Quantcast

Nepartiniams kandidatams į savivaldą teks rinkti parašus

Nepriklausomi kandidatai būsimuose savivaldos rinkimuose didžiuosiuose miestuose turės surinkti po kelis šimtus remėjų parašų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino reikalaujamus skaičius parašų, kuriuos turės surinkti save išsikeliantis kandidatas į atitinkamą savivaldybės tarybą.

Norintis siekti Vilniaus miesto tarybos nario mandato nepartinis kandidatas turės užsitikrinti ne mažiau kaip 880 sostinėje gyvenančių rinkėjų paramą. Kauno miesto tarybos deputatu siekiančiam tapti nepriklausomam kandidatui reikės pasirūpinti ne mažiau kaip 680 rinkėjų parašų, Klaipėdos miesto - 460.

Pagal naujai įsigaliojusį Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, savarankiškai išsikeliantis kandidatas registruojamas tik tuo atveju, "jeigu jo išsikėlimą parašais paremia ne mažiau kaip dešimt procentų skaičiuojant vienam savivaldybės tarybos nario mandatui, bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų".

VRK nustatė, kad Šiauliuose nepriklausomi kandidatai turės surinkti 310 parašų, Panevėžyje ir Vilniaus rajone - 290, Kauno rajone - 260, Alytuje - 210, Marijampolėje - 200, Mažeikiuose - 190, Kėdainiuose - 180.

Šiaulių rajone, Šilutėje, Utenoje, Tauragėje, Telšiuose nepartiniams kandidatams teks užsitikrinti mažiausiai 160 rinkėjų parama, Ukmergėje, Jonavoje, Klaipėdos rajone, Radviliškyje, Vilkaviškyje - 150, Kretingoje, Panevėžio rajone - 140, Plungėje, Raseiniuose, Rokiškyje - 130, Trakuose, Kaišiadoryse, Kelmėje, Šakiuose, Šalčininkuose - 120, Anykščiuose, Biržuose, Jurbarke, Prienuose - 110.

Likusiose savivaldybėse - Akmenėje, Alytaus rajone, Birštone, Druskininkuose, Elektrėnuose, Ignalinoje, Joniškyje, Kalvarijoje, Kazlų Rūdoje, Kupiškyje, Lazdijuose, Molėtuose, Neringoje, Pagėgiuose, Pakruojyje, Palangoje, Pasvalyje, Rietave, Skuode, Šilalėje, Širvintuose, Švenčionyse, Varėnoje, Visagine ir Zarasuose - nepartiniams kandidatams reikės surinkti ne mažiau kaip po 100 rinkėjų parašų.

Partijų keliamiems kandidatams rinkti parašų nereikės.

Nepriklausomi kandidatai Lietuvos savivaldos rinkimuose dalyvaus pirmą kartą. Konstitucinis Teismas 2007 metais nustatė, kad Konstitucijai prieštarauja iki šiol galiojusi tvarka, leidusi tik partijoms kelti kandidatus į vietinę valdžią. Vykdydamas šį Teismo sprendimą Seimas šiemet pataisė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, atverdamas galimybę nepriklausomiems kandidatams siekti vietų savivaldoje.

VRK taip pat patvirtino, kiek bus tarybų narių kiekvienoje savivaldybėje. Iš viso jų 60-tyje savivaldybių bus išrinkta 1526. Spėjama, kad į vietinę valdžią visoje Lietuvoje kandidatuos daugiau kaip 12-13 tūkstančių pretendentų.

Savivaldybių tarybų rinkimai įvyks kitų metų vasario 27 dieną.


Šiame straipsnyje: savivaldybėsrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių