Quantcast

Mirė buvęs parlamentaras Juozapas Algirdas Katkus (papildyta)

Šeštadienį Vilniuje po ligos mirė eksparlamentaras, buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas 75 metų Juozapas Algirdas Katkus.

Velionio laidotuvės numatomos pirmadienį Kretingoje, BNS pranešė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė spaudai Estela Zinevičienė.

„Visas J. A. Katkaus gyvenimas – tai vientisas ir nuoseklus meilės Tėvynei liudijimas. Tremties sunkumų paženklinta vaikystė ir jaunystė užgrūdino Velionio asmenybę ir įtakojo apsisprendimą bei ryžtą aktyviai visuomeninei ir politinei veiklai, siekiant Lietuvos nepriklausomybės bei atkurtos valstybės pagrindų stiprinimo. J.A.Katkų prisiminsime kaip mokslininką, dėstytoją, išradimų ir mokslinių publikacijų autorių, kaip aktyvų Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio žmogų, dviejų kadencijų Seimo narį. Moraliniai įsitikinimai ir Tėvynės gerovė Juozapui Algirdui Katkui buvo aukščiausias interesas, kuriam jis paskyrė savo gyvenimą“, - sakoma šalies vadovės Dalios Grybauskaitės užuojautoje.

Prezidentė reiškia gilią užuojautą Velionio artimiesiems, kolegoms ir bičiuliams, visiems, pažinojusiems šį garbų žmogų.

„Iškeliavo Anapilin vienas iš ryškesnių XX amžiaus pabaigos parlamentarų  ir visuomenės veikėjų, buvęs Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas, aktyvus Sąjūdžio Kaune veikėjas, vienas iš Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijos signatarų“, - teigia Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Anot jos, tai buvo garbės ir pareigos žmogus, kuriam duotas žodis, moraliniai įsitikinimai, Tėvynės gerovė buvo aukščiau asmeninių interesų.

„Nuoširdžiai užjaučiu Velionio artimuosius, bendražygius, kolegas ir bičiulius - visus, kurie pažinojo ir vertino Juozapą Algirdą Katkų ir kuriuos prislėgė  jo išėjimas Anapilin“, - užuojautoje rašo I.Degutienė.

Premjeras Andrius Kubilius taip pat priminė, kad J.A.Katkus buvo žmogus, kuris buvo prie Lietuvos Sąjūdžio, Tėvynės sąjungos ištakų. Be to, jis daug nusipelnė stiprindamas šalies nacionalinį saugumą.

J.A.Katkus gimė 1936 metais Kretingoje, 1948 metais su šeima sovietų valdžios buvo ištremtas į Irkutsko sritį, 1949 metais - į Krasnojarsko kraštą. 1957 metais jis grįžo į Lietuvą, įsidarbino Kretingos rajono Švietimo skyriaus vairuotoju kroviku, tuo pačiu mokėsi vakarinėje mokykloje.

Vilniuje eksternu išlaikęs vidurinės mokyklos baigiamuosius egzaminus, J.A.Katkus įstojo į Kauno politechnikos institutą (dabartinį Kauno technologijos universitetą), jį baigė 1964 metais. 1971 metais baigė aspirantūrą, apgynė technikos kandidato disertaciją.

J.A.Katkus liko dirbti Kauno politechnikos institute, buvo Mašinų gamybos fakulteto asistentas, vyresnysis dėstytojas, docentas. Yra dėstęs Alžyro universitete. Jis yra 20 mokslinių išradimų ir 50 mokslinių publikacijų autorius.

1989 metais J.A.Katkus įsitraukė į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdį. 1992-1993 metais jis buvo Lietuvos Sąjūdžio Seimo tarybos pirmininkas, 1993 metais išrinktas Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko pavaduotoju.

J.A.Katkus 1992-1996 ir 1996-2000 metais buvo Seimo nariu, 1996-2000 metais vadovavo NSGK.


Šiame straipsnyje: katkusmirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Biografas

Biografas portretas
Ar ne 2000 m. seime J. A. Katkus, Landsbergio inspiruotas, pratempė Liustracijos istatymą, pagal kuri gal tūkstantėlis prisipažinusių stukačių įsigyjo patikimą globą ir gavo pelningas tarnybas, tačiau tas įstatymas taip ir nepajėgė pagal Landsbergio nora iš naujo sukiršinti Lietuvos. Įsidėmėkime - buvęs tremtinys J. A. Katkus Alžyro universitete dirbo tarybiniais laikais.

KAUNIETĖ

KAUNIETĖ portretas
UŽUOJAUTA ARTIMIESIEMS.

Nojus

Nojus portretas
Užuojauta ir velionio broliui- visų mūsų mėgstamam profesoriui Donatui Katkui.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių