Quantcast

Parlamentarai apsispręs dėl Pilietybės įstatymo

Seimas ketvirtadienį turėtų paskutinį kartą balsuoti dėl dvejus metus svarstyto naujos redakcijos Pilietybės įstatymo projekto, kurį prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai.

Seimas turės apsispręsti - likti ties savo patvirtinta Pilietybės įstatymo redakcija, išplečiančia dvigubos pilietybės instituto ribas, ar priimti su įstatymą vetavusios prezidentės siūlomomis pataisomis.

Prezidentė D.Grybauskaitė siūlo įstatymą priimti be daugiausiai ginčų dėl atitikties Konstitucijai sukėlusios nuostatos, kuri leidžia dvigubą pilietybę išlaikyti emigrantams, tapusiems Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių piliečiais.

Balsuojant dėl grąžinto įstatymo priėmimo pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų. Įstatymas priimamas, jei už jį balsuoja ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Jeigu įstatymas be pakeitimų nepriimtas, balsuojama, ar priimti įstatymą su visomis prezidento teikiamomis pataisomis ir papildymais. Jam priimti pakanka paprastos balsų daugumos.

Prezidentė Pilietybės įstatymą vetavo, nes mano, jog numatyta galimybė išsaugoti Lietuvos pilietybę kitų ES ar NATO šalių pilietybę gavusiems asmenims ne tik prieštarauja Konstitucijos straipsniui dėl dvigubos pilietybės kaip atskiro atvejo, bet ir pažeidžia lygiateisiškumo principą.


Šiame straipsnyje: Dviguba pilietybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių