Quantcast

Seimas į KT dėl rentos K.Brazauskienei nesikreips (papildyta 17.50 val.)

Seimas nesutiko su valdančiųjų konservatorių pasiūlymu kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis pasisakytų dėl rentos prezidento našlei skyrimo.

Pritrūko poros balsų

Antradienį Seimas vos kelių balsų persvara atmetė siūlymą viso parlamento vardu kreiptis į KT, kad šis išaiškintų, ar turi būti mokama renta šią vasarą mirusio prezidento Algirdo Brazausko našlei Kristinai Brazauskienei.

Už tokį nutarimą iš 72 dalyvavusių balsavime buvo 35 Seimo nariai, prieš 14, susilaikė 23. Konstatuota, kad projektui po pateikimo nepritarta.

Kitu balsavimu – 34 prieš 39 – nuspręsta nutarimo dėl kreipimosi į KT projektą ne grąžinti iniciatoriams tobulinti, bet atmesti. Tai reiškia, kad prie šio klausimo nebebus grįžta mažiausiai pusmetį ir Vyriausybė greičiausiai bus priversta priimti sprendimą dėl rentos skyrimo K.Brazauskienei.

Parengė buvęs KT teisėjas

Prieš kelias savaites valdančiųjų konservatorių iniciatyva buvo įregistruotas parlamento nutarimo projektas dėl kreipimosi į KT, siekiant išsiaiškinti, ar kai kurios Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostatos atitinka Konstituciją.

Tėvynės sąjungos frakcijos nario, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko, buvusio KT teisėjo Stasio Šedbaro surašytame projekte KT klausta, ar Konstitucijai neprieštarauja tai, kad „teisė į rentą atsiranda našlei, kuri nebuvo prezidento sutuoktinė jo pareigų vykdymo metu, taip pat - jog renta skiriama neatsižvelgiant į asmens turimą turtą, santuokos trukmę, asmens nuopelnus valstybei ir kitas sąlygas“.

Nutarimo dėl kreipimosi į KT rengėjai tvirtino, kad prezidento valstybinė našlių renta kaip papildoma turėtų būti skiriama tik tokiam sutuoktiniui, kuris turėjo sutuoktinio statusą prezidentui oficialiai einant šias pareigas ir kai valstybės vadovas mirė eidamas pareigas. Norint gauti našlių pensiją esą būtinos dvi sąlygos - būti sutuoktiniu prezidento vykdymo laikotarpiu ir jo mirties momentu.

Taip pat keltas klausimas, ar „konstituciniams socialinės darnos, teisingumo ir teisinės valstybės principams neprieštarauja tai, kad pagal dabartinį įstatymą renta turi būti mokama, nepaisant našlių amžiaus, bei tai, kad įstatyme nenustatyta, jog skiriant rentą turi būti atsižvelgiama į asmens turimą turtą, santuokos trukmę, asmens nuopelnus valstybei ir kitas sąlygas“.

Bergždžiai vengė sieti su A.Brazausku

Pristatydamas projektą antradienį Seimo posėdyje S.Šedbaras tvirtino nesiejąs jo su K.Brazauskiene, prezidentu A.Brazausku ar jo buvusia žmona Julija Brazauskiene, su kuria jis išsiskyrė jau nebeeidamas valstybės vadovo pareigų.

„Nenorėčiau sieti to klausimo su konkrečiomis pavardėmis. Be abejo, jis kilo iš tam tikros konkrečios gyvenimiškos situacijos. Iš jos matome tam tikrą konstitucinį konfliktą. Gavę atsakymą iš KT, mes daugybei metų, kol gyvuos Lietuva ir bus jos vadovas, turėsime aiškumą tuo klausimu, kuris dabar kelia tiek daug aistrų“, - sakė komiteto vadovas.

„Tačiau, iš KT atėjęs išaiškinimas padėtų užkirsti kelią įvairioms kalboms bei insinuacijoms ir tikrai apsaugotų prezidento A.Brazausko vardą“, - kalbėjo S.Šedbaras.

Kalbėjo apie tris-keturias žmonas

„Niekas negali garantuoti, kad kitais atvejais, kitose situacijose atitinkami klausimai galėtų kilti. Geriau būtų, jeigu KT po trijų-keturių mėnesių duotų savo atsakymą. Tada visiems būtų kur kas aiškiau. O kas žino, galbūt sprendimas bus toks, kad reikės paskirti tą rentą ir ją mokėti? Bet tada niekas negalėtų priekaištauti Vyriausybei, kad ši priimtų atitinkamą sprendimą, kuris dabar kelia tiek daug aistrų“, - spėjo konservatorių politikas.

Anot jo, ateityje Lietuvoje gali kilti dar daugiau klausimų, susijusių su prezidento našlėmis: „Galima tokia hipotetinė galimybė, kad ateityje prezidentas turės daug žmonų – kelias iki kadencijos, porą kadencijos eigoje, dar kelias po kadencijos. Ką tada darysime? Vėl kreipsimės? Tai tegu KT jau dabar ir atsako į visus tokius iškylančius klausimus. Jų tikrai liks gerokai mažiau, o gal ir visai neliks po KT sprendimo“.

S.Šedbaras dar kelis kartus pakartojo, kad tiesiogiai nesieja šio kreipimosi su A.Brazausku. „Tiesiogiai nesieju su mirusiu prezidentu. Ne jis iškėlė tą klausimą. Jis iškeltas giminių ir visuomenės“, - kalbėjo jis.

Pasipriešino net valdantieji

Tačiau nemenka dalis Seimo narių ne tik iš opozicijos, bet ir valdančiųjų gretų pasipriešino tokiam teikimui. „Ar mes nežeminame savo valstybės šiuo teikimu? Gal geriau atsiimkime jį ir vykdykime veikiantį įstatymą“, - pasiūlė liberalcentristas Algis Čaplikas.

„Dabar yra veikiantis įstatymas ir jį reikia vykdyti. Tai, ką mes čia darome, yra bandymas išvengti atsakomybės. Negalime kreiptis į KT dėl vieno asmens. Atsipeikėkim“, - sakė Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė.

Kai kurie socialdemokratai kaltino konservatorius nepagarba mirusiam prezidentui. „Kaip tie šuniukai spaudoje ir visur kitur tik „hau-hau-hau“ lojate. Bet tokiais savo lojimais nepažeminsite prezidento, tiek daug gero padariusio savo šaliai. Gėdos bent jau turėtumėt. Jeigu nemokate skaityti galiojančių įstatymų ir nežinote civilinės teisės, tai reiktų grįžti į vidurinę mokyklą ir iš naujo mokytis“, - sakė Bronius Bradauskas.

Siekia daugiau kaip 5 tūkstančius

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, konservatorius Rimantas Dagys po to, kai parlamentarai atmetė projektą, gūžčiojo pečiais: „Tai kas man dabar gali pasakyti – kaip Vyriausybei vykdyti tą neaiškiai surašytą įstatymą? Kam turi būti mokama renta, kuriai žmonai?“.

K.Brazauskienė patvirtino, kad neketina atsiimti dar liepą pateikto prašymo skirti jai rentą ir vis dar laukianti Vyriausybės sprendimo šiuo klausimu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas iki šiol nieko nedarė su K.Brazauskienės prašymu skirti jai našlės rentą, kuri siekia daugiau kaip 5 tūkstančius litų per mėnesį.

Sprendimą dėl skyrimo turi priimti Vyriausybė, bet ministras kol kas neteikė šio klausimo svarstyti.

Norėjo, kad atsiimtų

Neseniai D.Jankauskas sakė besitikintis, kad didelės vertės turtą valdanti K.Brazauskienė atsiims prašymą skirti jai prezidento našlės rentą. Taip pat kalbėjo ir premjeras Andrius Kubilius.

Tačiau prezidento našlė ne kartą sakė neketinanti atsiimti prašymo. Be to, Vyriausybei delsiant priimti sprendimą dėl rentos skyrimo K.Brazauskienė yra sakiusi, kad dėl to kreipsis į teismą.

Apklausos rezultatai parodė, kad beveik trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų mano, jog Vyriausybė neturėtų skirti valstybinės prezidento našlės rentos K.Brazauskienei.

Šiemet birželį mirusio prezidento A.Brazausko našlė K.Brazauskienė valdo didelės vertės turtą.


Šiame straipsnyje: Kristina Brazauskienėrenta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių