Quantcast

Pernai Lietuvoje buvo laipsniu šilčiau už vidutinę klimato normą

Praėjusiais metais vidutinė Lietuvos oro temperatūra buvo 7,2 laipsnio Celsijaus arba 1 laipsniu aukštesnė už klimato normą, kuri yra 6,2 laipsnio Celsijaus, teigiama leidinyje "Aplinkos būklė 2009. Tik faktai".

Anot šios ataskaitos, pernai sausio mėnesio temperatūra buvo aukštesnė už daugiametį vidurkį net 2,6 laipsnio Celsijaus. Ji siekė 2,6 laipsnio šalčio, o norma yra 5,1 laipsnio šalčio.

Pernykštis pavasaris taip pat buvo šiltesnis, ypač šiltas buvo balandis, kuomet net 3 laipsniais vidutinė mėnesio temperatūra buvo aukštesnė už normą.

Vasaros temperatūra buvo artima klimato normai, gerokai šiltesni orai buvo tik liepos antroje pusėje, aukščiausia temperatūra pasiekė 29-32 laipsnius. Anot leidinio, tai lėmė su pietvakarių oro masių srautais į Lietuvą plūstelėjęs tropinis karštis.

Rudens laikotarpio vidutinė oro temperatūra buvo 7,8 laipsnio Celsijaus, t. y. 0,8 laipsnio aukštesnė už klimato normą.

Kritulių pernai iškrito daugiau negu metinė norma. 2009 metais iškrito 721 mm kritulių, šis kiekis buvo 46 mm didesnis už 1961-1990 metų klimato normą, kuri yra 675 mm.

Rekordus sumušė Joninių išvakarėse prapliupusi liūtis Kėdainių rajone, kai prilijo 74 mm per šiek tiek daugiau nei 4 valandas.

Dideliu drėgnumu rudenį išsiskyrė pernykštis spalio mėnuo. Didesnėje šalies dalyje kritulių iškrito 80-124 mm, Nidoje 156 mm, t. y. klimato norma viršyta 1,5-2 kartus.


Šiame straipsnyje: orasorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių