kad neretai Jungtinių Tautų Saugumo tarybos rezoliucijos esą panaudojamos neteisėtais tikslais. „Rimtą susirūpinimą kelia sąmoningi veiksmai naudoti Saugumo tarybos rezoliucijas vykdant neteisėtus veiksmus, bandymai „atsakingos gynybos“ principu kištis į valstybių vidaus konfliktus, neretai ginkluotu būdu remiant tik vieną iš juose dalyvaujančių pusių“, - kalbėjo pasipiktinęs rusų ministras.

„Arabų pavasario“ įvykiai, prieštaringai vertinamas Afganistano situacijos sureguliavimas didina dėmesį ESBO santykiams su bendradarbiavimo partneriais. Mes suinteresuoti, kad Afganistano, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių tautos pačios nusistatytų savo vystymosi kelią“, - sakė S.Lavrovas.

Jis pakartojo jau senokai Rusijos paviešintą mintį, kad SBO turi būti reformuojama, nes ji jau nebeatitinka šiuolaikinio pasaulio reikalavimų: „Akivaizdu, kad be gilios reformos, be jos pervedimo į stabilią teisinę bazę ESBO ir toliau praras savo aktualumą“.

S.Lavrovas sveikino prieš savaitę Vilniuje atnaujintas daugiašales derybas dėl Padnestrės konflikto sureguliavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
... ant kurios keteros rusas banglente vairuoja

Tai yra.

Tai yra. portretas
Europa turi matyti kylančią neonacizmo bangą Rusijoje.

Rizika

Rizika portretas
Rusai būdavo atviri, mandagūs, tolerantiški.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių