Quantcast

Seimui nepakaks balsų A.Sacharuko ir L.Karaliaus apkaltai?

Jei Konstitucinis Teismas (KT) nuspręstų, kad parlamentarai Aleksandras Sacharukas ir Linas Karalius verti apkaltos, Seime gali nepakakti balsų atimti iš jų mandatus.

Nagrinėjimas baigtas, rašoma išvada

Teisminiais ginčais ir baigiamosiomis kalbomis KT ketvirtadienį baigė viešą posėdį apkaltos Seimo nariams A.Sacharukui bei L.Karaliui byloje. Teisėjai išėjo rašyti išvados. Tikimasi, kad ji bus paskelbta spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje.

Gavęs baigiamąjį žodį L.Karalius KT posėdyje kartojo pasielgęs neatsakingai, tačiau žadėjo, nepriklausomai nuo bylos baigties, tarnauti tėvynei. „Eidamas į Lietuvos politinį gyvenimą turėjau naivaus optimizmo, kad galėsiu prisidėti prie žmonių gerovės. Bet atsidūriau politinių kovų dėl valdžios akiratyje. Kaip bepasibaigtų šis procesas, aš savo tėvynę visada mylėsiu ir jai tarnausiu“, - patetiškai kalbėjo L.Karalius.

A.Sacharukas tvirtino, kad apkaltos procesas nukreiptas prieš jį asmeniškai. Neva tai politinis buvusio bendražygio, tapusio priešininku, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio Arūno Valinsko kerštas.

KT posėdyje kalbėję parlamentarų advokatai pabrėžė, kad šiurkštus Konstitucijos pažeidimas turintis būti ypatingas, išskirtinis veiksmas, bet ne Seimo statute reglamentuotas pažeidimas, kuriam numatytos kitokios sankcijos. „Nė vienam Seimo nariui už balsavimą kito Seimo nario kortele dar nebuvo inicijuota apkalta“, - pabrėžė A.Sacharuko gynėjas Vygantas Barkauskas.

Tačiau Seimui atstovavęs parlamentaras Vytenis Andriukaitis teigė, kad tik KT gali pasakyti, ar balsavimo vienasmeniškumo principo pažeidimas vertintinas kaip Konstitucijos pažeidimas.

Baiminsis A.Valinsko partijos atstovų pagausėjimo

Jeigu KT savo išvadoje paskelbs, kad A.Sacharukas ir L.Karalius verti apkaltos, ši byla grįš į Seimą. Pastarasis turės balsuoti, ar atimti iš šių parlamentarų mandatus, jeigu jie iki pat slapto balsavimo patys neatsisakys Seimo narių pažymėjimų.

A.Sacharukas ir L.Karalius tikisi, kad iki balsavimo nė neprieis. Abu Seimo nariai bei jų advokatai turi vilties, kad KT nepaskelbs, jog buvo šiurkščiai pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. Jeigu tokia išvada tikrai bus priimta, apkaltos byla sustos ir abu parlamentarai liks Seime.

Tačiau netgi jeigu KT nuspręstų, kad bent vienas ar abu Seimo nariai verti apkaltos, parlamente gali nesusirinkti pakankamai balsų, kurių užtektų iš A.Sacharuko ir L.Karaliaus atimti mandatus. Tam reikia net 85-ių slaptame balsavime dalyvavusių Seimo narių sutikimo.

Valdančioji koalicija parlamente dabar turi tik 69 balsus, opozicija, kuriai priklauso ir A.Sacharukas su L.Karaliumi, skaičiuoja turinti 67 vietas Seime.

Vieniems valdantiesiems nepakaks balsų atimti mandatus iš šių Seimo narių. O nemenka dalis opozicijos gali nebalsuoti už tai vien todėl, kad tokiu atveju į parlamentą ateitų du A.Valinsko vadovaujamos partijos atstovai, kurie papildytų ir sustiprintų valdančiosios koalicijos gretas. Tada į Seimo narius pretenduotų Tautos prisikėlimo partijos nariai Andrius Burba ir Mečislovas Subelis.

Bus politinių žaidimų?

Opozicijai atstovaujantis V.Andriukaitis atkreipė dėmesį, kad Seimui pakako politinės valios kreiptis į KT dėl A.Sacharuko ir L.Karaliaus apkaltos. Todėl, spėjo politikas, parlamente gali atsirasti pakankamai „sveikai mąstančių“, kad būtų priimtas sprendimas „vadovaujantis ne politiniu išskaičiavimu, bet vertybiniais principais“.

Kita vertus, V.Andriukaitis pripažįsta, kad slapto balsavimo metu nėra jokios garantijos dėl jo rezultatų. Todėl balsų gali ir nepakakti.

Vadinamosios laikinosios apkaltos komisijos, kuri parengė Seimo kreipimąsi į KT dėl A.Sacharuko ir L.Karaliaus, pirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos atstovas Kęstutis Masiulis neatmetė, kad slaptas balsavimas dėl mandatų atėmimo „jau bus labiau politinis“. „Dėl šio balsavimo baigties aš negalėčiau būti tikras. Bijau, kad gali prasidėti kokie nors politiniai žaidimai“, - kalbėjo K.Masiulis.

Vis dėlto, jis pareiškė tikįs, kad „Seimas parodys principingumą šiuo klausimu“ „Labai noriu palinkėti Seimui apsivalyti. Turime savo pastangomis ir savo elgesiu pasistengti atgauti tautos pasitikėjimą“, - sakė K.Masiulis.

Seimas birželį kreipėsi į KT prašydamas atsakyti, ar Seimo narių A.Sacharuko ir L.Karaliaus veiksmai neprieštarauja Konstitucijai.

Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis atostogavo, užuot dirbęs pratęstoje Seimo rudens sesijoje, sakė netiesą, sudarė galimybę pasinaudoti jo mandatu. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad 11 kartų neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele, dangstė savo nusižengimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių