Quantcast

Partijos ir profsąjungos sulaukia daugiau narių, bet mažiau pinigų

Profesinių sąjungų ir politinių partijų narių skaičius pernai padidėjo, tačiau lėšų šios organizacijos turėjo mažiau.

Statistikos departamento duomenimis, 2009 metų pabaigoje šalyje buvo 115,4 tūkst. profesinių sąjungų narių - 13 procentų visų samdomųjų darbuotojų. Palyginti su 2008 metais, profesinių sąjungų narių skaičius padidėjo 3 procentais.

Politinių partijų narių skaičius per metus padidėjo 8 proc. ir 2009 m. pabaigoje sudarė 103,1 tūkst., arba 3,8 proc. visų 18 metų ir vyresnio amžiaus gyventojų.

Septintadalis visų veikiančių ūkio subjektų buvo verslininkų ir darbdavių asociacijų nariai. Jų skaičius pernai sumažėjo 5 procentais.

2009 metais profesinių sąjungų lėšos sumažėjo beveik dešimtadaliu - iki 18,4 mln. litų. Profesinių sąjungų pagrindinis finansavimo šaltinis - narių mokesčiai - sudarė 60 proc. jų lėšų.

Politinių partijų lėšos (įskaitant partijų politinei kampanijai gautas lėšas) pernai sumažėjo 2,2 karto ir sudarė 22 mln. litų. Daugiau nei pusė (57 proc.) lėšų buvo gauta iš nacionalinio biudžeto, ketvirtadalį sudarė aukos.

Verslininkų ir darbdavių bei kitų asociacijų (draugijų, sąjungų, klubų ir kitų) lėšos sumažėjo penktadaliu.

Pernai verslininkų ir darbdavių asociacijos savo veiklai finansuoti gavo 91,5 mln. litų, pagrindinis finansavimo šaltinis buvo juridinių asmenų nario mokesčiai. Kitų asociacijų lėšos sudarė 233,3 mln. litų. Ketvirtadalis šių lėšų buvo gautos iš nacionalinio biudžeto, tiek pat sudarė labdara ir aukos.

Palyginti su 2008-aisiais, profesinių sąjungų išlaidos sumažėjo beveik dešimtadaliu, politinių partijų - 57 proc., verslininkų ir darbdavių asociacijų - 41 proc., o kitų asociacijų - 22 procentais.Visos šios narystės organizacijos didžiąją lėšų dalį skyrė prekėms ir paslaugoms pirkti.

Darbo užmokestis sudarė apie ketvirtadalį profesinių sąjungų bei verslininkų ir darbdavių asociacijų išlaidų, politinių partijų - dešimtadalį, kitų asociacijų - septintadalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių